Urheilu

Kantaako Mestarien liigan nappionnistuminen Nico Rönnbergin Riihimäeltä Euroopan kenttien tähdeksi?

Mestarien liiga päättyi Cocksilla lohkovaiheeseen, mutta nosti Nico Rönnbergin kansainväliseen valokeilaan.
Nico Rönnberg ratkaisi keskiviikkona Mestarien liigan ottelun Wisla Plockia vastaan viimeisellä sekunnilla, kilpailun 72. maalillaan.

Riihimäen Cocksin osallistumisesta käsipallon Euroopan Mestarien liigaan puhuttiin historiallisena mahdollisuutena koko suomalaiselle käsipallolle. Aika näyttää keskiviikkona päättyneen neitsytmatkan todelliset vaikutukset, mutta ainakin yksi suomalainen otti tilaisuudesta kopin.

26-vuotias karjaalainen Nico Rönnberg näytti, ettei Cocks pärjää Euroopassa vain ulkomaalaisvahvistusten turvin, ja että suomalaispelaajallakin on rahkeita loistaa maanosan (ja käytännössä maailman) parhaiden käsipalloilijoiden keskuudessa.

Vasen takamies oli Cocksin pelien päättyessä kymmenen alkulohkokierroksen jälkeen koko turnauksen paras maalintekijä 72 maalillaan, joista 19 tuli seitsemän metrin heitoista. Rönnbergiltä jäi yksi lohko-ottelu pelaamatta loukkaantumisen takia, joten hän on kahdeksan maalin ottelukeskiarvollaan lähellä kyseisen tilaston voittoa.

 

Maalikuninkuutta Rönnberg ei tietenkään voita, ja Cocks pelasi kakkostason lohkossa (Mestarien liigan lohkot on jaettu käytännössä eliittiin ja haastajiin). Esitykset ovat silti olleet merkillepantavia, ja Rönnberg allekirjoitti työnäytteensä heittämällä joukkueensa eurourakan viimeisellä sekunnilla voittomaalin Euroopan kovimpiin kuuluvan Puolan liigan viime kauden finalistia Wisla Plockia vastaan keskiviikkona.

– Olen nähnyt, että tasoni riittää eurokentillä, vaikka siellä pitääkin paljon miettiä ja tehdä töitä joka maalissa, syötössä ja puolustuksessa. En tiedä, miten paljon joukkueen hyvät otteet olivat maalivireestäni kiinni, mutta yritän koko ajan tehdä hyviä ratkaisuja ja ottaa vastuuta vaikeissakin paikoissa, Rönnberg pohtii.

Euroläpimurto ei tapahtunut kertarysäyksenä. Rönnberg on ollut Cocksin paras pelaaja ja maalipörssien kestomenestyjä kahdella viime kaudella EHF cupissakin. Molempien kausien päätteeksi hänet valittiin Suomen parhaaksi mieskäsipalloilijaksi lajiväen kesken ja viime vuonna myös lajinsa parhaaksi urheilutoimittajien toimesta.

Heittokädellään ja pelisilmällään loistavan Rönnbergin puheista voi päätellä isompien seurojen tiedusteluja tulevan tasaiseen tahtiin.

– Tavoitteeni on edelleen päästä pelaajana niin pitkälle kuin mahdollista, johonkin isompaan liigaan. Jo viime kaudella minua kohtaan oli kiinnostusta, mutta nyt paremmatkin seurat ovat avanneet silmänsä, kun olemme pelanneet korkeammalla tasolla, Rönnberg toteaa salamyhkäisesti.

 

Rönnberg on Suomen käsipallon tämänhetkinen ykköstähti, jota pitää kotimaassa vielä ensi kaudenkin kattava sopimus, eli palkkatarjouksen lisäksi Rönnbergin riveihinsä haluavan seuran olisi pulitettava myös viisinumeroinen siirtohinta. Pelaaja myös rakentaa perheineen omakotitaloa Karjaalle, mutta sillä ei ole hänen mukaansa siirron kannalta suurta merkitystä.

– Katsotaan rauhassa, mitä tapahtuu. Tarjouksen pitää olla hyvä, kuten myös seuran minulle käsipallollisesti ja kaupungin perheelleni asumisen kannalta. Totta kai haluan lähteä Eurooppaan täysammattilaisseuraan, mutta valinta ei olisi helppo. Viihdyn hyvin Cocksissa ja olen kehittynyt siellä paljon, Rönnberg sanoo.

Mikään varsinainen edelläkävijä Nico Rönnberg ei ole edes omassa perheessään. Isä Jan Rönnberg on yksi Suomen kaikkien aikojen käsipalloilijoista ja ensimmäinen Espanjan liigassa pelannut suomalainen. Isoveli Andreas oli ennen pikkuveljensä läpimurtoa maajoukkueen johtohahmo ja on tehnyt uraa Saksassa, Espanjassa ja Norjassa.

– Puhumme isän ja veljen kanssa melkein joka päivä käsipallosta, ja totta kai se on auttanut urallani. Emme vertaile saavutuksiamme, mutta joskus voi heittää pientä läppää ruokapöydässä, suvun nuorin huippupelaaja kertoo.

 

Kun D-lohkosta vain kaksi parasta eteni pudotuspeleihin, Cocksin Mestarien liigan matka päättyi odotetusti marraskuun lopussa. Kuuden joukkueen lohkon viides sija oli normaalisuoritus, parempaan olisi vaadittu lähestulkoon ihmeitä.

Kaukana paremmat tulokset eivät kuitenkaan olleet. Lukuun ottamatta vierasottelua lohkokärki Wislaa vastaan Cocks pelasi loppuhetkille asti voitosta kaikissa peleissään. Kyseisessä ottelussa Rönnberg ei pelannut.

Voi vain jossitella, mihin Cocksin rahkeet olisivat riittäneet, jos helpottava avausvoitto olisi tullut ennen seitsemättä ottelua, mutta Rönnberg ei harmittele hukattuja mahdollisuuksia.

– Olen todella ylpeä joukkueen pelaamisesta. Näki, että kausi oli Mestarien liigassa ensimmäisemme, mutta saimme kuusi pistettä. Vastustajillamme näitä pelejä on takana vuosia, ja niitä pelatessa oppii. SM-liigassa olisimme melko varmasti kääntäneet näitä voitoksi, Rönnberg arvelee.

Alkukauden pääpaino oli selvästi Mestarien liigassa. Tästä eteenpäin tiukka ottelutahti jatkuu SM-liigalla ja Baltian liigalla, joissa molemmissa Cocks on ennakkosuosikki.

Yksi välitavoite on lauantaina Riihimäellä pelattava Suomen cupin finaali HIFK:ta vastaan.

– Panostamme kaikkemme siihen, että pytty jää Riihimäelle. SM-liigaan on toki vaikeampi motivoitua kuin Mestarien liigaan, mutta sen pudotuspelit ovat meille kauden tärkeimpiä. Baltian liigaa on kiva pelata, koska ne pelit ovat kovia ja tasaisia, Rönnberg tuumaa. HäSa

Nico Rönnberg

syntynyt 14.4.1992 Karjaalla.

pituus 191 cm, paino 94 kg.

pelipaikka vasen takapelaaja.

heittokäsi oikea.

tällä kaudella Mestarien liigassa 72 maalia yhdeksässä ottelussa (sarjan paras maalintekijä). SM-liigassa 21 maalia kuudessa ottelussa.

pelannut Riihimäen Cocksissa vuodesta 2014. Kävi sitä ennen Norjan OIF Arendalissa kaudella 2013–14.

Karjaan BK-46:n kasvatti.

vuoden käsipalloilija 2017.

isä Jan Rönnberg valittiin Suomen vuoden käsipalloilijaksi kuudesti peräkkäin 1979–84. Hänen mukaansa on nimetty SM-liigan parhaan maalintekijän palkinto, jonka Nico voitti viime kaudella.

isoveli Andreas on valittu neljä kertaa vuoden käsipalloilijaksi. Nykyään hän pelaa Rönnbergien kotiseurassa BK-46:ssa.

asuu Karjaalla Sara-vaimonsa, vuoden ikäisen Dominic-poikansa kanssa ja jackrussellinterrieri Mollyn kanssa.

Päivän lehti

3.8.2020