Urheilu

Kantaako kesäharjoittelu pudotuspeleihin? – Salibandyliigan rankka alkuohjelma laittaa Steelersin koetukselle

Nico Jonaesonin rooli kasvaa, kun Heikki Hätönen ei jäänytkään liigaseuraan.
Nico Jonaesonille on tarjolla suurta roolia LASBista tulleen päävalmentaja Petri Kemppaisen palapelissä.

Steelers Hämeenlinnan miehet lähtevät kolmanteen salibandyliigakauteensa kirkkain tavoittein, vaikka joukkueen päävalmentaja Petri Kemppainen ensin haluaakin kiertää tavoitteenasettelukysymystä. Liigakarsinta ei ole enää vaihtoehto, ja nyt jos koska Teräsmiehet tähtäävät kahdeksan joukkueen pudotuspeleihin.

– Kun menemme syöttö ja vaihto kerrallaan, uskon, että sijoituksemme on sellainen, jota kaikki tässä kaupungissa toivovat. Haluamme olla kahdeksan joukossa, Kemppainen maalailee.

Kriittiset ottelut alkavat jo sunnuntaina, kun Steelers kohtaa yhden niin sanotuista päävastustajistaan, tamperelaisen Kooveen liiga-avauksessaan vieraskentällä. Sitä seuraa todellinen tulikaste, kun Nokia-kotiottelun jälkeen alkaa reilun kahden viikon ja viiden vierasottelun sarja, jonka aikana hämeenlinnalaiset pelaavat suurseuroja Classicia, EräViikinkejä ja SPV:tä vastaan.

Alkukauden merkitys on havaittu kahtena viime kautena, kun Steelers pelasi käytännössä vuodenvaihteeseen mennessä itsensä ulos pudotuspeleistä. Nyt joukkueen pitäisi olla valmiimpi.

Kaikki lähtee nyt liikkeelle intensiivisestä kesästä. Harjoituskausi on ollut fyysinen, mutta joukkue on myös hionut peliään pitkään, jo kesäkuun alusta asti.

– Siihen on pyritty, että olemme kunnossa heti alkukaudesta. Alku on rankka, mutta hyvä, että saamme pitkät matkat heti alkuun pois. Lokakuussa ei ole kuin kaksi peliä ja sitten on maajoukkuetauko, joten pystymme silloin rakentamaan uutta kuntopohjaa, Kemppainen pohtii.

Hyökkääjä Nico Jonaeson arvelee, että rankka harjoittelu vei terävyyttä harjoituspeleistä, mutta maksaa itseään takaisin runkosarjassa.

– Luotetaan, että fysiikkavalmennuskin tietää, mitä tekee, ja sunnuntaina kropat ovat kunnossa. Iso muutos on pelin työstämisessä, jota emme kahtena aikaisempana kesänä tehneet tarpeeksi ajoissa. Uskon, että jaksamme pelata, kun kesä on painettu kovaa, Jonaeson pohjustaa.

– Kääntöjoukkue tämä on ollut aina, mutta pyrimme siihen, että puolustuksessa otetaan aidosti tila ja aika pois. Aktiivinen, iloinen, pelaava Steelers on se, minkä haluan näkyvän arjessa, ja uskon, että se tuo tulostakin, Kemppainen kuvailee joukkueensa identiteetinhakua.

Pelaajamarkkinoilla Steelers oli suhteellisen rauhallinen. Kovin tulija lienee maalivahti Santtu Pohjonen. Steelersille tärkeää on, että maalitykki, maajoukkuemies Ville Lastikka jatkaa seurassa.

Steelers yritti myös pitää kiinni kokeneesta ykkössentteristään Heikki Hätösestä, mutta tämä päätti laittaa liigauran tauolle. Niinpä yksi iso hyökkäysrooli on ollut auki, ja sen on ottamassa aiemminkin Lastikan tutkaparina, mutta pääasiassa laitahyökkääjänä pelannut Jonaeson.

24-vuotias tulisieluinen mailataituri ehdotti ratkaisua itse valmennukselle.

– Jos sentterinviitta on tarjolla, haluaisin olla kokonaisvaltaisempi pelaaja. Minun pitää olla hyökkäyksen liideri ja auttaa vastahyökkäyksiin pääsemisessä puolustuspäässä. Sanoin Villelle kesällä, että hän tulee voittamaan pistepörssin. Kai siinä sivussa itsekin pari pistettä tekee, Jonaeson suunnittelee.

Loppukesästä Steelers värväsi enää tavoitteistaan huolimatta muutaman nuoren pelaajan, joista eniten Kemppainen odottaa TPS:n A-junioreista saapuneelta puolustaja Atte Lahdelta.

– Viimeisten pelien perusteella Atte on todella hyvä apu, ja nuoret (Niko) Einiö ja (Jose) Takala ovat ottaneet hyvin omaa ruutua joukkueesta. Kokemusta lähti, emmekä saaneet nimimiehiä, mutta vaadin, että nuorista nousee uusia sellaisia, Kemppainen teroittaa.

Steelersin heikoin osa-alue on eittämättä puolustus.

– On meillä yhdeksän puolustajaa. Siellä on osaavia ja motivoituneita pelaajia. Pyrimme kuitenkin paikattomaan pelaamiseen, joten luotan täysin, että puolustuksemme riittää tähän sarjaan, Kemppainen vastaa haasteeseen. HäSa

Päivän lehti

23.1.2020