Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Juuso Ikonen valitsi HPK:n palatakseen sentteriksi

Juuso Ikonen on HPK:ssa juniorivuosilta tutun haasteen edessä: tulosvastuussa keskikaistalla.
Juuso Ikonen haluaa olla HPK:lle luotettava pelaaja alkaen torstain ottelusta SaiPaa vastaan. Kuva: Pekka Rautiainen
Juuso Ikonen haluaa olla HPK:lle luotettava pelaaja alkaen torstain ottelusta SaiPaa vastaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Kun Hämeenlinnan Pallokerhon jääkiekkoedustus pelaa torstaina ensimmäisen harjoitusottelunsa tälle syys-kesälle, saadaan vihiä myös HPK:n toistaiseksi kovimman pelaajakaappauksen onnistumisesta.

Laitahyökkääjänä maajoukkueessakin pelannut Juuso Ikonen pelasi kärkisentterinä säännöllisesti viimeksi B-juniorina lähes kymmenen vuotta sitten. Tuolloin hän johdatti Espoon Bluesin sekä B- että C-nuorten Suomen mestariksi.

Nyt Ikonen lähtee kauteen HPK:n keskikaistan ykkösnimenä.

– Vielä B-junioreissa pelasin oikeastaan aina keskushyökkääjänä. Kun hyppäsin melkein suoraan sieltä Bluesin liigajoukkueen mukaan, oli luontaista kokeilla laidalla. Siinä nuoria yleensä ajetaan sisään liigavauhtiin. Sen jälkeen olen viihtynyt laidassa. Olen pelannut liigassa muutaman ottelun keskelläkin, mutten ollut säännöllisesti mikään keskushyökkääjä, espoolaislähtöinen Ikonen kertoo.

Ikonen on hionut sentteripeliään Hämeenlinnassa reilun viikon ison laitahyökkääjäjoukon kanssa.

– Kaikilla on mennyt jonkin aikaa (viisi kuukautta) edellisestä pelistä, joten kiva päästä pelaamaan, vaikkei se peli vielä valmiilta näytä yksilö- tai joukkuetasolla. Paikka on vähän uusi, joten se tuo vielä lisää mielenkiintoa tähän ensimmäiseen peliin, kun pääsee analysoimaan (keskushyökkääjänä) pelaamista.

Pelintekijänä parhaimmillaan

Esimerkiksi Ikosen HPK:hon värvännyt urheilujohtaja Mika Toivola on kuvaillut häntä monipuoliseksi ja työteliääksi kahden suunnan hyökkääjäksi. Ikosen aaltoileva ura on kuitenkin näyttänyt, että hän kukkii paljon paremmin tietyissä pelitavoissa kiekollisissa tulosrooleissa.

Hämeenlinnasta sekä HPK että Ikonen uskovat sellaisen löytyvän, sillä seura tarjosi juuri Ikosen mieleistä roolia kärkiketjujen sentterinä.

– Suhteellisen kauan minulla on muhinut ajatus, että haluaisin kokeilla keskellä. Mielestäni voisin sopia sentteriksi, koska tykkään mieluummin olla pelintekijä ja jakaa kiekkoa kuin olla mikään snaipperi. Pelaaminen keskellä on myös kokonaisvaltaisempaa, Ikonen kuvailee.

– Kerho halusi antaa minulle mahdollisuuden keskellä ja koki, että sopisin sapluunaan keskikaistalle. Olen kiitollinen seuralle, että tällainen tontti löytyi.

Juuso Ikonen on tyytyväinen löydettyään seuran Suomesta, mutta olisi sanojensa mukaan voinut jatkaa ulkomaillakin. KUVA: Pekka Rautiainen

HPK oli kiinnostunein

Hyökkääjän vastuu ja peliaika pienenivät viime kaudella SHL:n viidenneksi parhaassa joukkueessa, HV71:ssä, eikä seura nähnyt Ikoselle käyttöä enää tällä kaudella. Niinpä suomalaisen sopimus purettiin heinäkuussa.

Vain viisi päivää HV:n tiedotteen jälkeen, HPK kertoi pestanneensa Ruotsissa ensin läpimurtoa tehneen mutta pian sivuraiteelle ajautuneen Ikosen. Kiinnostusta oli Ikosen mukaan Suomessa Kanta-Hämettä laajemmallakin alueella, mutta hän valitsi HPK:n.

– Seura ilmoitti Ruotsissa haluavansa satsata muihin jätkiin, ja ettei joukkueessa ole paikkaa minulle. Onneksi uusi mieluinen paikka löytyi tässä maailmantilanteessa. Mikään pakko ei ollut palata Suomeen, muttei myöskään jatkaa ulkomailla, Ikonen toteaa.

– Oli neuvotteluissa muitakin seuroja, mutta HPK osoitti suurinta kiinnostusta, ja ajatuksemme kohtasivat. Päätös oli suhteellisen helppo.

Brynäsistä Leijoniin ja Amerikkaan

Hallitseva Suomen mestari HPK ei ole lokakuussa alkavalla kaudella suosikki, mutta Kanada-malja motivoi Ikosta erityisesti.

