Urheilu

Kärpät sai finaalirevanssin kitkerällä tavalla – Kerhon johtomaali hylättiin väärin perustein

HPK:n johtomaali hylättiin ottelutapahtuman esimies Juha Pajusen mukaan virheellisesti.
Ensimmäisen liigaottelunsa HPK:n maalilla pelanneen Joona Voutilaisen ilta ei ollut onnellisin. Kuva: Pekka Rautiainen
Ensimmäisen liigaottelunsa HPK:n maalilla pelanneen Joona Voutilaisen ilta ei ollut onnellisin. Kuva: Pekka Rautiainen

Liigakauden avaus Hämeenlinnassa sai juhlallisen lähtölaukauksen, kun ottelua edeltävissä seremonioissa hallin kattoon nousi kevään 2019 suomenmestaruusviiri.

Itse ottelussa viime kevään liigafinaaleissa HPK:lle taipunut Oulun Kärpät sai kuitenkin revanssinsa uuden kauden alkajaisiksi. Kärpät voitti Kerhon Rinkelinmäellä maalein 3–2 (0–0, 2–2, 1–0).

– Jos saisi aikakoneen ja saisi valita kumman pelin voittaisi, viime kauden viimeisen vai tämän kauden ensimmäisen – ehkä kuitenkin se viime kauden viimeinen, myös röpelöistä ja pomppivaa jäätä valitellut Kärppien päävalmentaja Mikko Manner niputti.

– Tunteikas ilta, paljon tapahtumia. Molemmat joukkueet olivat ytimessä tänään ja tekivät kovasti töitä. Emme onnistuneet ylivoimalla tekemään maalia ja siinä oli mahdollisuutemme. Fanien lakana minulle oli hieno kunnianosoitus, HPK-luotsi Antti Pennanen puolestaan niputti.

 

Ottelun maalihanat avattiin toisessa erässä, kun Kärpät onnistui kahden hieman onnekkaankin pompun kautta pääsemään kahden maalin karkumatkalle. Avausmaalissaan Kärppä-pakki Shaun Heshka tavoitteli Juho Lammikkoa maalin edestä, mutta kiekko kimpoili HPK:n hyökkäykseen täksi kaudeksi hankitun Cody Kunykin lavasta maaliin.

Hieman reilut kaksi minuuttia myöhemmin jälleen pomppi onnekkaasti Kärpille. Sami Anttilan laukaus kimposi Niklas Frimanista matkalla maaliin ohi toiselle tolpalle jo liikkuneen HPK-vahti Joona Voutilaisen.

HPK kuitenkin kavensi seuraavasta hyökkäyksestä. Miro Ruokonen nousi laidasta ja sivalsi pienestä kulmasta ohi hieman yllättäen Kärppien tolppien väliin nimetyn 19-vuotiaan Justus Annusen.

HPK tuli tasoihin Kärppien rangaistuksen päättyessä, kun täksi kaudeksi HPK:n kapteeniksi nostettu Friman viritti laukauksensa sisään.

HPK ehti tuuletella johto-osumaansa komean syöttökombinaation jälkeen tasoihin, mutta Miro Karjalaisen tekemä maali kuitenkin hylättiin vaikka HPK-hyökkääjä Tommi Tikan törmäys Annuseen tapahtui maalivahdin alueen ulkopuolella.

Videotarkastuksen jälkeen osuma kuitenkin hylättiin. Päätöksen jälkeen Pennanen kiehui ja antoi värikästä palautetta tuomareiden tekemän ratkaisun jälkeen.

Lopulta ratkaisumaalin iski Kärppien pyörityksen päätteeksi ajassa 47.29 ensimmäisen liigaottelunsa pelannut 17-vuotias Topi Niemelä konkari Jussi Jokisen tarjoilusta.

HPK:lla oli kahden ylivoiman verran mahdollisuuksia tulla tasoihin, mutta lisäosumia ei nähty.

