fbpx
Urheilu

Jussi Haapanen ei liukastellut… Tervakosken kallioilla

Ylöjärveläinen Jussi Haapanen hallitsi odotetusti trial-kauden avauskisaa sunnuntaina Tervakoskella. Viime vuoden suomenmestari voitti eliittiluokan 24 jakson kilpailun 18 virhepisteellään (kierrostulokset 9, 5 ja 4).

Haapanen oli lopulta ylivoimainen, sillä mestarin nuori haastaja jyväskyläläinen Jere Karjalainen kokosi jo 47 pinnaa.

Tamperelaista Hämeen Moottorikerhoa edustava Haapanen oli tyytyväinen ajoonsa. Hieman tarkemmalla ajolla mies olisi pystynyt puristamaan vieläkin paremman tuloksen.

– Ajo luisti jo yllättäväkin hyvin. Vähän järkevämmällä ajolla olisin saattanut selvittää muutaman jakson vieläkin paremmin, Haapanen arveli.

Haapanen, 42, aikoo ajaa tänäkin vuonna täyden SM-sarjan. Kokeneen trial-taiturin palkintokaapissa on jo 20 SM-mitalia ja syksyllä niitä todennäköisesti jo 21.

– Ihan putkeen en ole kuitenkaan kaikkia kahtakymmentä saavuttanut, sillä välissähän oli muutama vuosi, jolloin katkaisin jalkani ja rakensin taloa, Haapanen muisteli.

Haapanen on juhlinut suomenmestaruutta kolme kertaa, viimeksi viime vuonna. Viime vuosina hänen kovin vastustajansa on ollut MM-sarjaakin ajanut Henri Himmanen, joka on ilmoittautunut tänäkin vuonna SM-sarjaan.

SM-osakilpailujen voittoja Haapanen on kerännyt vuosikymmenten saatossa Tervakoskellakin, jossa ajetaan tänäkin vuonna myös yksi osakilpailu.

– Kuuden osakilpailun SM-sarjan toinen kisa ajetaan täällä toukokuun 12. päivänä. Tämänpäiväinen kisa oli hyvää harjoittelua siihen koitokseen. SM-sarjan avauskisa ajetaan Kirkkonummella jo ensi lauantaina, Haapanen sanoi.

Pälvi-trial on ollut jo pitkään kotimaan kauden avauskisa.

– Sen kyllä huomasi taas ensimmäisillä jaksoilla. Talven jälkeen ajaminen on alussa aina pientä hakemista, vaikka olen harjoitellut edelleen myös hallissa, Haapanen jutteli.

Haapanen ei saanut toista kauttaan eliitissä ajavasta nuoresta Jere Karjalaisesta, 19, kunnon vastusta. Viime kauden SM-kolmonen on kuitenkin tänäkin vuonna varteenotettava mitaliehdokas.

SM-osakilpailussa luvassa uutta

Tervakosken seuraavassa kisassa trial-kuskeilla riittää ohjelmaa aamusta iltaan saakka. SM-sarjan toisessa osakilpailussa nimittäin kokeillaan Ruotsissa käytössä olevaa systeemiä, jossa jaksoihin saa tutustua vain etukäteen kolmen ja puolen tunnin ajan. Varisnainen kisakin pyörähtää tämän vuoksi käyntiin vasta kello 12.

Jussi Haapasella on kokemusta uudesta säännöstä. Kahden Ruotsissa ajetun PM-kisan perusteella hän ei lukeudu kokeilun kannattajiin.

– Uudella säännöllä pyritään nopeuttamaan kisatapahtumaa ja myös tasapuolistamaan oloja jaksoilla. Meillä Suomessa on kuitenkin harvoin ongelmia näissä asioissa – paljon enemmän laji hyötyisi, jos toisimme trialin takaisin ihmisten ilmoille, eli lähtö- ja maalipaikat sekä varikot esimerkiksi koulujen piha-alueille, Haapanen neuvoo.

TeMK:lle luokkavoittoja

Tervakosken Moottorikerhon isännöimässä Pälvi-trialissa oli mukana lähes 80 kuskia. Eniten kivenkiertäjiä oli mukana jokamiesluokissa (yleinen ja super).

Kansainvälistä väriä kisoihin toi seitsemän virolaista kuskia. Naapurimaan tasapainoilijoista varsinkin luokan C-vapaa voittoon kaasutellut Aleksander Ebber osoittautui lahjakkaaksi trial-junioriksi.

Isäntäseura TeMK:kin menestyi hyvin perinteisessä kisassa. Sami Mannila oli ykkönen A-luokassa 61 virhepisteellään. Hän kukisti jännässä kisassa kahdeksalla pinnalla toiseksi ajaneen HäMK:n Mikko Hannisen.

TeMK:n kuskeista myös Jukka Kuusinen (veteraaniluokka) ja Tomi Männikkö (C-super) pokkasivat voitot. (HäSa)

Asiasanat

Menot