fbpx
Kiekko Urheilu

KalPa jäi taas Kerhon jalkoihin – HPK:n Puustiselle avausmaali Liigassa kasvattajaseuran verkkoon

HPK on karistanut huolet viime syksyn kaltaisesta alun sukelluksesta.
HPK:n Eetu Tuulola (vas.) nappaa kiekon ja rynnistää karkuun KalPan Aleksi Klemetiltä.

Kun HPK:n osalta pian neljännes runkosarjasta on pelattu, voi jo sanoa, että viime syksyyn verrattuna kaukalossa on toisenlainen HPK.

Keskiviikkona HPK jatkoi voittojen tiellä kukistamalla KalPan Ritariareenassa.

HPK sai myös puolitoista viikkoa sitten KalPaa vastaan vahvan alun, eikä Kerho hukannut nytkään aikaa. Maalihanat aukesivat vain 24 sekunnin pelin jälkeen, kun nokikkain KalPa-vahti Denis Godlan kanssa päässyt Eetu Tuulola huudatti ensi kertaa kotiyleisöä maalillaan.

HPK piti viisikkona kuumassa avauserässä KalPan tilan, ajan ja maalipaikat vähissä ja selvitti avauserän alivoimat tutun vahvasti.

2–0 -maali olikin illan näyttävin. Vahvan viisikkoesityön jälkeen Markus Nenonen vapautti vaanineen Robert Leinon, eikä tämä erehtynyt.

– Meiltä oli hyvä lähtö peliin. Toinen maali oli kyllä hieno, siinä tapahtui paljon hyviä ja voittavia asioita, päävalmentaja Antti Pennanen hehkui.

 

Ensimmäisessä erässä kiekkoa lähinnä jahdannut KalPa pääsi otteluun hivenen paremmin mukaan. Kuopiolaisten kavennus näki päivänvalonsa Alexandre Texierin lavasta.

Kuuman ottelun pelottavin tilanne nähtiin, kun KalPan Eetu Luostarinen taklasi kyseenalaisesti kovalla vauhdilla Jan Brejcakia, joka jäi makaamaan minuuteiksi jäänpintaan.

Brejcak pääsi lopulta omin avuin kaukalosta ulos, mutta ei palannut enää otteluun. Luostarista rangaistiin tilanteesta viiden minuutin jäähyllä höystettynä pelirangaistuksella.

– Taklaus oli kova. Se mihin se osuu, en tiedä… Jan oli tulossa peliin mukaan, mutta lääkärit olivat sitä mieltä, että ei pelaa, Pennanen sanoi diplomaattisesti.

 

HPK:n ylivoiman aikana KalPa pääsi maalilta haiskahtavaan 2-0 -ylivoimahyökkäykseen, mutta Emil Larmi venyi kiekon tielle ja esti KalPan tasoituksen.

HPK ei jättänyt Luostarisen ison rangaistuksen tarjoamaa mahdollisuutta käyttämättä vaan Valtteri Puustisen korjasi Teemu Turusen laukauksen tarjoaman irtopalan ja siirsi sen maaliin. Osuma oli samalla Puustisen liigauran ensimmäinen.

Kun KalPan pelaaminen oli lähinnä vaisun kuskaamiskiekon varassa, ei se tuntunut saavan pelistä kiinni tavalla, joka olisi uhannut Kerhon kolmatta perättäistä voittoa.

HPK:n junioreissa viime vuodet pelannut kuopiolaissyntyinen Puustinen rokotti kasvattajaseuraansa KalPaa ja osuma oli siksi kahdella tasolla ikimuistoinen.

– Erittäin hyvältä avausmaali Liigassa tuntuu, varsinkin kun vielä kasvattajaseuraa vastaan pääsi sen tekemään. Muutama paikka tässä oli ollut ja on ollut vain miehestä kiinni, koska menee sisään, Puustinen iloitsi.

 

Koska HPK-hyökkäyksestä on uupunut kaksi kokenutta hyökkääjää – Janne Lahti ja Ville Viitaluoma – on se avannut tilaa kahdelle nuorelle pelaajalle, Jaakko Kuusistolle ja Puustiselle.

