fbpx
Kiekko Urheilu

Kärpät osoitti HPK:lle miltä näyttää sarjakärki – "Näimme missä yksi parhaista menee"

Väkevän kauden alun pelanneella HPK:lla on vielä matkaa Kärppien tasolle.
Kärppien Teemu Kivihalme on mennyt nurin HPK:n kultakypärän Teemu Turusen edessä.

Jo ennen ottelua oli selvää, että vahvasti kautensa aloittaneelle HPK:lle ei löytyisi jääkiekkoliigasta ankarampaa mittatikkua kuin hallitseva Suomen mestari Kärpät.

Asetelma oli myös taktisesti herkullinen, sillä vastakkain oli myös kaksi toisensa hyvin tuntevaa Jukka Jalosen apuvalmentajaa Leijonista – Kärppien päävalmentaja Mikko Manner ja HPK-luotsi Antti Pennanen.

Kärpät osoitti kuitenkin 4–1 -voitollaan Ritariareenassa miksi se on tällä hetkellä sarjakärjessä.

Pennanen myönsikin rehdisti ottelun jälkeen, että vierasjoukkueen voitto oli ansaittu.

– Tämä oli kova peli, joka testasi pelaajien pelinopeutta. Pelasimme hyvän jääkiekko-ottelun, mutta se ei tänään riittänyt. Olisi pitänyt pelata loistava jääkiekko-ottelu, Pennanen muotoili.

– Olimme vähän jäljessä kamppailussa, pelinopeudessa ja maalinteon tehokkuudessa – ja vielä vähän enemmän jäljessä yli- ja alivoimassa. Tämä oli meille hyvä kokemus, Pennanen arvioi ottelun jälkeen.

 

HPK:n iltapuhde sai viheliäisen alun, kun Valtteri Puustinen joutui rangaistusaitioon poikittaisesta mailasta. HPK ei pystynyt tappaamaan jäähyä, vaan Kärpät avasi tulen Lasse Kukkosen laukauksen painuessa ylivoimalla verkkoon.

HPK oli haastavaa vastustajaansa vastaan avauserässä vaisu, eikä se päässyt totuttuun tapaansa pyörittämään vastustajansa hyökkäysalueella pitkiä jaksoja.

Se oli myös läksynsä tehneen Kärppien vahvuutta. Mannerin joukot antoivat kahden tai kolmen miehen painetta HPK:n kiekollisille hyökkääjille, mikä tukki tien HPK:n tärkeän aseen hyödyntämiselle.

– Aika tukkoista oli kulmissa tänään. Kärpät puolustaa erittäin hyvin, he tuplaavat ja välillä triplaavat. Siihen pitäisi keksiä toisenlaisia keinoja. Tänään ei niitä keksitty, Eetu Tuulola valotti asiaa hyökkääjän näkökulmasta.

 

Kärpät sen sijaan kiihdytti vauhtiaan ja sai aikaan tulosta.

Tällä kertaa oli toisen kärppähahmon, Atte Ohtamaan, vuoro muljautella maaliverkkoja HPK-vahti Emil Larmin selän takana vielä samassa erässä.

Toisessa erässä Kärpät jatkoi siihen mihin jäi. Kun erää oli ehditty pelaamaan vain 49 sekuntia, HPK:n alivoimamuodon sahannut Kärpät löi lisää vettä myllyyn, kun Radek Koblizek lisäsi maalin kulmalta Kärppien johdoksi jo 3–0 ylivoimalla.

Erän edetessä HPK pääsi aavistuksen niskan päälle ja kilautti Kärppä-vahti Jussi Rynnäksen parhaita kavereita – maalitolppia – mutta maali jäi odottamaan.

– Maalinteon tylyys täytyy löytää huomenna Tapparaa vastaan, Tuulola painotti.

 

Kolmannessa erässä HPK sai vihdoin hanansa auki. Takaa-ajo alkoi, kun Tuulola purjehti näyttävästi läpi Kärppien puolustuksen ja maalasi ensimmäisen kerran Kärppien verkkoon – tosin myös viimeisen.

– Sain Teemu Turuselta kiekon ja pääsin juuri vaihdosta tulemaan tuoreena ja lähdin pelaamaan vaistoilla, Tuulola kertasi.

