Urheilu

Kansanedustaja Kiuru pettyi ministerin vastaukseen yleisöylärajakysymyksessä – "Jalkapallotermein tässä pelataan nyt aikaa"

Kansanedustaja Pauli Kiuru sai kirjalliseen kysymykseensä vastauksen, mutta vastaus ei täysin tyydyttänyt.
Kansanedustaja Pauli Kiuru toivoo, että tapauskohtainen harkinta toteutuu tulevaisuudessa urheilun yleisöylärajakysymyksessä. Kuva: Studio Sami Helenius
Kansanedustaja Pauli Kiuru toivoo, että tapauskohtainen harkinta toteutuu tulevaisuudessa urheilun yleisöylärajakysymyksessä. Kuva: Studio Sami Helenius

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) sai vihdoin vastauksensa esittämäänsä kirjalliseen kysymykseen koskien urheilukatsomoiden yleisöylärajan tapauskohtaista harkintaa. Kirjallisen kysymyksen ydin oli, että onko tulevissa ohjeissa mahdollista huomioida paikalliset olosuhteet niin, että yhteen ottelutapahtumaan voidaan ottaa yli 500 henkilöä, mikäli se voidaan tehdä terveysnäkökulma huomioiden.

Kirjallisen kysymykseen vastaamisessa riitti monta käännettä.

Ensin tiedotusvälineissä syntyi käsitys, että asiasta vastaa urheilusta vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.), mutta vastausvastuu siirrettiinkin välillä sosiaali- ja terveysministeriöön perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.), kunnes STM siirsi vastausvastuun takaisin – ja vastauksen antoi lopulta ministeri Kosonen.

Kososen vastauksessa ilmaistaan, että ”virastoja on kehotettu harkitsemaan näiden ohjeiden asettamista yli 50 henkilön, mutta enintään 500 henkilön yleisötilaisuuksien järjestämisen välttämättömäksi edellytykseksi” ja että ”valtioneuvosto tarkastelee periaatepäätöksen yleisötilaisuuksia koskevia ohjeita, sekä arvioi niiden tarkoituksenmukaisuutta lähiaikoina.”

Kososen vastauksesta ilmenee, että ministeriön ohjauskirjeessä on korostettu, että yleisen kokouksen ja yleisötilaisuuden määritelmät perustuvat tartuntatautilain 58 §:ään ja lain tarkoitukseen, joka on ehkäistä tartuntatauteja ja niiden leviämistä sekä niistä ihmisille ja yhteiskunnalle aiheutuvia haittoja.

– Jalkapallotermein tässä pelataan nyt aikaa. Siihen ministeri Kososen vastaus päättyykin, että valtioneuvosto tarkastelee periaatepäätöksen yleisötilaisuuksia koskevia ohjeita, sekä arvioi niiden tarkoituksenmukaisuutta lähiaikoina, Pauli Kiuru sanoo.

 

Vastaus viivästyi

Kansanedustaja Kiurun mielestä saadun vastauksen olisi voinut antaa pari viikkoa aikaisemmin.

Nyt vastauksen antaminen viivästyi.

– Näin lyhyen vastauksen kanssa ei olisi pitänyt pyöritellä näin pitkään. Aluehallintovirastoilla on jo harkintavaltaa, mutta nyt avin ja yksittäisen virkamiehen paine toimia ministeriöiden ja THL:n ohjeistuksia vastaan on kohtuuton, Kiuru sanoo.

Koska vastausvastuuta palloteltiin ministeriöiden välillä, Kiuru osasi varautua, että vastaus ei tulisi olemaan täysin tyhjentävä.

– Se oli aistittavissa. Kenties on ajateltu niin, että annetaan vastaus vasta sitten kun valtioneuvoston tarkastelu on valmistunut, mutta silloin se olisi pahasti myöhässä.

 

Lue lisää: Huolta, pettymystä, realismia ja optimismia – koronatilanteeseen suhtaudutaan HPK:ssa, Lentiskerhossa ja HJS:ssä kirjavin näkemyksin

 

”Epävarmuus jatkuu”

Kiurun mukaan vastauksessa oli urheiluväen näkökulmasta löydettävissä myös hyvää.

– Pidän hyvänä uutisena sitä, että toivoa tapauskohtaisesta harkinnasta on vielä tälle kaudelle. Sitä ei ministerin vastauksessa suljeta pois. Ei ole sanottu, että muutokset eivät olisi mahdollisia, joten urheilun tapahtumajärjestäjien toiveilta ei ole katkaistu siipiä, Kiuru sanoo.

–  Se on kuitenkin huonompi asia, että epävarmuus jatkuu. Mutta tätä vastausta seurat kenties voivat käyttää tukenaan avien suuntaan, jos on osoittaa hyvät suunnitelmat, että voidaan mennä terveys edellä ilman riskejä.

Kiurun mukaan hänen korviinsa on kuulunut viestiä, että harkintaa saatetaan myös käyttää.

– Kentältä on kuulunut, että tällaista tapauskohtaista harkintaa saatettaisiin aluehallintovirastoissa uskaltaa käyttää. HäSa

Päivän lehti

10.7.2020