Urheilu

Kaikki tälle seuralle

Vuonna 1875 perustettu Hämeenlinnan Ampumaseura on vanhin yhä toimiva suomenkielinen urheiluseura.

– Ei 143 vuoden seurahistoriamme erityisesti korostu meillä, mutta onhan se esillä tietenkin eri tavoin. Ja hienoa on, että perinteikäs seuramme sai taannoin olympiakomitean Tähtiseura-statuksen, nykyinen puuhamies Timo Hänninen iloitsee.

Hän tuli seuran toimintaan vuonna 1992.

Mannisen Harryn kanssa vietiin silloin lapsemme ampumakurssille, jota pitkään aikaan ei oltu järjestetty. Siitä sitten jäätiin toimintaan mukaan, kun homma oli vähän hiipumassa. Harry oli alkuun vetämässä toimintaa ja minä oppipoikana. Järjestettiin monia isoja kilpailuja, SM-kisoja ja nuorten Kultahippukisoja, HlAS:n toiminnanjohtaja ja nuorisopäällikkö Hänninen muistelee.

– Jatkuvasti kuluneiden vuosien aikana on järjestetty lasten ampumaurheilukursseja ja syyskuussa alkaa taas seuraava, samoin naisille on oma kurssinsa. Mukana on ollut 15–25 kurssilaista vuosittain.

Hänninen on ollut viitisentoista vuotta toiminnanjohtajana ja Manninen pyörittää nykyisin tulospalvelua.

– Liiton tehtäviin en ole lähtenyt vaikka on pyydetty, haluan antaa kaiken tälle seuralle. Toki valtakunnallisissa tapaamisissa olen mukana ja ampumaurheiluväki tuntee läpi Suomen toisensa hyvin. Kultahippukisoissa olen ollut usein juryn jäsenenä, taidan olla tällä hetkellä kauimmin siinä toiminnassa mukana ollut henkilö. Porukkaa on vaihtunut, mutta minä olen pysynyt mukana, Hänninen tuumaa.

– Meillä pyörii omina kilpailuina Ahvenistolla pistoolikisa Appara cup ja Kantolan ilma-aseradallamme Kantola cup, jonka finaali on 6. syyskuuta. Ja pari viikkoa sitten ruutiaseiden Kultahippukisoissa 12–14-vuotiaiden tyttöjoukkueemme saavutti hienosti pronssia.

Seuran tukikohta on ollut kolmisen vuotta Kantolassa.

– Ennen olimme Viipurintiellä, mutta se oli liian pieni sekä harjoitteluun että kilpailuihin. Otettiin riski ja vuokrattiin kalliimpi tila ja nyt meillä on huippurata. Saimme ministeriöltä seuratoiminnan kehittämistukea ja osin sen avulla hankimme taululaitteet ja niihin läppärit, joilla tulokset tulevat suoraan tietokoneelle, Hänninen korostaa.

– Lisäksi meillä on siirrettävä 60-paikkainen rata, jolla esimerkiksi Iittala-hallissa järjestettiin vuonna 2010 SM-joukkuekilpailut ja 2014–2015 Kultahippufinaalit. Ahveniston pistoolirata on myös kohtuu kunnossa, pakolliset kunnostamiset on tehty, mutta seuramme varat eivät yksin riitä sen täydelliseen kunnostamiseen.

Katariina Laine ja Saana Tattari ovat olleet seuran viime aikojen menestyneimpiä ampujia.

– Meidän roolina paikallisseurana on nostaa kyvyt esille ja sen jälkeen nuoret siirtyvät liiton tehoryhmiin ennen maajoukkuetoimintaa. Näissä on sitten omat valmentajansa. Tällä hetkellä meillä kaksi nuorta ampujaa tehoryhmissä, Hänninen kertoo.

– Laadukas toiminta tuo harrastajia mukaan, paljon on niitä jotka joukkuelajien sijasta pitävät yksilölajeista. Tämä laji sopii monenlaisille. Säännöt ovat tietenkin tiukat ja turvallisuus tärkeää. Aseen oikea käsittely on aina ensimmäinen asia.

Keskeisesti Hämeenlinnan historiaan liittyvä lentokone Hanssin-Jukka toimi kahvilana, joka toi tuloja Ampumaseuralle.

– 1960-luvulta 1980-luvulle Osmo Rantala oli legendaarinen nuorisotoiminnan alulle panija. Hän oli lentänyt Hanssin-Jukalla ja toi sen Hämeenlinnaan, Hänninen valottaa.

– Kanta-Hämeessä on aktiivista ampumaurheilutoimintaa. Lammin Ampumaseuran kanssa teemme paljon yhteistyötä ja Ala-Hämeen Ampujat Lopella on vahva haulikkopuolella. Kisahommissa lainaamme seurojen välillä toimitsijoita, aktiivista seuraväkeähän ei koskaan ole liikaa.

Nuorisotyö on lähellä Hännisen sydäntä.

– Syksyllä alkavat kurssit ovat aina piristysruiske, on todella mukava touhuta lasten ja nuorten kanssa ja nähdä, kun he saavat hyvän harrastuksen. Vanhempien rooli on tässä lajissa tärkeä eli olla mukana harrastuksessa, nuorisopäällikkö innostuu.

– Ja onhan meillä monenlaista tarjontaa. Tänäkin kesänä Ahvenistolla on ollut seitsemän polttaritilaisuutta. Nämä ovat polttaripäivän ensimmäinen tapahtuma ja promilleraja on ehdottomasti nolla. Ja työpaikkojen Tyky-päiviä on järjestetty, samoin koululaisryhmille parin tunnin johdettua tutustumista ammuntaan. HäSa

Tuoreimpia artikkeleita