Kauden aikana voimahyökkääjä Tuulola on noussut kolmosketjusta ykkösketjuun ja 20-vuotias Calgary Flamesin NHL-varaus näyttää pelaavan jatkuvasti paremmin.– Meillä on hyviä ketjuja ja en näe sinänsä mitään hierarkiaa. Yritän joka ilta tehdä parhaani ja jos pelaa hyvin saa peliaikaa.

HPK teki maalia jahdatessaan ratkaisun ja otti maalivahdin pois jo yli kolme minuuttia ennen ottelun loppua. Tulosta ei kuitenkaan tullut, vaan Miska Humaloja pääsi puttaamaan kiekon tyhjiin.

 

Ottelun oppi oli Tuulolalle selkeä.

– Pääsimme näkemään missä yksi Suomen kärkijoukkueista menee. Erittäin hyvä joukkue, kuten huomattiin. Kärpät tekee hyvällä tehokkuudella maaleja ja puolustaa myös tylysti. Tässä nähtiin missä itse mennään, pientä kaulaa on vielä. Toivottavasti onnistumme kuromaan eron kiinni, Tuulola sanoi.

Seuraava koetinkivi odottaa heti perään lauantaina, kun edelleen sarjakolmosena oleva HPK mittaa toisen viime kevään finalistin Tapparan nykyvireen Hakametsässä. HäSa

HPK–Kärpät 1–4 (0–2, 0–1, 1–1)

1. erä: 3.23 Lasse Kukkonen (Atte Ohtamaa-Aleksi Heponiemi) 0–1 yv vt, 15.49 Atte Ohtamaa (Aleksi Mäkelä-Ville Leskinen) 0–2,

Jäähyt: 2.06 Valtteri Puustinen HPK 2 min, 19.11 Otto Paajanen HPK 2 min.

2. erä: 20.49 Radek Koblizek (Nicklas Lasu-Shaun Heshka) 0–3 yv.

Jäähyt: 22.33 Taneli Ronkainen Kärpät 2 min, 40.00 Shaun Heshka Kärpät 2 min.

3. erä: 46.47 Eetu Tuulola (Teemu Turunen-Otto Paajanen) 1–3, 58.54 Miska Humaloja (Jari Sailio-Ville Leskinen) 1–4 tm,

Jäähyt: 51.47 Jari Sailio Kärpät 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 2×2 min=4 min, Kärpät 3×2 min=6 min.

Maalivahtien torjunnat: Emil Larmi HPK 10+3+7=20 (pois: 56.28–58.54) Jussi Rynnäs Kärpät 6+8+5=19.

Yleisöä: 3  734.

 

Alakynsi puolustusalueella

Petteri Sihvonen

Yleinen pelinopeus HPK:n ja Kärppien ottelussa oli suhteellisen kovaa luokkaa. Kerho teki pelin alussa varsin viisaasti jättämällä osallistumatta koko ajan pelin vauhtivirtaukseen viljelemällä erilaisia kontrollilähtöjä. Tosin hyökkäyksiä tyrehtyi jo keskialueelle eikä saumoja käynnistää omia kulmapelejä juurikaan auennut.

HPK:n ongelmaksi muodostui puolustuspelaamisen alakynsi Kärppien hyökkäysalueen kolmioiden muuntelupeliä vastaan. Rotia ei syntynyt mies- ja aluepuolustuksen yhdistelmällä, kun jatkuvasti jompikumpi ulottuvuus ontui. Kärppien juoni on viheliäinen: pelaajat liikkuvat ja sijoittuvat väljästi niin, ettei puolustavalle joukkueelle avaudu saumaa tuplata painettaan.

Kärpät pelaa eri tavalla kuin HPK ja moni muu Liigan joukkue ahtaat lähtönsä omalta alueelta. Oleellista on, ettei oululaisten sentteri juuri kiirehdi pois omalta alueelta. Kyse on pohjoisamerikkalaisesta tavasta voittaa alakolmion ylivoimalla paineistava vastustaja, jonka pakkien vastaan ajot vieläpä menettävät tehoaan.

Osin tämän tähden HPK:n jatkopaineet ja -pelit jäivät tämän tästä piippuun.

Menot