Urheilu

Salla Karhu EM-paikasta: "Huikea temppu"

Viime kaudella Hämeenlinnassa pelannut Salla Karhu oli tärkeässä roolissa varmistamassa Suomen lentopallomaajoukkueelle EM-kisapaikkaa.
Salla Karhu voitti viime keväänä lentopallokultaa Hämeenlinnassa.

Suomen lentopallonaiset tekivät lauantaina kovan tempun, kun joukkue varmisti paikkansa lentopallon 2019 EM-kisoihin. Suomi varmisti paikkansa kisoihin tyylipuhtaalla 3-0 -voitolla Ruotsista.

EM-kisapaikka oli ensimmäinen Suomelle sitten vuoden 1989.

Yleispelaajana Suomen joukkueessa esiintynyt Salla Karhu kertoo, että EM-paikan merkitys oli suuri.

Niin suuri, että viime kauden päätteeksi SM-kultaa Hämeenlinnassa voittanut Karhu ei ole vielä täysin sulattanutkaan sitä, mitä tuli tehtyä.

– En tiedä olenko vieläkään asiaa täysin sisäistänyt, mutta teimme huikean tempun. Ihan mahtavaa, että olemme jo tässä vaiheessa paikan varmistaneet, Karhu iloitsee.

 

Suomalainen maajoukkuelentopallo lähti nousuun 2000-luvun puolivälin paikkeilla. Miesten maajoukkue on saavuttanut EM-kisapaikkoja kuusi kertaa putkeen ja MM-paikkoja kahdesti peräkkäin.

Nyt myös naiset osoittivat lajin nostetta ottamalla oman arvokisapaikkansa. Suorituksen arvoa ei madalla se, että joukkuemäärät EM-kisoihin kasvoivat 16 joukkueesta 24 joukkueen suuruisiksi.

Ammattimainen toiminta on kehittynyt myös seuroissa, pelaajia on siirtynyt ulkomaille ammattilaisiksi ja nyt työn laatu on mitattavissa myös kansainvälisin standardein positiivisella tavalla.

– Seuratyöllä on tietysti valtava merkitys, siellä se suurin työ kausien aikana on tehty. Enemmän on ammattimaista toimintaa ja parempia olosuhteita on voitu taata pelaajilla ja saatu mahdollisimman laadukasta arkea, Karhu toteaa.

 

Lentopallomaajoukkueen suhteen Karhu kokee, että pitkä yhteinen projekti on alkanut kantaa hedelmää.

– Olemme kolme vuotta suhteellisen samalla porukalla tehneet töitä ja pelimäärien kasvamisen vuoksi olemme pystyneet hiomaan peliämme. Meillä on huikeat tyypit ympärillä – pelaajat, valmentajat ja huolto, Karhu sanoo.

EM-kisapaikan varmistaneen Ruotsi-ottelun vastaanotoissa loistanut Karhu ei itseään lähtenyt kehumaan.

– Tein sen, mitä siinä kohtaa täytyi tehdä vastaanottopuolella, muut hoitelivat sitten hyökkäyspään pinnoja, Karhu toteaa.

 

Karhu lähtee ensi kaudeksi pelaamaan Ranskan liigaan Quimper Volley 29 -seuraan.

Moni asia uudistuu pelaajan arjessa.

– Torstaina olen lähdössä. Kuviot ja kulttuuri muuttuvat erilaiseksi. Hetki menee varmaan totuttautumiseen ja sopeutumiseen miten toimitaan seuroissa ja millaisia toimintatapoja valmentajalla on. Loppujen lopuksi sielläkin pelataan lentopalloa ja itse työ ei kauheasti muutu vaikka taustatekijät muutuvatkin. HäSa

Päivän lehti

20.2.2020