Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Kerho kesytti Tapparan ensimmäisessä kotivälierässäan – “Nostimme tasoamme selvästi”

HPK:n kärsivällisyys ja tasonnosto palkittiin selvällä voitolla.
Teemu Turunen kruunasi HPK:n välierävoiton lataamalla keskialueelta kiekon tyhjän Tappara-maalin ylänurkkaan. Kuva: Pekka Rautiainen
Teemu Turunen kruunasi HPK:n välierävoiton lataamalla keskialueelta kiekon tyhjän Tappara-maalin ylänurkkaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Kun Hämeenlinnan Pallokerho isännöi jääkiekon Liigan välierää ensimmäistä kertaa yhdeksään vuoteen lauantaina, joukkue palkitsi Ritariareenan 4 763 katsojaa järjestämällä melkoisen pudotuspelikiekkonäytöksen. HPK kuittasi välieräsarjan Tampereen Tapparaa vastaan tasoihin ottamalla suhteellisen selvän 4–1-voiton.

HPK:n voitto ei silti tullut helpolla. Kahdessa ensimmäisessä erässä sillä oli mahdollisuudet karata ainakin 3–0-johtoon Valtteri Puustisen ja Philippe Cornet’n avopaikoilla, mutta päätöserään suunnattin tasalukemista 1–1.

Kolmannessa erässä Kerho kuitenkin oli täydellisen suvereeni. Pitkillä hyökkäyspään pyörityksillä peli pysyi kotijoukkueen hallinnassa, vaikka maaleihin tarvittiin myös tuuria. Voitto-osuman iski erän alussa ylivoimalla Petteri Nikkilä, jonka sinänsä heikko laukaus kimposi Tapparan Juhani Jasusta ohi maalivahti Christian Heljangon.

Jere Innala puolestaan ohjasi Markus Niemeläisen viivaheiton osumalla kiekkoon niin, että peliväline pyörähti ilmassa kaaressa hämmentyneen Heljangon yli.

 

Myös ensimmäinen erä oli HPK:lta vahva. Tampereen avausottelussa kohtalokkaan jäähyn ottanut Markus Nenonen iski 14. minuutilla Kerholle sarjan ensimmäisen maalin Cornet’n peittäessä Heljangon näkyvyyden. Tämä osuma vapautti HPK:n peliä entisestään, vaikka seuraavaa kotimaalia saatiinkin odottaa liki puoli tuntia tehokasta peliaikaa.

– Saimme lisää tunnetta ja kamppailua tähän peliin ja nostimme tasoamme selvästi ensimmäisestä ottelusta. Maalista saimme lisää voimaa, ja hallitsimmekin ensimmäisen loppua. Etukäteenhän sitä ei tiedä, miten tärkeä avausmaalista tulee, mutta kyllähän se tuo aina tilastollista etua ja henkistä voimaa, HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen pohti.

– Vaatimustaso on kova ja näissä peleissä vastustajakin saa aina momentumia, mutta olimme kyllä kolmannessa erässä selvästi edellä, kun pysyimme aktiivisina.

Tappara iski kuin varkain tasoitusmaalin Puustisen ja Cornet’n huippupaikkojen jälkeen tasa-vajaalla, kun Tuukka Mäntylä jäi Robert Leinolta ja Jesper Lindgreniltä puolustamatta parhaaseen maalintekosektoriin.

HPK esti Tapparan kirin päätöserässä lähinnä omalla hyökkäyspelillään, mutta 13 kertaa torjunut Emil Larmi oli tarvittaessa vakuuttava.

Teemu Turunen iski kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua vielä mehukkaan niitin tyhjään maaliin: melkein punaviivalta, yläriman kautta takaylänurkkaan.

– Vähän sekin meni liian jännäksi. Laskeskelin jo, että meneekö sekin yli, Turunen naurahti pelin jälkeen.

 

Katso kamppailun kohokohdat: HPK-Tappara videoseuranta: Turunen varmisti voiton iskemällä maalin Tapparan pelatessa ilman maalivahtia

 

Turunen oli oikeastaan HPK:n esityksen ruumiillistuma. Nikkilän voittomaalinkin syöttänyt Turunen oli jatkuva päänvaiva Tapparalle, ja vierasjoukkue joko joutui tai yritti häiritä laitahyökkääjää jatkuvalla rikkomisella. Tämä johti lopulta voittomaalin tuoneeseen ylivoimaan Mäntylän kampitettua hänet.

HPK-kultakypärä olisi voinut ohittaa Heljangonkin ensimmäisen erän lopussa ellei läpiajossa perässä roikkuneiden tamperelaisten sääntöjen rajamailla tapahtunut mailahäirintä olisi estänyt viimeistelyä.

– En minä kai mikään silmätikku ole, nyt se vain satuin olemaan minä, Turunen totesi.

Turunen tuumasi joukkueensa parantaneen tarpeeksi ensimmäisestä välierästä ansaitakseen voiton.

– Olihan meillä ensimmäisessäkin pelissä maalipaikkoja, mutta maalittomuus johtui pikemminkin siitä, ettemme olleet muuten tasollamme. Nyt tuli tunne, että kyllä se uppoaa, kun vain teemme töitä. Tästä pelistä jäi hyvä fiilis kun yleisökin oli hyvin mukana.

 

Lue Sihvosen kommentti: Rinkelinmäellä nähtiin hämmästyttävän nopeatempoinen ja fantastinen lätkäpeli

 

Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi arveli HPK:n nauttineen todellista kotietua kamppailussa ja myönsi viime kevään finalistien jääneen jälkeen.

– Täällä oli hieno lauantaitunnelma, ja olimme ikään kuin kuokkavieraina. HPK:n toiseen maaliin asti olimme hyvin kuokkimassa ja pelasimme jämäkkää ja viisasta vieraspeliä. Kolmannesta erästä toivottavasti opimme jotain. Pelimme jäi piippuun sen maalin jälkeen, mistä pitää toki antaa tunnustusta vastustajalle, HPK:ta seuran edellisellä välierävisiitillä valmentanut Rautakorpi sanoi.

Välierät jatkuvat tiistaina Tampereelta tilanteesta 1–1. Ritariareenaan palataan torstaina. HäSa

HPK–Tappara 4–1 (1–0, 0–1, 3–0)

1. erä: 13.15 Markus Nenonen (Jesper Lindgren-Niclas Lucenius) 1–0.

Jäähyt: 18.02 Petteri Nikkilä HPK 2 min.

2. erä: 33.34 Tuukka Mäntylä (Matti Järvinen-Jan-Mikael Järvinen) 1–1 tv vt.

Jäähyt: 27.21 Robert Leino HPK 2 min, 32.47 Eetu Tuulola HPK 2 min, 32.47 Ben Blood Tappara 2 min.

3. erä: 42.22 Petteri Nikkilä (Teemu Turunen-Robert Leino) 2–1 yv, 47.49 Jere Innala (Markus Niemeläinen-Petteri Nikkilä) 3–1, 57.28 Teemu Turunen (Eetu Tuulola) 4–1 tm.

Jäähyt: 41.32 Tuukka Mäntylä Tappara 2 min, 44.11 Kristian Kuusela Tappara 2 min, 59.40 Petteri Nikkilä HPK 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 4×2 min=8 min, Tappara 3×2 min=6 min.

Maalivahtien torjunnat: Emil Larmi HPK 4+6+3=13 Christian Heljanko Tappara 8+7+7=22 (pois: 56.31–57.28)

Yleisöä: 4 763.