Urheilu

Kerho aloittaa Mestarien liigan ”venäläisen lentopallon kirkossa” – ”Meidän pitää uskaltaa tehdä eri asioita kuin normaalisti”

Läpeensä vahva Dinamo Kazan on lentopallokaupungin toinen toivo.
Dinamo Kazan esiintyi kotiyleisönsä edessä Mestarien liigan puolivälierissä viime kaudella.

Hämeenlinnan Lentopallokerhon naiset aloittavat historiallisen Mestarien liigan kautensa tiistaina liki kovimmassa ja hienoimmassa mahdollisessa paikassa.

Koko Euroopan ykkösturnauksen korkkaavassa ottelussa Hämeenlinnaa emännöi Dinamo Kazan – vuosikymmenen alun eurooppalaisen naislentopallon jättiläinen, joka edelleen lukeutuu vähintään pudotuspelisuosikkeihin Mestarien liigassa.

Nykymuodossaan ja Dinamo-nimellä kymmenen vuotta toiminut venäläisseura voitti 2011–15 viisi peräkkäistä Venäjän mestaruutta sekä Mestarien liigan ja seurajoukkueiden maailmanmestaruuden 2014. Tuona aikana seurassa pelasivat muun muassa yksi Venäjän kaikkien aikojen naispelaajista, hakkuri Ekaterina Gamova, nykyään maailman kovapalkkaisimpiin lentopalloilijoihin kuuluva Natalija Kosheleva ja Hämeenlinnan toista eurovastusta Eczacibasia nykyään edustava jenkkitähti Jordan Larson.

Nykyään Dinamo Kazan on pääkaupunki Moskovan Dinamon jälkeen maan kakkosseura. Sen suurimpana tähtenä tuikkii Venäjän maajoukkuepassari Evgenija Startseva, jonka Lentopallokerhon päävalmentaja Matteo Pentassuglia nostaa erityishuomion kohteeksi tiistaina.

– Meidän pitää ymmärtää, mitä me voimme tehdä, koska kaikkea emme pysty estämään. Pidän paljon heidän passaristaan, hän on todella vahva ja nopea. Keskipelaajissa on myös iso ero, kun he pelaavat kahdella keskarilla ja torjuvat kolmella, Pentassuglia analysoi.

 

Startsevan lisäksi Kazanin yleispelaaja Anna Kotikova ja keskitorjuja Irina Koroleva edustivat Venäjää lokakuun MM-kisoissa, joissa maajoukkue oli kahdeksas. Tshekkihakkuri Sona Mikyskovaa lukuun ottamatta kaikki Rishat Giljazutdinovin valmentaman Dinamon pelaajat ovat venäläisiä.

Venäläisen tradition mukaan Dinamo Kazan on vahva kokonaisuus monipuolisia pelaajia.

– Jokaisen pelaajan täytyy olla kokonaisvaltainen lentopalloilija. Emme yritä vakiinnuttaa aloituskuusikkoa, vaan varmistaa kaikkien pelaajien osallistuminen, jotta pystymme hyödyntämään heidän ominaisuuksiaan täysillä, Giljazutdinov teroitti Euroopan lentopalloliitto CEV:lle.

Vaikka Kazan ei ole alkukaudesta ollut vielä terässä Venäjän Superliigassa (kaksi ottelua, yksi voitto), olisi muu lopputulos kuin 3–0 yllätys. Pentassuglia näkee Kazanin-vierailun edelleen kokemuksenhakuna, mutta toivoo, että Hämeenlinna pystyisi muuhunkin kuin vastustajan ihailuun.

– Keskitymme pariin asiaan, esimerkiksi syötössä laitamme kaiken peliin. Meidän pitää uskaltaa tehdä eri asioita kuin normaalisti. Etenkin ottelun alussa tulee olemaan vaikea hyökätä heidän torjuntaansa vastaan puolestatoista metristä, mutta meidän pitäisi oppia toiseen erään mennessä, miten päästä irti siitä, Pentassuglia tuumii.

 

Avausvierailu Tatarstaniin osoittaa parhaimmillaan Lentopallokerholle, mistä Mestarien liigan pelaamisessa on kyse. Harva miljoonakaupunki voi pitää itseään lentopallokaupunkina, mutta Kazan totisesti voi. Naisten mahtiseura Dinamoa valovoimaisempi on 5 000 katsojan Sankt Peterburg -lentopallokeskuksen toinen käyttäjä, miesten seura Zenit Kazan.

– Olemme venäläisen lentopallon kirkossa ja pelaamme yhtä maailman vahvimmista joukkueista vastaan. Sali on todella hieno ja tulee olemaan kuuma, kun pelaamme, Pentassuglia havainnoi.

Gazpromin vuosia tukema Zenit on miesten hallitseva seurojen maailmanmestari ja Mestarien liigan voittaja. Zenitin noin kymmenen miljoonan euron pelaajabudjetti on lentopallomaailman isoin, ja sen tähtiin lukeutuvat supertähtihakkurit Maksim Mihailov ja Matt Anderson sekä yleispelaaja Earvin Ngapeth.

Jääkiekon KHL-mestari Ak Bars ja jalkapalloseura Rubin liikkuvat yleisömäärissä omissa sfääreissään Kazanissa, mutta lentopallolta odotetaan myös naisten puolella paljon aluehallintoa myöten. Dinamon puheenjohtaja, Tatarstanin tasavallan presidentin kansliapäällikkö Asgat Safarov julisti CEV:n mukaan vastaanotollaan viikko sitten joukkuelle, että sen ”ainoa tehtävä on voittaa pokaaleja”. HäSa