Urheilu

Kaisa Mäkäräinen otti omansa SM-Ahvenistolla – Ura taipumassa jatkon suuntaan

Olli Hiidensalosta tuli kahden mestaruuden mies.
Kaisa Mäkäräisellä oli aikaa antaa alaviitosia SM-yhteislähtökisan maalisuoralla. Kuva: Tomi Vesaharju
Kaisa Mäkäräisellä oli aikaa antaa alaviitosia SM-yhteislähtökisan maalisuoralla. Kuva: Tomi Vesaharju

Sunnuntaina ei jäänyt epäselväksi, kuka oli viikonlopun ampumahiihdon SM-kisojen – ja on koko suomalaisen ampumahiihdon – suurin tähti. Naisten yhteislähtökisaa tähdittänyt Kaisa Mäkäräinen keräsi Ahveniston moottoriradan ampumapaikalle ja maalialueelle tuplasti enemmän katsojia kuin lauantain kisat ja sai kannustustakin sen edestä.

Eikä tulos yllättänyt ketään. Kontiolahden Urheilijoiden edustaja sai ilman paineita hiihtää täysin oman kilpailunsa. Kisan yllättäjä, hopeamitalisti Jenny Fellman jäi kahden ja puolen minuutin päähän. Mäkäräinen ampui vain yhden laukauksen ohi toiselta makuupaikalta, vielä nuorten sarjoissa kilpailevat Fellman ja pronssinainen Heidi Nikkinen yhden sakon molemmilta pystypaikoilta.

Kaikkiaan Mäkäräinen vietti Ahveniston laduilla kilpailuaikaa 43.01,6 minuuttia, joka häneltä kului 12 kilometrin ja yhden sakkoringin kiertämiseen. Se oli mestarin mielestä paljon.

– Kisa oli tosi raskas, koska latuprofiilissa on paljon nousua ja oli vesikeli. En ole näin ajallisesti pitkää yhteislähtökisaa hiihtänyt hiljattain. Ei täällä ole myöskään samanlaista yhteislähtöfiilistä kuin maailmancupissa, kun tasoerot ovat suuria. Ammuntani on vaihdellut tosi paljon, mutta nyt sain vetää rauhassa, Mäkäräinen pohti.

 

Mäkäräinen hiihti lauantaina maastohiihdon vapaan tyylin 10 kilometrin SM-kisan Äänekoskella, mutta saapui osittain velvollisuudesta Hämeenlinnaan palauttamaan nimensä Suomen mestarien listaan.

– Sopimus liiton kanssa velvoittaakin käymään SM-kisoissa, mutta on kiva käydä tapaamassa ampumahiihdon harrastajia ja seuraajia. Toisaalta haluan kovia kisoja. Eilen jouduin laittamaan itseni tiukille, Mäkäräinen selvitti.

– Yleisötapaamisia järjestyi ennen kisaa, vähän sen aikana ja sen jälkeenkin, mutta hyvähän se vain on. Näissä kevätkisoissa siihen on paremmin aikaa.

Samalla Mäkäräinen päätti ampumahiihtokautensa. Kaiken järjen mukaan viime vuosien maailmancuptähti kiertää kisoja vielä ensi vuonnakin, vaikka virallista päätöstä hän ei vielä viikonloppuna tehnytkään.

– Mitään dramaattisia uutisia ei ole tulossa kevään aikana, ja toivon, että vuosi olisi vielä mahdollista kilpailla. Muuttujia on paljon (maajoukkueen) henkilökunnassa ja omassa terveydessä.

Mäkäräisen mukaan hän tekee joka tapauksessa tulevaisuuden päätöksensä omilla ehdoillaan, ei siksi, että joensuulaisen lopetettua suomalaisesta ampumahiihdosta lähtee varmasti lohkare loistoa.

– Kilpailutilanne ei vaikuta siihen, koska minun pitää kuunnella omaa kehoani ja toimia tavoitteideni mukaan. Nämä kilpailut ovat vain jäävuoren huippu. Ei arjessa ole tätä glamouria. Jos siihen työhön ei löydy motivaatiota, kilpaileminen ei ole mahdollista, Mäkäräinen sanoi.

– Tykkään edelleen harjoitella ja urheilla, mutta olen välillä vähän täynnä mediapyöritystä, kun minusta tehdään todellisuutta dramaattisempaa kuvaa. Otsikoissa olo ei aina käy yhteen sen kanssa, että vedän suurimman osan treeneistä yksin pitkin metsiä.

 

Miesten 14 kilometrin yhteislähtökisassa lauantain pikakilpailun ykkönen Olli Hiidensalo nousi jännittävien vaiheiden jälkeen tuplamestariksi. Hän sai sunnuntaiksi haastajakseen tämän kauden maajoukkueen ykkösmiehen Tero Seppälän, joka Mäkäräisen tavoin kokeili lauantaina vauhtiaan ”sileän” SM-kisoissa.

Seppälä olikin tiukasti kiinni voitossa nollattuaan ensimmäisen pystypaikan, jolla Hiidensalo roimi kaksi kutia ohi. Lahden Hiihtoseuraa edustava, Hämeenlinnassa asuva Hiidensalo ajoi kuitenkin Haapajärven Kiilojen Seppälän kiinni puolen minuutin takaa ammuttuaan viimeiseltä paikalta yhden sakon vähemmän.

Maalissa neljä sakkoa ampuneilla miehillä oli eroa 13,6 sekuntia. Kaikkiaan Hiidensalo käytti kisaan aikaa 47.51,4 minuuttia.

– Aika samanlaista oli kisata kuin eilen. Raskas keli, mutta isä sai loihdittua hyvän suksen, niin oli mukava hiihdellä poikien kanssa. Aika rauhallista vauhtia vedettiin ensimmäiset kierrokset. Menimme Teron kanssa viimeisen kierroksen yhtä matkaa, mutta lopussa nykäisin, eikä Terolla ollut paukkuja vastata, Hiidensalo kertasi.

– Tämä sakkorinki oli kylläkin ajallisesti lähempänä puolta minuuttia kuin normaalia 22 sekuntia.

Pronssille hiihti pikakisan hopeamies Tuomas Grönman. HäSa

Päivän lehti

4.7.2020