fbpx
Urheilu Hämeenlinna

KalPan urheilujohtajan mukaan HPK:n U20-pelaajan rasistisen solvauksen kokenut pelaaja haluaa katsoa jo eteenpäin – "On tärkeää, että asiaan on puututtu"

HPK:n U20-pelaaja sai viiden ottelun mittaisen pelikiellon rasistisen ilmaisun käytöstä viime lauantain ottelussa. HPK:n ja KalPan leireissä toivotaan tapauksen herättävän kaikki siihen, että rasismi ei kuulu lajiin – tai muuallekaan – missään muodossa.
HPK:n U20-joukkueen pelaaja käytti viikonlopun ottelussa KalPaa vastaan rasistista kieltä. Kuva: Tomi Vesaharju
Kuva: Tomi Vesaharju / HäSa

HPK:n U20-joukkueen pelaaja sortui rasistiseen kielenkäyttöön viime lauantaina KalPa-ottelussa U20 SM-sarjan ottelussa – ja ikävän tapauksen jälkipyykkiä pestiin torstaina.

HPK:n U20-joukkueen pelaajan rasistinen solvaus kohdistui KalPan pelaajaan tuomarin vihellyksen jälkeisessä tilanteessa. Hämeen Sanomat uutisoi tapauksesta jo tiistaina.

HPK tiedotti torstaina iltapäivällä, että Suomen Jääkiekkoliiton kurinpito oli määrännyt HPK:n pelaajan viiden ottelun mittaiseen pelikieltoon. HPK kertoi kurinpitopäätöksen lopputuloksen pelaajan luvalla, sillä Jääkiekkoliiton juniorisarjojen kurinpitopäätökset eivät ole julkisia.

– Lauantain U20 SM-sarjan HPK-KalPa-ottelussa vihellyksen jälkeisessä tilanteessa HPK:n U20-pelaaja käytti ilmaisua, joka ei ole sovelias tai sallittu missään elämän tilanteessa, kaukalossa tai sen ulkopuolella. Kommentti oli asiaton ja sen tiesi välittömästi myös HPK:n U20-pelaaja. Ottelun päätyttyä pelaaja pyysi anteeksi kielenkäyttöään kohteena olleelta pelaajalta, HPK Liiga oy:n ja toimitusjohtaja Antti Toivasen nimellä allekirjoitetussa tiedotteessa luki.

HPK korostaa tiedotteessaan, että se ei suvaitse syrjintää millään tavalla. HPK Liiga oy ei aio rangaista sisäisesti pelaajaa, vaan keskittyy pelaajan ohjaamiseen ja tukemiseen.

– HPK Liiga Oy ja pelaaja pyytävät anteeksi rasistista ilmaisua kohteena olleelta pelaajalta ja KalPa Hockey Oy:ltä sekä koko jääkiekkoyhteisöltä. Rasismi ei kuulu jääkiekkoon, tiedotteessa todetaan.

Toimitusjohtaja Toivasen mukaan niin ikävästä tapahtumasta kuin onkin kyse, ne ovat pysähtymisen ja opin paikkoja seurassa.

– Kaikesta, hyvästä ja pahasta, voi aina oppia ja tietysti tämänkaltainen tapaus on oppiprosessi myös seurayhteisölle, Toivanen sanoo.

Toivasen mukaan asia on läpikäyty tarkkaan rasistista ilmaisua käyttäneen pelaajan kanssa.

– Ne keskustelut ovat kuitenkin henkilökohtaisia, enkä niitä yksityiskohtaisesti lähde käymään nyt läpi. Pelaaja on hyvin pahoillaan.

HPK Liiga oy keskustelee asiasta myös HPK-juniorijääkiekon kanssa. HPK:n U20-joukkue kuuluu liigaorganisaation alle.

– Meillä on yhteinen tahtotila. On osa seuratyötä, että nuoret pelaajat oppivat myös sen, mikä on oikein ja mikä väärin. Urheiluseuroilla on paljon tehtävää kasvatustyön tekijöinä.