 

Lehdistötilaisuudessa ottelutapahtuman esimies Juha Pajunen käytännössä myönsi tilanteessa tapahtuneen tuomarivirheen.

– Maalin tarkastuksessa katsotaan ensin missä törmäys tapahtui. Nyt se tapahtui selvästi maalin ulkopuolella, sen jälkeen tulee ratkaisevaksi tekijäksi törmäävä pelaaja, onko pelaajalla havaintoa maalivahdista ja pystyykö hän kaikin keinoin estämään sen. Oman tulkintani mukaan, Tikka ei voi väistää maalivahtia eikä havaitse sitä, Pajunen sanoi.

Tilanteessa törmännyt Tommi Tikka ei täysin ymmärtänyt tuomariston päätöstä hylätä maali.

– Laitoin kiekon takaisin (Filip) Krivosikille ja ajoin maalille. En oikein tiedä mikä linja on, toivottavasti meni oikein, Tikka valitteli.

– Harmittaa tietysti, että hävittiin.

HPK tavoittelee liigakauden avausvoittoaan jo perjantaina, kun se matkustaa JYPin vieraaksi Jyväskylään. HäSa

HPK–Kärpät 2–3 (0–0, 2–2, 0–1)

1. erä: maaliton.

Jäähyt: 2.19 Jari Sailio K 2 min.

2. erä: 24.23 Shaun Heshka (Radek Koblizek–Juho Lammikko) 0–1, 26.39 Sami Anttila (Jakub Krejcik–Otto Karvinen) 0–2, 26.50 Miro Ruokonen (Petteri Nikkilä–Arto Laatikainen) 1–2, 33.51 Niklas Friman (Filip Krivosik–Cody Kunyk) 2–2.

Jäähyt: 31.46 Sailio 2 min, 39.08 Tommi Tikka H 2 min.

3. erä: 47.29 Topi Niemelä (Jussi Jokinen–Mika Pyörälä) 2–3.

Jäähyt: 48.58 Karvinen 2 min, 51.51 Jesse Puljujärvi K 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 1×2 min, Kärpät 4×2 min.

Maalivahtien torjunnat: Joona Voutilainen H 6+9+3=18 (poissa 57.52–60.00), Justus Annunen K 7+7+9=23.

Yleisöä: 4  462.

Tuomaripeli nousi taas otsikoihin

Liigassa epäselvät sääntötulkinnat ja ylipitkiksi venyvät videotarkistukset ovat hiertäneet valmentajia ja pelaajia taustakeskusteluissa pitkään. Nyt liigakautta ei ehditty pelata edes yhtä ottelua, kun tuomarityöskentely nousi heti puheenaiheeksi Hämeenlinnassa. Tällä kertaa HPK oli vääryyden kokija.

Ottelun jälkeen HPK-luotsi Antti Pennanen piti kielensä lehdistötilaisuudessa kurissa vaikka sisällä varmasti kiehui. Ainakin kiehui ottelun aikana, kun Telian tv-lähetyksessäkin kuului rapsakkaa kielenkäyttöä.

Tilanteessa HPK:n hyökkääjä ja rangaistusaitioon passitettu Tommi Tikka ei näyttänyt havainnoivan maalivahtia ja siksi päätuomarin ratkaisu hyväksyä maali oli jo ottelutapahtuman esimies Juha Pajusen mielestä virhearvio. Pajunen myönsi myöhemmin tuomion olleen väärä.

Jos pelin tekijöillä on lopulta näin suuria epäselvyyksiä sääntötulkinnoista, tilanne on johdettu huonosti. Jos tuomaristo jää arvioimaan sitä tapahtuuko nopeasti tapahtuvissa pelitilanteissa jokin asia tahallisesti vai tahattomasti, kuljetaan heikosti kantavalla jäällä.

Muistetaan nyt, että yksi hylätty MM-kultajatkoaikamaali viime keväänä naisten finaalissa herättää vieläkin keskustelua.

Päivän lehti

24.1.2020