Urheilu

Jukka Salo kommelluksista huolimatta Kustaan kympin voittajaksi – Hämeenlinnan Kauranen palasi kisateille voittajana

Kustaan kympillä saatiin lauantaina tutut voittajat. Kanta-Hämeen hölkkäkisoissa viihtyvä karkkilalainen Jukka Salo pisteli odotetusti 11,2 kilometrin lenkin voittajaksi Janakkalan Jokimaalla.

Kenttä-Urheilijat-58:n maantiejuoksija taittoi kymmeneksi kilometriksi luulemansa matkan aikaan 38.38. Eroa toiseksi kotikisassaan juosseeseen Janan Janne Niemeen kertyi 1.56 minuuttia.

– Alku oli raskas ehkä vauhdin takia. Yritin tiputtaa Jannea, ja tippuihan hän ennen neljää kilometriä. Kun kymmenen kilometrin kyltti tuli vastaan, tajusin, että tämä onkin vähän pidempi. Kymppiin olin tähdännyt, Salo kertoi.

Salo ei juossut Kustaata viime vuonna, mutta on monesti ollut mukana ja yleensä voittanut. Hänelle kerta oli siis ensimmäinen uudella reitillä, joka sivuaa muutaman kilometrin matkalta klassista Löyttymäen kierrosta. Salo ei ollut ensin löytää koko kisapaikalle.

– Ajoimme ensin Löyttymäkeen ja toiseenkin edelliseen juoksupaikkaan, niin olimme 20 minuuttia ennen lähtöä paikalla. Se edellinen reitti (Turengissa) oli minusta mukavampi. Tämä on niin peltojen keskellä, että tuuli on aika rankka. Hiekkatie on aika raskas auringossa ja tuulisella säällä, perheensä kanssa Jokimaalla vieraillut Salo summasi.

Salo valmistautuu syksyn SM-maratonille juoksemalla mieluummin pieniä ja idyllisiä hölkkäkisoja. Niinpä Salo ei lähtenyt viime viikon Hämeenlinnan kaupunkimaratonille, mutta tuli juoksemaan Kustaan kympin.

– Kesälomalla tuli juostua enemmän vain kilometrejä kuin kisoja. Juoksin viikko sitten kotikonnuilla seitsemän kilometrin pikkukisan. Näistä hölkistä pitäisi saada vielä vauhtia lisää.

 

Naisten “kympillä” ylivoimaiseen voittoon juoksi viimevuotiseen tapaan Forssan Salaman hämeenlinnalainen Saara Kauranen. Voittoaika oli kutakuinkin odotettu 49.35, jolla Kerkkoon Urheilijoiden Seija Nurmi jäi kahden ja puolen minuutin päähän.

Kauraselle kisa oli ensimmäinen noin kolmeen kuukauteen, toukokuussa juostun Riian maratonin jälkeen.

– Kunto on päässyt vähän putoamaan. Selän kanssa oli vähän ongelmia kesäkuussa, niin jalat eivät totelleet. Vauhti oli laskeva, mutta hainkin nyt vain vähän kovempaa juoksua tauon jälkeen. Tuuli oli kova, ja reitti olisi ollut minulle parempi toisinpäin, että hiekkaosuus olisi ollut alussa, hän sanoi.

Kauranen palasi mieluummin juoksukisoihin pienemmässä Janakkalan hölkkäkisassa kuin entisen seuransa kaupunkimaratonilla viikkoa aiemmin.

– Tänne on kiva tulla juoksemaan, kun tämä on lähellä, ja täällä on paljon tuttuja. En kokenut olevani vielä kunnossa kaupunkimaratonille, ja kun tämä on pienempi tapahtuma, niin tänne kehtasi tulla keskenkuntoisenakin.

Myös Kaurasen ajatuksissa siintää Joutsenon SM-maraton, mutta ensin juoksija mielisi täyteen kuntoon.

– Käyn juoksemassa Tallinnassa puolimaratonin (9. syyskuuta), niin katsotaan sen jälkeen kannattaako sinne lähteä. 3.20-kunnossa pitäisi maratonille olla, muuten en lähde, Kauranen suunnittelee. HäSa

Korjaus 12.8. kello 13.20: Janne Niemen nimi.