fbpx
Urheilu

Kai Jahnsson valmistautuu olympialaisiin Ahvenistolla

Lontoon olympialaisiin valmistautuva pistooliampuja Kai Jahnsson, 47, ei ole jäänyt surkuttelemaan kotikaupunkinsa Helsingin huonoja harjoitusoloja. Poliisien Ampumaseuraa edustava urheilija pakkasi matkalaukkunsa, hankki toisen asunnon Hämeenlinnasta ja harjoittelee Ahveniston ampumaradalla.

– Menestyminen Lontoossa ei ole nyt ainakaan kiinni harjoituspaikasta. Ahvenistolla pääsee ampumaan hyvillä radoilla sekä ilma- että ruutiaseella. Olen todella kiitollinen Hämeenlinnan Ampumaseuralle, joka tarjosi minulle mahdollisuuden siirtää käytännöllisesti katsoen koko olympialaisiin valmistavan harjoitusjaksoni Hämeenlinnaan.

– Toivottavasti Hämeenlinnassa osataan myös arvostaa HlAS:n tekemää työtä ampumaurheilun hyväksi. Hyviä ampumaratoja ei nimittäin ole Suomessa liikaa, Jahnsson muistuttaa.

Jahnssonin paraatilaji on ilmapistoolin 10 metrin 60 laukauksen kisa. Lontoossa hän ampuu myös 22 kaliiberin ruutiaseella 50 metrin 60 laukauksen lajin.

Molemmissa lajeissa Jahnsson kokeili rahkeitaan jo Pekingin olympialaisissa.

– Se reissu oli vielä monellakin tavalla opintomatka. Olympialaiset ovat todella suuret kisat, ja mieltä myllertävä kokemus. Ilmapistoolikisassa ylsin tuolloin 29. sijalle ja 50 metrin pistoolissa 21. sijalle. Toisiin kisoihini lähden jo paljon kokeneempana ja tiedän, mitä odottaa. Tavoitteenani on yltää finaaliin (kahdeksan sakkiin) ilmapistoolikisassa, Jahnsson suunnittelee.

Ennätyksiä maailmancupissa

Jahnsson ampui mainiosti huhtikuussa Lontoossa käydyssä maailmancupin kisassa (olympiaesikisat). Neljäs sija 73 ampujan joukossa heltisi uudella finaalin Suomen ennätyksellä 687,9 (588+99,9). Pronssin mies hävisi vain 0,1 pisteellä.

Myös peruskilpailussa Jahnsson onnistui hyvin. Tulos 588 (98+97+98+100+98+97) oli myös uusi Suomen ennätys, ja ampujan omakin ennätys parani kahdella pisteellä.

Jahnsson aloitti finaalin toiselta sijalta. Hän oli kolme pistettä Etelä-Korean Daemyung Leetä jäljessä. Kolmannella sijalla suomalaisen kanssa tasapisteissä oli venäläinen Vladimir Isakov.

Finaalissa Jahnssonin pisteet olivat 10,5+10,6+10,7+9,5+10,0+9,9+10,1+9,5+10,0+9,1. Kisan voitti Etelä-Korean Daemyung Lee, joka tähtäsi 691,3 (591+100,3) pistettä.

– Peruskisa sujui erittäin hyvin, eikä finaalisuorituksenikaan lopulta huono ollut. Pitää muistaa, että finaalissa, etenkin maailman huippujen joukossa, on oma tutinansa. Kahdeksan sakkiin selviytyminen on aina kova saavutus huippukisoissa, Jahnsson sanoo.

Aiempi SE-tulos 587 oli Lauri Lausteen (vuodelta 1998) ja Jari Koivun (2002) nimissä. Entinen finaalin jälkeinen Suomen ennätys 687,5 (587+100,5) oli niin ikään Koivun nimissä ja oli tähdätty kymmenen vuotta sitten.

Jahnsson valittiin Lontoon kisoihin joulukuussa. Olympiapaikan hän saavutti jo vuosi sitten viidennellä sijallaan Fort Benningin maailmancupissa USA:ssa.

Sunnuntaina Milanoon

Jahnsson kilpailee ennen olympialaisia harvakseltaan. Kahden ja puolen kuukauden harjoitusjaksoon on sovitettu vain muutama kisa.

– Sunnuntaina lähden maailmancupin kisaan Milanoon ja heti perään on Münchenin maailmancup. Juhannuksen seutuvilla lähden uudelleen Saksaan eurooppalaisten olympia-ampujien kisaan, Jahnsson kertoo.

Jahnsson työskentelee Rajavartiolaitoksella pintapelastajana. Vaativaa työtään mies ei ole heivannut tyystin valmistautuessaan olympialaisiin.

– Lähes kaikki kovat kilpakumppanini maailmalla harjoittelevat kokopäivätoimisesti. Suomessa ampujien pitää kuitenkin tehdä välillä töitäkin, Jahnsson nauraa.

HlAS:lla juhlakisat

Hämeenlinnan Ampumaseura isännöi lauantaina seuran 137-vuotisjuhlakisoja. HlAS:n veteraanikisoissa (yli 50-vuotiaat) ammutaan sekä pistooleilla että kivääreillä.

Kisat käynnistyvät Ahveniston ampumaradalla kello 10. (HäSa)

Asiasanat

Menot