Urheilu

Kanta-Hämeen as-sarja …alkaa Forssasta

Kesä tulee ja niin myös autosuunnistuksen harjoitusajosarja. As-sarjan järjestelyissä on mukana yhdeksän autourheiluseuraa Kanta-Hämeen, Hyvinkään ja Uudenmaan seuduilta.

Sarja aloitetaan sunnuntaina 6.5. Forssasta. Ensimmäinen kilpailijapari starttaa Forssan hotelli Rantasipistä kello 16. Sitä ennen on aloittelijakoulutus, johon suositellaan ainakin aloittelijoiden osallistuvan. Koulutus alkaa Rantasipissä kello 14.30 ja siinä selvitetään kilpailun kulkua ja papereita kokeneiden autosuunnistajien opastuksella.

Sen jälkeen ajetaan pieni harjoituslenkki ennen varsinaisen kisan starttia. Autosuunnistuksessa ei autolla ole suurtakaan merkitystä, sillä kuljettajan ja kartanlukijan yhteistyö ratkaisee. Auton pitää olla katsastettu ja kuskilla pitää olla ajokortti. Kartanlukija voi olla minkä ikäinen tahansa, viime vuoden sarjassa nuorin oli seitsemänvuotias.

Laji sopii hyvin tytöille ja äidithän ovat aina hyviä kuljettajia ja kartanlukijoita. Lisäksi ainakin Forssan kilpailuun voi osallistua mopoautoillakin. Varusteitakaan ei tarvita kuin muutama kynä, kirjoitus- ja kartanlukualusta sekä kello.

Autosuunnistuksessa ajetaan järjestäjän antamiin karttoihin piirrettyä reittiä ajomääräyksen mukaisessa aikataulussa. Jos on oikealla reitillä, vastaan tulee reittitarkastusasemia ja aikatarkastusasemia, jotka voivat olla miehitettyjä tai miehittämättömiä.

Asemien numerot kirjoitetaan kilpailijalla olevaan kilpailukorttiin, johon muodostuu sitten tietty järjestys ja sen mukaan saa virhepisteitä.

Aikataulussa pysymistä tarkkaillaan aikatarkastusasemilla, joilla on oltava kymmenen sekunnin tarkkuudella oikeassa ajassa. Myöhästymisestä saa virhepisteitä 1/sekunti ja ennakosta 5/sekunti eli liikaa ei kannata hosua. Kilpailuissa käytetään tavallisesta suunnistuksesta tuttua EMIT-leimausjärjestelmää.

Reitit ovat E- ja C-luokkien osalta hyväpohjaisia, mutta B- ja K-luokan kilpailijat ajavat vaativammissakin paikoissa. Forssan kilpailussa tosin lähes koko reitti ajetaan asfaltilla.

Autosuunnistusta voi pitää erinomaisena autonkäsittelyharjoitteluna varsinkin nuorille kuljettajille. Lisäksi se kehittää kartanlukutaitoa, jota näin navigaattoriaikakautenakin vielä tarvitaan.

Forssan avauskisan jälkeen sarjan seuraavakilpailu on helatorstaina 17.5. Valkeakosken ympäristössä. Sen jälkeen palataan normaaleihin kilpailupäiviin eli tiistai-iltoihin.

Ahveniston Autourheilijat järjestää kilpailun 29.5. ja kevätkauden viimeinen kilpailu on Riihimäellä 5.6.

Kesätauon jälkeen jatketaan 14.8. Hyvinkäällä. Tervakosken kilpailu ajetaan 21.8. ja viikko edellisestä, eli 28.8. on Lopen UA:n vuoro. Syyskuussakin ajetaan vielä Lammilla 4.9. ja kauden päätöskilpailu on Turengissa 11.9. (HäSa)

Asiasanat

Menot