25-vuotias Ikonen tuntee HPK:n menestysperinteet eikä näe syytä, miksei voisi jatkaa SM-mitaliputkeaan Kerhossa. KUVA: Pekka Rautiainen

Espoon Jääklubin kasvatti on päässyt urallaan vain lähelle liigamestaruuksia. JYPissä ja Kärpissä kivikovien joukkueiden potku riitti 2015 ja 2016 vain pronssille. Seuraavana vuonna 2017 Ikonen löysi itsensä jo finaalista Ruotsissa Brynäsin kanssa siirryttyään kesken kauden Djurgårdenista.

– Tukholmassa peli ei ihan lähtenyt kulkemaan. Syitä oli varmaan monia. Siellä treenattiin aika kovaa ja kuorma oli kova, mutta tulevaisuutta ajatellen se palveli.

Gävlessä Ikonen nousikin seuransa kantavaksi voimaksi ja oli pudotuspelien pistepörssin kuudes.

– Brynäsistä löytyi oikeanlainen paikka joukkueesta, ja pelitapa oli sopiva, joten kelkan kääntäminen oli helpompaa. Mestaruus jäi maalista kiinni, Ikonen muistelee seiskapelin jatkoajalla HV71:n eduksi ratkennutta finaalisarjaa.

Seuraavalla kaudella 2017–18 Brynäs taipui puolivälierissä, mutta Ikonen pääsi jo 11 ottelun ajaksi maajoukkueeseen. Tämä kausi toi hänelle myös kahden suunnan NHL-sopimuksen Washington Capitalsiin.

– Se antoi buustia uralleni. Kuitenkin jokainen seurani Ruotsissa on antanut minulle paljon, Ikonen vakuuttaa.

Parempi kehittyä Euroopassa

Varaamaton hyökkääjä ei löytänyt omaa paikkaansa NHL-seura Washington Capitalsista. Yhden 14 pisteen Hersheyssä vietetyn AHL-kauden 2018–19 jälkeen Capitals purki hänen sopimuksensa.

Pohjoisamerikkalaisarvioiden mukaan puutteet olivat mahdollisesti 178-senttisen ja NHL-tietojen mukaan 78-kiloisen Ikosen fysiikassa ja osittain siksi vääränlaisessa peluutuksessa alaketjujen rouhijana. Toisaalta tulosroolia Ikoselle ei taalaliigassa ollut tarjolla.

– Paha sanoa, tulenko vielä joskus pelaamaan NHL:ssä. Kaikkihan siitä unelmoivat. Kävin pyörähtämässä siellä ja näin, mitä se vaatii. Koin sen kauden jälkeen, että Euroopassa olisi minulle paremmat olosuhteet kehittyä. Loppua kohden siellä tuli pelattua aika minimaalisesti, Ikonen tuumii.

– Juuri nyt ajatukset ovat siinä, että pystyisin pelaamaan hyvää ja luotettavaa kiekkoa Kerhossa. Siitä seuraa, mitä seuraa.

Hyviä muistoja Malmöstä

Ikosen edellinen mestaruus tuli myös Ruotsissa. Tammikuussa 2014 Suomi palasi 16 vuoden tauon jälkeen alle 20-vuotiaiden maailmanmestariksi Malmössä shokeeraten kisaisännät finaalissa.

Kolmosketjun laidassa tuolloinkin pelannut Ikonen koki tähtihetkensä puolivälierässä Tshekkiä vastaan, kun hänet valittiin tehoin 1+1 joukkueen parhaaksi. Maali oli Ikosen turnauksen ainoa.

– Palasin Malmöhön aina mielelläni SHL:ssä. En toki huomauttanut siitä ruotsalaisille, mutta minulla se mestaruus oli mielessä siellä pelatessa. En ole juuri muuta voittanut, Ikonen huomioi.

Juuso Ikonen EPS-joukkuekaveri Jami Serowin kanssa HJS:n isännöimässä Cumulus-turnauksessa vuonna 2005. Taustalla myös EPS-paidassa viilettänyt pikkuveli Joni Ikonen, joka niin ikään on nykyään liigakiekkoilija. KUVA: Markku Tanni, arkisto

Myös jalkapallotaustaa

Ennen torstaita Ikonen on pelannut Hämeenlinnassa seurapelejä vain vierasjoukkueen paidassa. Hän debytoi SM-liigassa talvella 2012 vain 17-vuotiaana Bluesissa ja iski yhden kauden neljästä liigamaalistaan HPK:ta vastaan.

– Ensimmäinen maali se ei ollut. Se tuli Oulussa. Muistan, koska se oli onnenkantamoinen. Hämeenlinnassa tein kyllä myös maalin, Ikonen muistelee.

Hämeen Sanomat haastatteli nuorta urheilijaa ensimmäisen kerran jo keväällä 2005, jolloin kymmenkesäinen Ikonen pelasi Espoon Palloseuran F-junioreiden kanssa jalkapalloturnauksessa Pullerilla. 25-vuotias Ikonen kertoo, että hänen lajinsa on silti aina ollut jääkiekko.

Valinnat on helppo ymmärtää, isä Juha Ikonen on kuopatun Bluesin kaikkien aikojen pisteykkönen, ja myös pikkuveli Joni pelaa Liigaa Ilveksessä.

– Jalkapallo jäi joskus yläasteiässä, jolloin alkoi satsaaminen jääkiekkoon. Aika monella muullakin kiekkoilijalla jalkapallo on ollut kuvioissa. En ollut siinä mikään superhyvä, eli valinta oli helppo, vaikka tykkäsinkin futiksesta, Ikonen kertoo. HäSa

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic