Urheilu

Kantahämäläisille suunnistajille mestaruuksia SM-sprintissä

Sprinttisuunnistuksen Suomen mestaruuksia kerääntyi sunnuntaina ratkomaan noin 1800 suunnistajaa Forssan torin ympäristöön. Aamulla oli karsinnat, joiden perusteella lähdettiin iltapäivän finaalikisaan. Tapahtuman järjesti Lounais-Hämeen Rasti apunaan naapuriseurat Loimaan Jankko ja Punkalaitumen Kunto.

Iittalassa asuva Valtteri Rantala suunnisti H16-sarjassa kovan suorituksen ja pari viikkoa sitten Fiskarsissa napattu pitkän matkan SM-hopea sai nyt seurakseen kultaa. Valkeakosken Hakaa edustava Rantala käytti 3,2 kilometrin rataan aikaa 12.57 ja voittomarginaalia jäi 14 sekuntia ennen Tampereen Pyrinnön Riku Gröhniä.

– Juoksu kulki hyvin, eikä tullut virheitä. Onnistuin välttämään ansat eli esimerkiksi aidat, jotka piti osata kiertää kaukaa, kertoi Parolan lukiossa opiskeleva Rantala, joka on menestynyt myös ampumahiihdossa.

Kultaa Kanta-Hämeeseen suunnisti myös Hämeenlinnan Suunnistajien Antti Virtanen, joka piti suorituksensa kasassa ja juoksi Suomen mestaruuden, kuten teki viime vuonnakin. Nyt voitto irtosi 2,9 kilometrin radalla ylivoimaiseen tyyliin ajalla 12.12 ja lähes minuutin erolla Itä-Hämeen Rastin Kimmo Gyntheriin. HlS:n Juha Prittinen oli sarjan kuudes.

– Itsellä oli tällä kertaa hyvä päivä ja muut tyrivät suorituksensa. Ei rata ollut ollenkaan helppo, mutta kun saa pari ensimmäistä väliä onnistumaan, niin saa rentouden päälle, paljasti Virtanen sprinttisuunnistuksen menestysreseptiä.

Myös H85-sarjan SM-kulta tuli Hämeenlinnaan, kun Espoon Suuntaa edustava Pertti Laurila suunnisti voittoon ja samalla jo kolmannen SM-mitalinsa tällä kaudella.

Lounais-Hämeen Rastin Niilo Syrjälä nappasi H17-sarjassa SM-hopeaa 3,5 kilometrin radalla ajalla 14.04. Samassa sarjassa aamun karsintakilpailun piikkipaikka ennakoi myös HlS:n Matias Lautamäelle kärkisijoja, mutta iltapäivän finaalissa hän päätyi 11. sijalle.

HlS:n Heta Virtanen teki tasaisen suorituksen ja sijoittui viidenneksi D18-sarjassa. Mitaliin jäi eroa vain 17 sekuntia. Seurakaveri Essi Metsälä oli samassa sarjassa kymmenes. Hauhon Sisun Kari-Veli Niemi suunnisti H60-sarjan viidenneksi ja HlS:n Olavi Erkkilä oli H80-sarjan neljäs.

Kirmula menee lujaa sprinttiäkin

Miesten pääsarjassa Kalevan Rastin Miika Kirmula näytti, että myös sprintti kulkee. Tällä kaudella kansainväliseen kärkeen noussut Kirmula käytti 4,0 kilometrin finaalirataan aikaa 14.18. SM-hopeaa suunnisti Helsingin Suunnistajien Tuomas Heikkilä, joka jäi Kirmulalle 16 sekuntia ja SM-pronssimitalisti Tampereen Pyrinnön Elias Kuukka 18 sekuntia.

Naisten sprinttifinaali oli vieläkin tiukempi. Nopein oli SM-kilpailun ulkopuolella suunnistanut Tampereen Pyrintöä edustava sveitsiläinen Simona Aebersold.

SK Pohjantähden Sofia Haajanen jäi tiukassa kilpailussa Aebersoldille vain kaksi sekuntia, mutta sai SM-kultaa. Haajasen aika 3,4 kilometrin finaalissa oli 13.37.

Hopea meni MS Parman Maija Sianojalle ja pronssi Hiidenkiertäjien Jenny Patanalle. Sianoja jäi Haajaselle sekunnin ja Patanakin vain kuusi. HäSa

 

Päivän lehti

23.1.2020