Urheilu

Kakko vai Hughes? – NHL:n draft-hype huipentuu viikonloppuna

Hattulalainen Los Angeles Kingsin NHL-kykyjenetsijä Jussi Kari-Koskinen näkee, että NHL:n ykkösvaraus tuo pelaajalle mukanaan suuria mahdollisuuksia – mutta myös suuria paineita.
NHL-varaustilaisuuden kuumimmat nimet Jack Hughes (vas.) ja Kaapo Kakko kohtasivat toisensa jääkiekon MM-kisoissa. Kuva: MARTIN DIVISEK
NHL-varaustilaisuuden kuumimmat nimet Jack Hughes (vas.) ja Kaapo Kakko kohtasivat toisensa jääkiekon MM-kisoissa. Kuva: MARTIN DIVISEK

Jack Hughes vai Kaapo Kakko?

Tämän kysymyksen äärellä on jääkiekkojulkisuudessa meillä ja maailmalla pyöritty kehää jo useamman kuukauden.

Kyse on tietysti siitä, että kumpi kyseisistä pelaajista huudetaan ensimmäisenä Vancouverissa juhannusviikonlopun NHL:n varaustilaisuudessa – eli draftissa.

Vaikka varaustilaisuudessa ei urheilla, eikä varausnumerolla vielä saa yhtään maalia tai NHL-ottelua, ensimmäisinä varatut pelaajat tulevat varmuudella saamaan ainakin kovat odotusarvot niskoilleen.

– Ykköskierroksen varaus jo yksistään kertoo siitä, että varaava seura uskoo vankkumattomasti korkealla varattuihin pelaajiin. Se tarkoittaa myös sitä, että ne pelaajat saavat varmasti hyviä mahdollisuuksia murtautua NHL:ään, Hattulassa asuva NHL-seura Los Angeles Kingsin Euroopan kykyjenetsijä Jussi Kari-Koskinen sanoo.

– Sekin täytyy muistaa, että korkea varausnumero voi tuoda myös paineita pelaajalle. Heiltä tullaan odottamaan paljon, mutta kärkipäässä kun pelaajia varataan, heillä tosin lähes poikkeuksetta on jo lähtökohtaisesti vahvat päänupit harteillaan.

Vancouveriin jo matkustaneen Kari-Koskisen mielestä varaustilaisuudessa on pelaajille kyse myös keskinäisestä kilpailusta. Varaustilaisuudessa ei kuitenkaan varata ainoastaan pelaajaa, joka on juuri nyt parempi – vaan yritetään visioida kuka pelaa parhaan uran kokonaisuutena.

– Pelaajat kauden aikana kisaavat tietysti siitä kuka on parempi. Draft on kuitenkin vain väliaskel ja etappi kohti suurempia tähtäimiä. Siitä sitten mennään eteenpäin kohti tulevaisuutta, Kari-Koskinen sanoo.

 

Pääpainotteisesti Suomesta lupaavia pelaajia katsastavan Kari-Koskisen työ kykyjenetsijänä on jatkuvaa jääkiekon seuraamista.

Kari-Koskinen kertoo raportoineensa kauden 2018-19 aikana paikan päällä peräti 297 eri ottelua, joista tulevia potentiaalisia NHL-varauksia on pyritty seulomaan. Kykyjenetsijöiden raportit – jotka sisältävät pelaajien pisteytyksiä ja kommentteja pelaajien eri ominaisuuksista – kirjataan seuran tietokantajärjestelmään.

– Osa peleistä on paikan päällä, mutta katson tietysti paljon pelejä myös tabletista ja televisiosta – lähes aina pyörii jokin peli, Kari-Koskinen selvittää.

Ennen Vancouverin varaustilaisuutta seura kokoontuu kykyjenetsijöiden kesken ja loppusilaukset viimeistellään seurojen listoihin, joiden perusteella omalla vuorolla pelaajia valitaan.

– Ellei seuran GM tee peliliikkeitä (kauppaa varausvuoroja), vuoromme ovat tietysti jo selvillä. Käymme vielä läpi ennen draftia onko jotain asioita tapahtunut, mikä saattaisi muuttaa jonkun pelaajan statusta ja viimeistelemme pelaajalistamme.

 

NHL:ssä on tapahtunut viimeisten vuosien aikaan muutos pelaajaprofiileissa – koolla ei ole väliä enää yhtä paljon kuin aiemmin. Entistä enemmän nopeustaitavat, peliälykkäät pelaajat ovat vaikuttaneet valtaavan pelaajaprofiililtaan myös NHL-sarjaa – mutta eivät ihan kokonaan.

– Kahden vuoden aikana peli on muuttunut paljon, erityisesti kun sääntömuutosten jälkeen mailahäirintä on jäänyt vähemmälle. Taitaville pelaajille on enemmän tilaa, Kari-Koskinen sanoo.

– Toisaalta esimerkiksi Stanley Cupin tuoreeltaan voittanut Blues jyräsi fyysisellä pelillä ja yksi mestarijoukkueen pelaajista, Pat Maroon, sanoi finaalisarjan ratkettua – että vanhan ajan kiekko on tullut takaisin.

 

Vaikka draft asettaa pelaajille käytännössä vasta numerolapun rintaan, tilaisuus herättää valtavasti intohimoja ja keskustelua kiekkoväen keskuudessa.

Kari-Koskinen ei kuitenkaan näe hössötyksen karanneen käsistä.

– Se on ihan normaalia, että luodaan kiinnostusta asian ympärille. Ne ovat hienoja ja ikimuistoisia tapahtumia pelaajille, Kari-Koskinen arvioi.

Kari-Koskinen muistuttaa, että tärkeää on myös se, mihin seuraan pelaaja valitaan. Ensimmäisenä varaava seura ei välttämättä valmennukseltaan, pelaajatilanteeltaan ja toimintakulttuuriltaan ole kuitenkaan välttämättä aina pelaajalle juuri se sopivin.

Seurat saattavat painottaa varauksessaan myös sitä, mitä spesifisti tarvitaan. Jos on tarvetta keskushyökkääjälle – varaava seura tuskin pestaa maalivahtia.

– On tietysti tärkeää, että pääsee oikeaan paikkaan – oikeaan joukkueeseen. Pelaajalle on hyvä löytyä oikea tontti, vaikka helpolla iso rooli ei tule missään NHL:ssä. HäSa

Vuoden 2019 NHL-varaustilaisuus järjestetään Vancouverissa 21.–22. kesäkuuta.

Päivän lehti

23.1.2020