Urheilu

Jukola-viikonloppuun lähes 20 000 kilpailijaa

Suunnistajien vuotuinen suurtapahtuma Jukolan Viesti kilpaillaan viikonloppuna Hollolan Hälvälässä. Miesten Jukola suunnistetaan jo 70. kerran ja Venlojen viestiä viedään 41. kertaa.

Jukola-viikonloppuun osallstuu tällä kertaa 19677 pihkaniskaa (Venloja 1617 nelikkoa ja veljeksiä 1887 seitsikkoa). Molemissa viesteissä tehdään uudet osallistujaennätykset. Yleisö, huoltajat ja muu väki mukaan lukien luvassa on lähes 40000 suunnistuksen ystävän megatapahtuma.

Tämän vuoden erikoisuus on se, että kilpailukeskus on jo kahdesti aikaisemminkin ollut täsmälleen samassa paikassa (vuosina 1951 ja 1987). 50-luvun alussa paikalla oli vielä Hollolan lentokenttä, mutta nykyään alueella kasvaa mäntyjä. Rasteja ensimmäisessä kisassa oli seitsemällä osuudella viisitoista, ja nyt on jokaisella osuudellakin enemmän.

Vuonna 1951 kilpailukartan mittakaava oli 1:30 000. Hämeenlinnan Tarmon kakkosjoukkue oli viestissä kymmenes ja ykkösjoukkue kuudestoista. Sinä vuonna suunnistettiin ensimmäisen kerran Venlojen Viestin edeltäjä Venlojen Juoksu. Sen seitsemän kilometrin kisan voitti Irja Petäjä yli viiden minuutin erolla kakkoseen. varsinainen Venlojen Viesti alkoi Kuorevedellä 1978.

Joukkueita 1951 kertyi paikalle silloinen uusi ennätysmäärä 71, joista maaliin asti pystyi lähes puolet eli 37. Uusi ennätys tehtiin myös 1987, jolloin viestissä ylittyi ensimmäisen kerran tuhannen joukkueen raja (1052).

Tänäkin vuonna joukkueita molempiin viesteihin kertyy paikalle myös naapurimaista, eniten tutusti Ruotsista yhteensä 307. Norjasta tulee 146, Latviasta 80 ja Venäjältä 61 joukkuetta. Molempia voittoja puolustavat ruotsalaisseurat, Venloissa Alfta Ösa ja Jukolassa IFK Göteborg.

Osallistuvia joukkueita on kaikkiaan 22 maasta. Kaukaisimmat suunnistajat saapuvat Yhdysvalloista.

Suomalaisjoukkueita saa eniten liikkeelle Helsingin Suunnistajat, jolla on Venloissa 25 joukkuetta ja Veljeksissä 17. Tampereen Pyrinnön luvut ovat puolestaan 22+11. Kanta-Hämeestä eniten väkeä tuo Hämeenlinnan Suunnistajat määrällä 7+5. Mukana ovat kuitenkin kaikki alueen suunnistusta harrastavat seurat ja muutama työpaikkajoukkue.

Viestin kasvu ja määrä on jo jonkin aikaa ollut erilaisten työpaikka- ja kokoomajoukkueiden varassa. Niinpä nytkin mukana on eri tavoin nimettyjä ryhmiä: esimerkiksi ”Ootko kartalla?” tai ”Äläkää jättäkö”. Kisaa seuraa jälleen vahvasti myös läpi yön televisio ja radio. HäSa

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic