fbpx
Kiekko Urheilu

Kärppien vuoro rikkoa kotitaika – HPK hukkasi momentuminsa

Oulun Kärpät tasoitti finaalisarjan HPK:ta vastaan uudella ilmeellä ja halvoilla maaleilla.
Veini Vehviläinen sai kätensä väliin Markus Nenosen yllättäen auenneeseen yritykseen lähes tyhjästä maalista. Kuva: Pekka Rautiainen
Veini Vehviläinen sai kätensä väliin Markus Nenosen yllättäen auenneeseen yritykseen lähes tyhjästä maalista. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan Pallokerhon kuuden ottelun kotivoittoputki jääkiekon Liigan pudotuspeleissä tuli päätökseensä lauantaina, viimeisenä joukkueena sarjassa. Kaksi päivää aiemmin kotonaan nöyrtynyt Oulun Kärpät katkaisi “oranssin kevään” riemukulun ja tasoitti Liigan finaalivoitot 2–2:een maalein 4–2.

Vierasvoitto täpötäydessä Ritariareenassa oli sikäli ansaittu, että Kärpät oli kuin uudelleensyntynyt. Karmeat huolimattomuusvirheet loistivat poissaolollaan ja hyökkäyspelikin oli riittävän hyvää.

Kärpät oli rukannut ketjujaan isolla kädellä otteluun, mutta tämä on toisaalta ollut päävalmentaja Mikko Mannerin tapa. Jokainen kentällinen oli muuttunut edellisestä kamppailusta, ja huilanneista pelaajista Oskar Osala palasi kokoonpanoon tekemään maalinkin.

– Vielä ei ole omalla urallani löytynyt sellaista harmoniaa, että voisi samoilla ketjuilla mennä. Toimme kaksi tuoretta miestä (toinen oli nelossentteri Miska Humaloja), ja muuten nämä pelaajat olivat pelanneet aiemmin hyvin yhdessä. Tällä kertaa se toimi, mutta katsotaan, miten käy maanantaina, Manner selvitti.

– Uskomattoman hienon taistelun jälkeen onnistuimme voittamaan. Koko päivän oli hyvä fiilis ja usko omaan tekemiseen. Stressiä ja häviämisen pelkoa ei ollut, mutta totta kai se vaati onnistumisia kentällä.

Sihvosen kommentti: Kärpät puolusti ansaittuun voittoon, HPK:n eteenpäin puolustaminen kostautui

Kärppien voitto irtosi silti kiusallisen helpoilla maaleilla. Osala katkaisi ensimmäisessä erässä kaksi kokonaista ottelua kestäneen HPK-vahti Emil Larmin nollaputken alivoimalla, ja Jasper Lindsten teki Kärppien toisen tasoitusmaalin toisessa erässä lähes nollakulmasta.

Juuri ja juuri Larmin polvisuojista maalin puolelle valahtanutta 2–2-osumaa tarkisteltiin pitkään videolta, ensin maaliviivan ylittämisen, sitten HPK-luotsi Antti Pennasen haaston jälkeen maalivahdin häirinnästä.

Ottelun puolenvälin jälkeen Lindsten iski jälleen Nicklas Lasun syötöstä osuman ylivoimavastahyökkäyksestä, jota edelsi HPK:n vahva paine toisessa päädyssä. Ville Leskinen taas upotti loppunumerot tyhjään maaliin 1.41 minuuttia ennen loppusummeria.

– HPK:lla oli paikkansa, mutta kun he eivät tehneet, tasoitimme alivoimalla, ja saimme siitä virtaa. Sitten peli oli taistelua. Olimme tällä kertaa onnekkaitakin, Manner myönsi.

Lue myös: HPK:n veteraanipakki jäi harmittelemaan Kärppien maalitilanteita – “Kukaan ei ole sanonut, että mitään tulisi helpolla”

HPK aloitti kaksi ensimmäistä erää väkevästi. Valtteri Puustinen kyyditsi Lasse Kukkosta ja teki ottelun avausmaalin pelin ensimmäisestä kunnon maalipaikasta ajassa 4.19. Teemu Turunen puolestaan ujutti Veini Vehviläisen patjojen alta 2–1-maalin vain 46 sekunnin pelin jälkeen toisessa erässä oltuaan enemmän kärppänä kuin Kärpät itse Niklas Frimanin ohilaukauksen jälkeen.

Tähän se sitten jäikin, vaikka Kerholla oli etenkin reunimmaisissa erissä vahvat vaiheensa ja paikat useisiin maaleihin. Ensimmäisessä erässä Puustinen tuhri pian maalinsa jälkeen avopaikan rokottaa jo 2–0:aan ja toisessa Vehviläinen venyi kuin ihmeen kaupalla Markus Nenosen vielä varmemman maalin vesittäjäksi.

– Vähän tämä oli sellainen momentumien peli. Meillä oli maalien jälkeen hetkemme mennä kahden maalin johtoon. Vastustajan maalien jälkeen meillä oli henkisesti raskaita vaiheita, kuten alivoimaa ja pitkä videotarkistus. Ne näkyivät sitten kiekollisessa pelissämme, Pennanen tuumi.

– Maalin hinta omiin oli vähän halpa, mutta emme pystyneet kääntämään momentumia itsellemme, kun siihen oli mahdollisuus.

Katso kamppailun maalit: HPK kohtasi Kärpät neljännessä finaaliottelussa -Kärpät vei ottelun maalein 2-4

Lauantain tulos tarkoittaa sitä, että Hämeenlinnassa pelataan vielä yksi ottelu tällä kaudella. Ensi torstaina mestaruus on katkolla ensi maanantain Oulun viitospelin voittajalle.

– Tietysti tappio harmittaa, mutta muuten oli aika huikea kiekkokamppailu. Tämä oli kova taistelu, ja erittäin hyvä vastustaja ansaitsi voiton, Pennanen sanoi. HäSa

2–4 (1–1, 1–2, 0–1)

1. erä: 4.19 Valtteri Puustinen (Otto Paajanen) 1–0, 15.37 Oskar Osala (Otto Karvinen-Teemu Kivihalme) 1–1 av.

Jäähyt: 14.25 Radek Koblizek Kärpät 2 min.

2. erä: 20.46 Teemu Turunen (Niklas Friman) 2–1, 23.01 Jasper Lindsten (Nicklas Lasu-Shaun Heshka) 2–2 vt, 32.45 Jasper Lindsten (Nicklas Lasu-Radek Koblizek) 2–3.

Jäähyt: 36.02 Jari Sailio Kärpät 2 min.

3. erä: 58.19 Ville Leskinen (Lasse Kukkonen-Nicklas Lasu) 2–4 tm.

Jäähyt: 48.17 Nicklas Lasu Kärpät 2 min, 51.01 Niklas Friman HPK 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 1×2 min=2 min, Kärpät 3×2 min=6 min.

Maalivahtien torjunnat: Emil Larmi HPK 8+7+8=23 (pois: 57.45–58.19, 58.35–60.00), Veini Vehviläinen Kärpät 7+7+12=26.

Menot