Urheilu

Kaapo Kakko säkenöi Leijonien voitossa Kanadasta – Jukka Jalonen: "Todella jäätävä suoritus"

Kokematon Leijonat pyyhki MM-jäällä Kanadalla pölyjä.
Kaapo Kakko veivasi näyttävästi Leijonien avausmaalin ohi Matt Murrayn. Kuva: MARTIN DIVISEK
Kaapo Kakko veivasi näyttävästi Leijonien avausmaalin ohi Matt Murrayn. Kuva: MARTIN DIVISEK

MM-kisakeväisin jääkiekosta sekoava Suomi on saanut uuden suosikin. Vahvojen epäilyjen kera Slovakian-turnaukseen lähtenyt Leijonat lunasti kansallisluottamuksen, kun se kellisti Kosicessa avausottelussaan Kanadan 3–1.

Suomi voitti joukkueena, mutta sankari yli muiden oli kakkosketjun 18-vuotias laitahyökkääjä Kaapo Kakko. Ykkösvarausta ensi kesän NHL-draftissä kärkkyvä hyökkääjä jatkoi siitä, mihin nuorten MM-kisoissa jäi ja ratkaisi kahdella maalillaan voiton.

Hän vei avauserässä Suomen 1–0-johtoon. Toni Rajala syötti keskialueella Kakon läpiajoon, ja huippulupaus ujutti kanadalaispelaajan koukkimisesta huolimatta kiekon rystyltä ohi Pittsburghin Stanley Cup -vahti Matt Murrayn.

–  Hieno fiilis, kun sai sen ensimmäisen maalin pois alta, Kakko viittasi MM-debyyttinsä.

Hänen arvokisojen maaliputkensa jatkui. Kakko teki alkuvuodesta nuorten MM-kisoissa Suomen voittomaalin Yhdysvaltoja vastaan.

 

Leijonat riisui Kanadan aseista kolmannessa erässä räväkälla hyökkäyspelillä. Ottelun avainpelaajiin kuulunut Arttu Ilomäki survoi erän alussa ylivoimalla 2–1, kun puolustaja Damon Severson istui jäähyllä.

Kahdeksantoista MM-ensikertalaisen Suomi osoitti luonnetta, kun se pusersi voittoon. Takana oli nihkeä toinen erä, jota Kanada oli hallinnut ja tasoittanut ylivoimalla.

–  Oltiin vähän purjeissa. Ruvettiin roiskimaan ja oltiin passiivisia. Kolmanteen erään saatiin rivit kasattua. Se oli hyvä erä meiltä, päävalmentaja Jukka Jalonen kehui.

Hän vakuuttui joukkueensa potentiaalista viime viikonloppuna, kun Suomi kukisti EHT-turnauksessa sekä Tshekin että NHL-tähtiä vilisseen Venäjän.

–  Näin viime viikolla, että kaikki joutuvat meitä vastaan nesteeseen. Meidän jätkät luistelevat yhtä hyvin kuin vastustaja, taistelevat ja tekevät töitä yhtä hyvin kuin vastustaja. Viisikkopelissä olemme ehkä vähän parempia, vastustaja varmaan yksilötaidoissa, Jalonen vertaili.

Päävalmentajan mukaan Suomen ensimmäisessä ja toisessa erässä iskemä paine vastustajan päätyyn hyydytti Kanadan pelinrakentelun.

–  Kun antaa painetta viidellä miehellä, vastustajan on vaikea hyökätä. Tilaa ei ole hirveästi.

 

Kakko pääsi laukomaan 3–1-maalin 34 sekuntia ennen loppua, kun Kanada yritti tasoitusta ilman maalivahtia kuudella kenttäpelaajalla.

–  Taisi olla kauden ensimmäinen maalini tyhjiin, TPS:ssä 22 kertaa Liigan runkosarjassa osunut Kakko arveli.

Hänen avauserän ensimmäinen MM-maalinsa Leijonissa jäi päävalmentaja Jalosen mieleen.

–  Se oli todella jäätävä suoritus. Kertoo, minkälaisesta kaverista on kysymys.

Tärkeä oli myös maalivahti Kevin Lankisen torjuntavire. AHL-farmiliigassa kauden pelannut Lankinen pysäytti Kanadaa vastaan kiekon 20 kertaa ja piti vaikeilla hetkillä joukkuettaan pystyssä.

–  Sen takia olen maalilla, että jeesaan jätkiä ja autan joukkuetta voittamaan. Oli sopiva jännitys päällä, että pystyi nauttimaan pelistä, Lankinen sanoi.

Hänen valintansa aloittavaksi vahdiksi Kanadaa vastaan ei ollut itsestäänselvyys. Veini Vehviläinen on samalla viivalla, eikä kolmas vahti Jussi Olkinuorakaan vertailussa kauas jää.

–  Meillä on kolme hyvää veskaria. Ei ollut isoja asioita, mitkä puolsivat hänen (Lankisen) valitsemistaan, ”Keke” loisti maalissa silloin kun piti, päävalmentaja Jalonen kehui koruttomasti. STT

Sihvosen kommentti: Upea voitto Leijonille

Leijonat dominoi pelin ensimmäistä erää Kanadaa vastaan; ja vastaavasti toinen erä oli liki täydellistä kanadalaisten hallintaa. Kysymysten kysymys kuulu: mistä tuollainen ero kahden ensimmäisen erän suhteen?

Ensimmäisessä erässä pelivälinettä kontrolloi Leijonat useine viivelähtöinen. Sen pohjalta oli sitten hyvä synnyttää prässiä ja pitkiä hyökkäyksiä Kanadan päätyyn.

Toisessa erässä pelivälinettä piti hallussaan Kanada. Kanada otti pelin haltuunsa henkilökohtaisella taidollaan kera pelikovuuden. Tämä oli odotettavaa, mutta siinä kohtaa Leijonien olisi pitänyt kyetä tutkimaan ja toteuttamaan jokainen hetki, jolloin olisi voinut pelata kiekkoa enemmän jos mahdollista alaspäin ja laittaa kiekkoa kiertämään lavasta lapaan.

Tiivistäen: ensimmäisessä erässä Leijonat sai pysäytettyä kiekon kanssa pelin tämän tästä, toisessa ei oikeastaan kertaakaan.

Kolmannessa periodissa Leijonat puolusti organisoidusti ja sai aikaan säällisen määrän kiekkokontrollia. 3-1 voitto yhteistyön jääkiekolla Kanadasta oli makoisaa mannaa.

Päivän lehti

7.7.2020