KalPa-leirissä viiden ottelun mittaiseen pelikieltoon ei haluttu ottaa kantaa.

– Koen niin, että seuran tehtävänä ei ole toimia toverituomioistuimena tässä asiassa. Tapaus on asianmukaisesti tutkittu ja tämänkaltainen päätös on nyt annettu. Hyväksymme päätöksen, emmekä sitä halua lähteä sen kummemmin ruotimaan, KalPan urheilujohtaja Anssi Laine sanoo.

Laine kertoo olleensa tyytyväinen HPK:n suhtautumiseen asiassa.

– HPK:n toiminta on ollut jämerää ja tiedottaminen on ollut hyvin selkeää. Kaikesta on käynyt ilmi, että he eivät hyväksy tällaista toimintaa. Se on vahva viesti myös lajiyhteisölle.

Laineen mukaan rasistisen kielenkäytön kohteena ollut pelaaja haluaa katsoa jo eteenpäin.

– Hän haluaa keskittyä vain seuraavaan peliin ja sarjaturnaukseen. HPK:n pelaaja on pyytänyt anteeksi ja asia on sovittu, Laine sanoo.

– Kyseisen pelaajan kanssa on juteltu pariinkin otteeseen ja hän on tehnyt hyvin selväksi sen, että nyt keskitytään pelaamiseen. Hän haluaa mennä eteenpäin ja asia on hänen osaltaan loppuun käsitelty.

Laineen mukaan tapaus on hyvä muistutus kaikille siitä, että rasistinen kielenkäyttö ei missään olosuhteissa kuulu peliin – tai mihinkään muuallekaan.

– Rasismiin täytyy olla nollatoleranssi. On tärkeää, että asiaan on puututtu ja on osoitettu, että rasismi ei kuulu lajiin ja että se pitää kitkeä pois. HäSa

Kommentti: Sana on teko

Punaisen ristin eirasismille.fi -verkkosivustolla määritellään, että rasismi käsitteenä tarkoittaa oletetun ihmisryhmän arvottamista esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut ihmisryhmät. Rasismi on ihmisryhmän tai sen jäsenen ihmisarvon alentamista.

HPK:n U20-joukkueen pelaajan rasistisessa kielenkäytössä ei ollut kyse vain tunteenpurkauksessa heitetystä typerästä heitosta tai sanavalinnasta. Tiettyjen sanojen merkitykset ymmärretään jatkuvasti entistä paremmin.

Tapauksessa käytetty rasistinen ilmaus ei yksinkertaisesti ole enää harmaata aluetta vuonna 2021. Kun kyseessä on 2000-luvulla syntynyt nuori, sanaa käytetään satuttaakseen.

Ikävä tapaus toivottavasti avaa silmiä juniorijääkiekkopiirejä kauemmaksikin. Tässä tapauksessa sanan ja teon vähätteleminen olisi ymmärtämättömyyttä.

HPK ei vähätellyt asiaa, vaan otti jämäkästi kantaa aiheeseen ja teki jokaisessa kannanotossaan ja sanankäänteessään täysin selväksi, ettei seura hyväksy rasismia missään mitassa. Niin pitääkin.

Vaikka kyseessä oli yksittäistapaus, se mittasi väistämättä myös Jääkiekkoliiton suhtautumista rasismiin. Nyt Jääkiekkoliitto arvotti rasistisen ilmaisun käytön jääkiekkokaukalossa viiden pelin mittaiseksi.

Kun edellispäivänä Liigassa – vaikka kyse on eri instanssista ja kurinpitoelimestä – Tommi Tikka sai mitä todennäköisimmin vahingossa tapahtuneesta törmäyksestään tuomariin neljä ottelua pelikieltoa, herättää se ajatuksia.

Kyse ei ole nimittäin vähäpätöisestä asiasta. Urheilun kenties suurin voima on siinä, että suorituspaikalla ihminen voi kokea olevansa samanarvoinen ja turvassa riippumatta uskonnosta, aatteesta, seksuaalisesta suuntautumisesta – tai ihonväristä.

Sitä voimaa urheilu ei saa menettää.

Menot