Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Kehitysjohtaja Kerttulan työ Ässissä jatkuu – “Tekemisen on määritettävä tulosta, eikä tuloksen tekemistä”

Hämeenlinnalainen Tommi Kerttula jatkaa Ässien kehitysjohtajana vuoteen 2021 saakka.
Tommi Kerttula jatkaa Ässien kehitysjohtajana vielä ainakin kaksi kautta. KUVA: Heikki Westergård

Ässien tuulinen pesä sai yhden kestävämmän palan lisää palapeliinsä, kun seura ja sen kehitysjohtaja Tommi Kerttula solmivat vuoden 2021 loppuun asti ylettyvän sopimuksen. Sopimus julkaistiin aiemmin tällä viikolla.

Hämeenlinnalainen Kerttula hyppäsi kesken Ässien osalta jo päättyneen kauden raiteiltaan suistuneeseen junaan, jossa Ässät sukelsi yhteen seurahistorian synkimpiin jaksoihin. Erilaisia valmentaja- ja henkilöstöuutisia tuli liukuhihnalta sisään ja ulos – ja toiminta sai välillä hullunkurisiakin piirteitä.

Kerttula itse kertoo, että hektinen ajanjakso – jonka aikana hän on neuvottelut pelaaja- ja valmentajasopimuksia läjäpäin – kuitenkin osoitti, että edellytyksiä jatkolle oli selkeästi olemassa.

– Jos pakitetaan viime marraskuuhun, kun aloitin näissä tehtävissä, kiinnostuin Ässistä koska työtehtävät ja vastuu kohtasivat sen kanssa, mitä olin hakenutkin, Kerttula aloittaa.

Aluksi Kerttulan sopimus oli vain vajaan vuoden mittainen.

– Siinä ei hirveästi omia asioita edes ehtinyt pohtimaan, kun tuolla aikataululla tekee nipun pelaajasopimuksia ja rakentaa muutaman valmennustiimin, Kerttula sanoo.

Asiat työpaikalla ovat yleensä jo melko hyvin, jos maanantaiaamuna tuntuu mukavalta lähteä töihin. Kerttula huomasi, että näin oli.

– Huomasin, että vaikka tämä oli ollut raskas pätkä, työyhteisössä eläminen osoitti, että yhteistyön kannalta kemiat toimivat ja työ oli ollut antoisaa. Ympärillä kun tiimi voi hyvin ja heissä syttyi lamppu, eli into tulevaisuuteen, se tavallaan ratkaisi jatkon. Tietyllä tavalla nämä ovat myös intuitiivisia asioita.

 

Kerttulan haaste Ässien kehitysjohtajana on valtava. Taaperruskauden jälkeen Liigassa voittamiseen kiinnipääseminen on helpommin sanottu kuin tehty.

– Kun kellarista lähdetään liikkeelle, moni asia menee uusiksi. Aikansa se tulee ottamaan. Joukkueemme tulee olemaan nuori ja sisältää paljon lahjakkuutta, mutta milloin sen saa esiin, sitä en osaa arvioida, Kerttula sanoo.

– Ensi vuonna tavoittelemme uskottavuuden palauttamista ja tulemme ilmoittautumaan takaisin Liigaan.

 

HIFK:sta kesken kauden potkut saaneen Ari-Pekka Selinin on uutisoitu jo ottavan ensi kaudella Ässien päävalmentajan tehtävät eri medioissa, Ässät ei ole kuitenkaan vielä Seliniä tiedottanut.

Kerttula ei suostu kommentoimaan Selinin nimeä, mutta kommentoi sitä, mitä Ässissä haetaan tulevalta valmennustiimiltä.

– Pelaajien ja harjoittelun kehittäminen ja nuorten miesten maailman ymmärtäminen, ne kaikki ovat tärkeitä asioita. Asiat ovat lähteneet liikkeelle ihmisten persoonien ja arvomaailman kautta. Lopulta on niin, että tässä on kyse Ässien kulttuurista, ei Kerttulan tai tulevan päävalmentajan kulttuurista.

Kerttula muotoilee, että visiot ja suunnitelmat on nyt tehty, mutta nyt on tekojen aika.

– Ammattilaisurheilua tämä on, ei tässä voi taapertaa pitkään. Se on kuitenkin ymmärretty nyt joka portaalla organisaatiossa, että tekeminen määrittää tulosta, eikä tulos tekemistä. HäSa