Urheilu Hämeenlinna

Kazan väläytti taas fyysistä ylivoimaansa – Teinisensaatio mätki 20 pistettä

Superlupaus Kadochkina tuhosi Lentopallokerhon.
Tatjana Kadochkina löi kovalla kädellä muun muassa Salla Karhun ja Mara Greenin torjuntaa vastaan. Kuvaaja: ESKO TUOVINEN

Hämeenlinnan Lentopallokerhon viides Mestarien liigan ottelu ei tuonut toivottua erävoittoa, vaan tulos oli tuttu ja odotettu 0–3 vierasjoukkue Dinamo Kazanin hyväksi. Erälukemissa oli sentään nähtävissä suomalaisittain selvää kehitystä joukkueiden edelliseen kohtaamiseen verrattuna, sillä Hämeenlinna hävisi enää 19–25, 18–25, 19–25.

Kotijoukkueelle ylivoimaisen haasteen aiheutti jälleen vastustajan fyysinen ylivoima. Dinamo Kazan on lohkon kovista joukkueista siinä mielessä tasaisin, että kenen tahansa pelaajan ulottuvuudet yltävät kansainväliselle tasolle.

Siinä missä Kazan sai Hämeenlinnaa vastaan tilastojen mukaan keskimäärin 17 senttimetrin edun hyökätessään torjuntaa vastaan, suomalaisten hyökkäyksen keskikorkeus oli vain kolme senttiä venäläisten torjuntaa parempi.

– Fyysisesti haaste oli mahdoton. (Irina) Koroleva hyökkää aina torjunnan yli. Siinä täytyy ottaa riskejä, ja kun passari saa luotua yksi vastaan yksi -tilanteen, yleensä häviämme pisteen. Torjunnan taakse pitää näissä peleissä laittaa puolustaja, ja kuutospaikan pelaaja sijoittuikin meillä eri tavoin kuin liigapeleissä, Hämeenlinnan päävalmentaja Matteo Pentassuglia kertoi.

Kazan hyödynsi säälimättä avujaan. Torjuntapelissäkin Dinamo oli taas selvästi edellä. Hämeenlinna johti ainoastaan kolmannen erän alussa 2–0.

Hämeenlinnan yleispelaaja Salla Karhu totesi haasteen olleen todella kova. Karhu itse jäi torjuntaan kahdesti eikä saanut yhtään torjuntaa, mutta teki Suvi Kokkosen kanssa joukkueen parhaat yhdeksän pistettä.

– Olimme hyvin erien aluissa mukana, mutta vastustaja vain jylläsi hyökkäyskorkeudella. Yhden kerran luulin jo ottaneeni torjunnan. Ainahan se on mahdollista, mutta pallo tuli aika korkealta, Karhu naurahti.

– Testasimme Paulinen (passari Martin) kanssa pelata vähän nopeampaa ja saimmekin pitkäjalkaisia pelaajia vastaan vähän rakoa aikaan.

Pahiten hämeenlinnalaisia murjoi Kazanin hakkuri, vasta 15-vuotias Tatjana Kadochkina. Venäjän nuorten maajoukkueen tähti iski 20 pistettä (+17), teki joka toisella lyönnillään pisteen ja tappoi pallon torjujana neljästi.

Mikään yllätys Kadochkinan dominointi ei ollut. Nuori tyttö on murtautunut viime aikoina Dinamon avauskuusikkoon ja onkin tehnyt joukkueessaan eniten pisteitä tämän kauden Mestarien liigassa.

– Hänen täytyy tehdä vielä kovaa töitä kehittyäkseen joka päivä. Nähdäkseni hänellä ei kuitenkaan ole mitään rajaa, miten hyvä hänestä voi tulla, arvioi Dinamon valmentaja Sergei Sikachev tämän hetken naisten lentopallon todennäköisesti suurinta tulevaisuudenlupausta.

Pentassuglia odotti Kadochkinalta suunnilleen nähdyn kaltaista esitystä.

– Hän on minulle tuttu pelaaja nuorten EM-karsinnoista, mutta hän on kehittynyt paljon lisää. Hän on nyt jo joukkueen paras hakkuri ja hyvin pian yksi Venäjän parhaista pelaajista, Pentassuglia uskoi.

Enää Dinamo ei kuitenkaan ollut yhtä ylivoimainen joka osa-alueella kuin kotiottelussaan. Pentassuglia iloitsi, että joukkueen hyökkäystehokkuus torjunnan ja puolustuksen jälkeen oli jopa Kazania parempi. Niin oli myös vastaanotto, eikä hyökkäyksen kokonaistehoissakaan jääty kauas lukuun ottamatta toista erää.

– Olimme tilastojen mukaan monessa asiassa parempia. Siihen pitää olla tyytyväinen, ja tuloskin oli ihan hyvä. Jokainen piste on meille saavutus. Puolustimme myös paremmin kuin kertaakaan tällä kaudella, Hämeenlinnan luotsi arvioi.

Hyvää kotijoukkueelle oli myös se, että keskitorjuja Eveliina Smolander alkaa olla koko alkukauden vesittäneen olkapäävamman jälkeen pelikunnossa. Hän käväisi pelaamassa muutaman pallon kolmannessa erässä.

Lisäksi Kerho sai takaisin kolme kuukautta sitten Kazanin matkalla kadonneen huoltolaukkunsa venäläisjoukkueen tuomana.

Hieman tasoitusta vieraat antoivat pelaajavalinnoissaan. Passarina pelasi kakkosvaihtoehto Elena Novik supertähti Evgenija Startsevan sijaan.

Myöskään Sikachev ei ole Dinamon varsinainen päävalmentaja. Rishat Giljazutdinov joutui jäämään sairastumisen takia Moskovaan eikä päässyt Suomeen.

Dinamolle voitto oli tärkeä. Se pääsee pelaamaan Eczacibasia vastaan vielä jatkopaikasta ensi viikolla, vaikkakin selvänä altavastaajana.

– Tämä oli meiltä todella hieno voitto. Täällä oli vastassa hyvä joukkue ja hyvä kotiyleisö, Sikachev sanoi.

Hämeenlinnalle ensi tiistain kotiottelu Uralochkaa vastaan on puolestaan varmasti kauden viimeinen europeli. Yhtään erävoittoa ei vielä ole, mutta kerholaisten mielestä ensi viikolla olisi aika.

– Emme tiedä, tuleeko Uralochka kakkosjoukkueella peliin (kuten joukkue Dinamoa vastaan teki), mutta yritämme joka tapauksessa voittaa erää, ja mielestäni se on jo mahdollista, Pentassuglia uskoi. HäSa

0–3(19–25, 18–25, 19–25)

Hämeenlinna

Pisteet:

Suvi Kokkonen 9/+3Salla Karhu 9/–2Kayla Principato 7/+6Maëva Orlé 7/+3Kateryna Kalchenko 5/+3Laura Laukkanen 4/+4Torjunnat: 4Ässäsyötöt: 5Vastaanottoprosentti: 43

Dinamo Kazan

Pisteet:

Tatjana Kadochkina 20/+17Anna Kotikova 12/+5Anastasija Bavykina 9/+8Marina Marjuhnich 8/+8Irina Koroleva 8/+7Elena Novik 1/–2Torjunnat: 11Ässäsyötöt: 7Vastaanottoprosentti: 39