Urheilu

Juuso Väisänen huhki jälleen MM-hopealle – eroa tuttuun mestariin vain yksi tuomariääni

Tulevaisuus askarruttaa yhdeksän MM-mitalin konkaria.
Juuso Väisänen esitteli MM-ohjelmansa loppuposeerausta myöten kotiseuransa tanssikisoissa ennen Hollannin-matkaa.

Hämeenlinnan Seudun Pivotkerhon Juuso Väisänen ylsi myöhään torstaina hopealle Alankomaiden Leidenissa järjestetyissä aerobicin ja fitness-lajien maailmanmestaruuskisoissa. Väisänen oli tukeva kakkonen FISAF-liiton kisojen miesten aerobicin yksilökilpailussa.

Uudella ohjelmalla esiintynyt Väisänen haastoi monivuotista kilpakumppaniaan ja hallitsevaa maailmanmestaria Judicael Lesmannia finaalissa tiukasti. Lesmannille MM-kulta oli kolmas peräkkäinen.

Seitsenhenkinen tuomaristo arvosti ranskalaista jälleen enemmän: Lesmann vei voiton neljällä ykkössijalla, kun Väisäsen ohjelma oli parempi kolmen tuomarin mielestä. Ero pronssimitalistiin, Australian Uen Cartledgeen oli siis varsin selvä, kun ykkössijoitukset jaettiin kahden miehen kesken.

Väisänen pääsi yhtä lähelle maailmanmestaruutta Lesmannia vastaan kaksi vuotta sitten. Suoritukseensa suomalainen oli silti tyytyväinen.

– Jonkin verran tietysti harmittaa, että aina minulle jää se toinen sija. Täytyy tietysti olla tyytyväinen, että tärkeimmät kisat menivät taas hyvin ja pystyin löytämään kauden aikana paljon uusia asioita, jotka helpottivat koreografian ja vaikeusliikkeiden suorittamisessa, hämeenlinnalainen kertasi.

Väisäselle MM-mitali on jo uran yhdeksäs ja kuudes peräkkäinen. Hopea on järjestyksessään viides. Vuosina 2014–16 hän oli FISAF:n MM-lavalla kolme kertaa peräkkäin toinen. Nyt viime kauden pronssisija kirkastui taas hopeaksi.

Ensimmäisen MM-mitalinsa Väisänen otti jo vuonna 2007, kun hän voitti pronssia. Kaikkiaan 36-vuotiaalla konkarilla on nyt 16 arvokisamitalia, kirkkaimpina kolme Euroopan mestaruutta vuosina 2012–14.

Kulunut vuosi on ollut Väisäselle vaativa, sillä hän teki itse uuden ohjelmansa koreografiaa ja kilpailumusiikkia myöten ja suunnitteli kilpailupukunsa talon rakentamisen ohessa. Välissä on täytynyt harjoitella monipuolisesti.

– Kilpailuihin valmistautuminen on nyt jo kokeneemmalla iällä vähän erilaista, kun on omat työkuviot, perhe-elämä kahden pienen lapsen kanssa sekä pienet rakennuspuuhat. Näihin asioihin peilaten olen kuitenkin pystynyt kilpailemaan edelleen korkealla tasolla todella vaativassa lajissa, Väisänen tuumi.

– Pitkä ja vaativa projekti on aina hieno päättää hyvään kilpailuun. Tulos on kuitenkin arvostelulajissa kiinni tuomareiden mielipiteestä omaa ja kilpailukumppaneiden kilpailusuoritusta kohtaan.

Uransa jatkosta Väisänen ei ole tehnyt päätöksiä. Ensi keväänä FISAF ei järjestä EM-kisoja, joten edessä olisi taas pitkä valmistautuminen MM-syksyä kohti.

– Katsotaan nyt, miten harjoittelu alkaa maistua talvella. On mukava kilpailla, kun on kunnolla kunnossa, mutta lasten kanssa matkustamisessa on omat haasteensa.

Kilpa-aerobic on ollut 1990-luvulta asti jakautuneena kahteen kansainväliseen liittoon, joista isompi on kansainvälinen voimisteluliitto FIG, joka on myös tavoitellut aerobicille olympiastatusta. Nykyään suomalaiset aerobiccaajat ovat kotimaassakin kahdessa liitossa. Väisänen kuuluu Tanssiurheiluliittoon ja kilpailee näin FISAF:n kisoja.

Hänenkin mielestään liittotilanne on sekava eikä pienempien liittojen aerobic ole kovin vahvalla pohjalla, mutta ainakin hän toteaa saavansa paremmin näkyvyyttä arvokisamitalien kautta.

– Kaikki voimisteluseurat pakotettiin FIG:n aerobiciin, ja se kerää nyt enemmän nuoria. Toisaalta siellä ei ole tullut menestystä, mikä ei ole lisännyt kiinnostusta. Suomessa ei kuitenkaan oikein ole FIG:n sääntöjen mukaisia joustoparketteja, Väisänen selvittää.

Lajin tulevaisuus ainakin Väisäsen edustamissa liitoissa mietityttää hämeenlinnalaista, joka on saanut viime vuodet kilpailla ikätoverinsa Lesmannin kanssa käytännössä kahdestaan maailmanmestaruuksista. Nyt miesten sarjassa oli viisi kilpailijaa, joten alkuerää ei järjestetty.

– Sillä tavalla sääli, että nyt oli muutama poisjäänti. Äkkiä se pienentää kilpailua. Nyt oli vain kahden kierroksen kisa. Jos minä ja ranskalainen lopetamme, niin paljonkohan jää hyviä kilpailijoita? Naisten sarjassa on vähän isommat osallistujamäärät, mutta Suomessa ei ole kummassakaan liitossa oikein muita miehiä tulossa minun lisäkseni, Väisänen pohtii. HäSa