Pennaseltakin kehut saanut Puustinen on viime otteluissa näyttänyt että eväitä Liiga-tasolle löytyy.

– Hyvin olen sopeutunut ja peli peliltä on mennyt paremmin. Vahvuuteni ovat hyökkäyspelissä kiekon pitämisessä, Puustinen arvioi.

HPK kohtaa jo perjantaina Ritariareenassa Jukurit. Jos Puustiselta kysytään, voittoputki tulee jatkumaan.

– Hyvin menee, ei tässä kannata ruveta mitään vaihtamaan. HäSa

HPK–KalPa 3–1 (2–0, 1–1, 0–0)

1. erä: 0.24 Eetu Tuulola (Teemu Turunen) 1–0 sr, 12.43 Robert Leino (Markus Nenonen-Petteri Nikkilä) 2–0,

Jäähyt: 4.14 Miro Ruokonen HPK 2 min, 6.46 Lauri Taipalus KalPa 2 min, 9.57 Eetu Tuulola HPK 2 min, 14.52 Eetu Tuulola HPK 2 min, 14.52 Balazs Sebok KalPa 2 min, 18.01 Philippe Cornet HPK 2 min, 18.01 Otto Leskinen KalPa 2 min.

2. erä: 25.47 Alexandre Texier (Ryan Wilson-Aleksi Klemetti) 2–1, 38.52 Valtteri Puustinen (Teemu Turunen-Eetu Tuulola) 3–1 yv,

Jäähyt: 34.17 Eetu Luostarinen KalPa 5 min, 34.17 Eetu Luostarinen KalPa 20 min.

3. erä: Maaliton.

Jäähyt: 51.11 Konsta Mäkinen KalPa 2 min, 56.14 Lasse Lappalainen KalPa 2 min, 59.28 Eetu Tuulola HPK 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 5×2 min=10 min, KalPa 5×2 min Eetu Luostarinen 5 min Eetu Luostarinen 20 min=35 min.

Maalivahtien torjunnat: Emil Larmi HPK 7+6+4=17 Denis Godla KalPa 9+5+8=22 (pois: 59.03–60.00).

Yleisöä: 3  414.

Syksyn sävel

Voitolla KalPasta HPK nousi Liigan sarjataulukossa jo neljänneksi. Voitto ei oikeastaan ollut edes uhattuna, niin päätöntä flipperikiekkoa KalPa on nyt pelannut kuusi erää tällä kaudella Ritariareenassa.

KalPa-ottelu sikseen, ero viime syksyyn on merkittävä. HPK ei lähde haastajana ainakaan saman kokoluokan seuroja vastaan, vaan suosikkina.

Tilanteesta herkullisen tekee se, että seuraavissa otteluissa Kerho kohtaa Jukurit, Ässät ja KooKoon. Ne ovat kaikki joukkueita, joita vastaan HPK:lla on kaikki eväät tehdä voittoputkesta vaikka kuuden ottelun mittainen.

Päävalmentaja Antti Pennaselle on nostettava hattua, että hän on saanut joukkueen pelaamaan ylärajalla ja onnistunut piilottamaan heikkouksia. HPK kontrolloi otteluiden kulkua ja luo vastustajiaan enemmän maalipaikkoja illasta toiseen. Hyökkäysalueen hyökkäyspeli toimii, puolustusalueen puolustuspeli toimii ja alivoima on Liigan aatelia.

Lisäksi on muistettava, että hyökkäyspäässä palkaltaan kalleimpiin pelaajiin lukeutuvat Janne Lahti ja Ville Viitaluoma ovat olleet sivussa. Harva nyt kaksikkoa ikävöi, mutta silti HPK:n 1,75 miljoonan pelaajabudjetista yli 200 000 euroa on ollut viime otteluissa katsomon puolella.

Tilanne voi muuttua. Mikäli Viitaluoman tilanne ratkeaa niin, että konkarin pelit ovat pelattu, on mahdollista, että pelimerkkien vapautuessa HPK myös tiedottaa marraskuussa vahvistuksesta. Leveys ei tekisi pahaa.

Samuel Savolainen

Menot