Urheilu

Katumajärvi täyttyy pienveneistä viikonloppuna – Soudun SM-mitaleista kisataan Hämeenlinnassa 14 vuoden tauon jälkeen

Hämeenlinnan Soutajat ja Hämeenlinnan Latu järjestävät yhteistyössä puuveneiden lyhyiden matkojen SM-kisat
Hämeenlinnan Ladun Arto Mykkänen ja Kari Aronen katsastivat jälkimmäisen kisavenettä Kipinäniemen venevajalla keskiviikkona.

Soudun SM-kisat palaavat Hämeenlinnaan ja Katumajärvelle 14 vuoden tauon jälkeen lauantaina, kun järvellä soudetaan pienpuuveneiden Suomen mestaruuksista sprintissä ja normaalimatkalla. Lauantaina 184 venekuntaa tavoittelee mitaleita lyhyellä kilometrin matkalla ja sunnuntaina 130 venettä starttaa viiden ja kymmenen kilometrin matkoille.

Hämeenlinnalaisilla järjestäjäseuroilla on mukana yhteensä vain viisi venekuntaa. Menestysodotukset ovat kuitenkin kovat.

Hämeenlinnan Soutajien pari Ossi HämäläinenNiko Vanamo tavoittelee mitaleita tämänkesäisten pitkän matkan SM-kullan ja keskimatkan hopean jatkoksi parisoudun yleisessä sarjassa. Hämeenlinnan Ladun Arto Mykkänen ja Pentti Vepsäläinen ovat voittaneet puolestaan 60-vuotiaissa kesän molemmat SM-kullat. Ladun Kari Aronen puolustaa yksiköissä M40-sarjan normaalimatkan Suomen mestaruutta.

– Odotan tonnilta aika paljon ja kympillä täytyy puolustaa mestaruutta, Aronen avaa tavoitteitaan.

– Tuplamestaruuden voittaminen on vaikeaa, mutta toivotaan, että molemmat päivät onnistuisivat. Meidän sarjassamme on kova kärki, ja töitä saa tehdä tosissaan.

Viikonlopun SM-kisojen kilpailukeskus on Vanajanlinnan alueella. Maalialue on Hämeenlinnan Soutajien laitureilla Kipinäniemessä. Alueella riittää varmasti tungosta, kun soutajia on paikalla yli 250.

Hämeenlinnan Soutajien puheenjohtaja Tiina Ven pitää Katumajärveä hyvänä paikkana SM-souduille.

– Veneet lasketaan Vanajanlinnan rantasaunalta ja parkkialue on linnalla. Muuten veneet eivät mahtuisi tänne. Järvi on hyvä sekä kisa- että harjoittelupaikkana, koska se on pitkä ja kapea. On hyvin harvinaista, että sää estäisi soutamisen täällä, eikä täällä ole moottoriveneliikennettä, Ven kuvailee.

Päävastuun järjestelyistä kantaa Hämeenlinnan Soutajat, jolla on vuosituhannen alusta kokemusta monelta peräkkäiseltä vuodelta olympialuokkien soudun SM-kisojen järjestämisestä.

– Me olemme lähinnä kisanrakentajia, koska olemme periaatteessa olympialuokkien seura. Meillä on nyt aikaa järjestää puuvenekisoja. Olympialuokkaan verrattuna tällainen kisa on kuitenkin suhteellisen helppo järjestää. Aloite kisojen anomiseen lähti kylläkin Karilta (Aronen) kaksi vuotta sitten, Ven sanoo.

Ladun soutujaosto on tukena, sillä seurasta löytyy puolestaan useampia intohimoisia puuvenesoutuihmisiä. Lisäksi Hämeenlinnan Hiihtoseurasta ja Ahveniston Ampumahiihtäjistä on talkoolaisia.

– Kummallakaan seuralla ei kapasiteetti riitä yksin järjestämään, koska talkoolaisia tarvitaan paljon, talkoissa mukana oleva Aronen toteaa.

Siksi Hämeenlinnan Soutajat ei ole vuoden 2004 jälkeen järjestänyt SM-kisoja, mutta nyt Venin mukaan suunnitelmissa on jatkaa SM-kisojen sarjaa jo ensi vuonna.

– Täytämme 20 vuotta, niin aiomme järjestää juhlavuoden kunniaksi yhden päivän olympialuokkien SM-regatan.

Kilpavesille ei kuitenkaan lähde Ladulta kuin kaksi venekuntaa. Arosen mukaan tämä on tyypillistä pienvenesoudussa, että SM-kisoihin osanottolista lyhenee ilman minkäänlaista karsintaa.

– SM-kisoihin on yleensä korkeampi kynnys lähteä, koska se jännittää eri tavalla. Suhteessa nämä ovat isot kisat, ja täällä on Seuraliigan pisteitä jaossa. Liigassa kuusi parasta seuraa saa rahapalkintoja, joten se näkyy isompien seurojen panostuksessa, Aronen kertoo.

Pienpuuvenesoutu on Suomessa suositumpaa kuin olympialuokkien soutu. Venetyyppi onkin eräänlainen tuhansien järvien maan kansallismenopeli, joka on suosituin sisämaassa, etenkin Savossa.

– Onhan tämä helpompi omaksua kuin olympialuokkien soutu. Olympiaveneellä ei tarvitsisi montaa vetoa ottaa ensikertalaisena, ennen kuin vene on kyljellään, nuoresta asti pienveneellä soutanut Aronen naurahtaa.

– Sprintti ei kyllä ole kovin sprinttimäinen, kun veneen liukuominaisuudet ovat sellaiset, että kilometriin menee ainakin viisi minuuttia. Se on kuin kestävyysjuoksua.

Tyypillistä kuitenkin on, että seniorisarjoissa on enemmän osanottajia kuin nuorissa. Yksi Katumajärven SM-viikonlopun kovista nimistä on olympialuokissa edelleen yli 40-vuotiaissa hallitseva Marika Laaksonen, joka on pienveneissä naisten yleisen sarjan yksiköiden ennakkosuosikki.

– On aika tyypillistä, että lajiin tullaan kilpailemaan esimerkiksi hiihtotaustalla, kuten minä itse, Aronen huomauttaa. HäSa

Pienpuuvenesoutu

Täysin suomalainen soutulaji. Venetyyppi tunnetaan myös ”savolaisena”.

Veneen pituus on korkeintaan 6,5 metriä ja leveys 135 senttimetriä. Airot ovat kiinteitä. Peräsimen käyttö on kielletty.

Pienpuuvene on vähemmän virtaviivainen ja ketterä kuin olympiavene, mutta pysyy helpommin pystyssä.

Kilpailut käydään väliaikalähtönä sprintissä (1 km), normaalimatkalla (10 km), keskimatkalla (25–30 km) ja pitkällä matkalla (50–60 km).

Luokkia ovat yksinsoutu, vuorosoutu ja parisoutu.

Rekisteröityneitä puuvenesoutajia on Suomessa reilut 300, noin kaksinkertaisesti olympialuokkien soutajiin verrattuna.

Päivän lehti

29.1.2020