Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Kerho rymysi kuuden sakkiin, Kunyk piste-ennätykseen – ”Olemme hellittämättömiä”

HPK kasvatti pisteputkeaan yhdeksään otteluun heikossa pelillisessä vireessä olevan SaiPan kustannuksella. Cody Kunyk nousi yhden kauden piste-ennätykseensä entistä seuraansa vastaan.
Valtteri Puustinen tuuletti yhdessä maalin tehneen Jere Innalan kanssa ylivoimalla syntynyttä Kerhon 4–1 -osumaa. Kuva: Tomi Vesaharju
Valtteri Puustinen tuuletti yhdessä maalin tehneen Jere Innalan kanssa ylivoimalla syntynyttä Kerhon 4–1 -osumaa. Kuva: Tomi Vesaharju

Keskiviikon liigakamppailu HPK:n ja SaiPan ei jäänyt kiekkotaistona klassikoiden joukkoon.

Vaisun vierasjoukkueen myötä ilta tarjosi vähemmän yllätyksiä kuin Monty Pythonin kuuluisa ”Rapea sammakko” -suklaa. SaiPan pienestä alkurynnistyksestä toipunut kotijoukkue meni pian johtoon ja voitti lopulta ottelun 5–2 (3–1, 1–0. 1–1).

Kerhon tehokkain oli Petteri Nikkilä kolmella syöttöpisteellä. Voitto nosti HPK:n taas kuuden parhaan joukkoon.

HPK pääsi aikaisin maalintekoon Henri Kannisen osumalla. Maali oli hänelle kauden 19. piste, mikä merkitsee jo tässä vaiheessa henkilökohtaista yhden kauden piste-ennätystä. Helppo erän alku ei silti Kerholle ollut, sillä SaiPa sai useamman kaistan karvauksellaan horjutettua HPK:n peliä avaavia puolustajia.

− SaiPan aktiivisuus ja voimakas maalia kohti pelaaminen piti ottaa huomioon. Tuli tilanteita, joissa se sitten onnistui. Kokonaisuutena pikkuisen edellä oltiin, lausui Antti Pennanen ottelun jälkeen.

Kunyk tyytyväinen oloonsa Hämeenlinnassa

Yksi tilanteista johtikin sitten jäähyyn, jonka seurauksena Elmeri Kaksonen paukautti pelin tasoihin. Kuittaus oli nopea, kun Markus Nenonen vei HPK:n uudestaan johtoon vai 23 sekuntia myöhemmin. Cody Kunykin kauden 30. syöttö merkitsi myös hänelle uuden piste-ennätyksen syntymistä 38 kokonaispisteellä.

− Vastuullinen pelaaja, joka tekee asioita molempiin suuntiin. Hän on saanut enemmän tasaisuutta otteisiinsa. Sitä on pitänyt vähän jumpata. Hän on erinomainen pelaaja yli- ja alivoimalla. Ihmettelen, jos tässä Liigassa tämän kauden jälkeen jatkaa, kehui Pennanen.

Kunyk kehui ottelun jälkeen kahta vuottaan Lappeenrannassa, mutta on erittäin tyytyväinen nyt oloonsa Hämeenlinnassa. Kuinka kanadalainen kuvailee HPK:n muista poikkeavaa pelitapaa omilla sanoillaan?

− Olemme hellittämättömiä (relentless). Tämä on erittäin hauska tyyli pelata. Pidimme tänäänkin heidät omalla alueellaan ja pakotimme heidät ahtaalle. Kokonaisuus on tasapainoisempaa nyt kuin kauden alussa, hymyili Kunyk.

 

Innala ja Cornet lopettivat SaiPan pyristelyt

Toinen erä ei tuonut SaiPaa peliin mukaan. HPK vyörytteli kiekkoa ja täytti alueen hyvin, jos se sattui menettämään pelivälineen hetkeksi vastustajalle. SaiPa sai kymmenen minuutin aikana vain yhden laukauksen aikaiseksi HPK-maalia kohti. Valtteri Puustinen sekä Jere Innala ehtivät nautiskella jälkimmäiselle upean 4−1-maalin ylivoimalla.

Pientä painetta vieraat saivat toki luotua parin ylivoimansa aikana. Joona Voutilainen oli kuitenkin terävänä ja napsi rauhallisesti yläkulmaa kohti viuhuneitakin laukauksia kilvellään. Päätöserään jatkettiin kotijoukkueen turvallisen tuntuisessa johdossa.

Päätöserässä SaiPan kiri jäi yhteen SaiPa-osumaan. Pelin viimeisen maalin teki Philippe Cornet tyhjiin.

Päävalmentaja Pennanen ei kertomansa mukaan ole tarvinnut sanakirjaa pelitavan opettamiseen pohjoisamerikkalaisille.

− Tiukoissa paikoissa (apuvalmentaja) Antti Miettinen tietää vielä heidän sanakirjansa paremmin, hymyili Pennanen.

HPK:n pelit jatkuvat heti huipputärkeällä kamppailulla torstaina Raumalla. Saman määrän otteluita pelannut Lukko on HPK:ta neljä pistettä ylempänä. HäSa

HPK–SaiPa 5–2

(3–1, 1–0, 1–1)

1. erä: 7.30 Henri Kanninen (Miro Ruokonen-Petteri Nikkilä) 1–0, 14.30 Elmeri Kaksonen (Veeti Vainio-Jimi Jalonen) 1–1 yv, 14.53 Markus Nenonen (Cody Kunyk-Miro Karjalainen) 2–1.17.26 Tommi Tikka (Jere Innala-Petteri Nikkilä) 3–1 yv.

Jäähyt: 8.43 Otto Latvala HPK 2 min, 12.58 Henri Kanninen HPK 2 min, 16.11 Veeti Vainio SaiPa 2 min, 16.11 Veeti Vainio SaiPa 10 min, 19.07 Simo-Pekka Riikola SaiPa 2 min.

2. erä: 27.39 Jere Innala (Valtteri Puustinen-Tommi Tikka) 4–1 yv.

Jäähyt: 26.55 Tomi Iso-Mustajärvi SaiPa 2 min, 30.00 Janne Tavi HPK 2 min, 36.01 Mikko Lahtela HPK 2 min.

3. erä: 44.35 Veeti Vainio (Teemu Ramstedt-Anssi Löfman) 4–2 yv2, 59.31 Philippe Cornet (Markus Nenonen-Petteri Nikkilä) 5–2 tm,

Jäähyt: 43.14 Elmeri Eronen HPK 2 min, 44.02 Cody Kunyk HPK 2 min, 46.54 Filip Krivosik HPK 2 min, 53.32 Matias Mäntykivi SaiPa 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 7×2 min=14 min, SaiPa 4×2 min Veeti Vainio 10 min=18 min.

Maalivahtien torjunnat: Joona Voutilainen HPK 12+11+4=27 Karolus Kaarlehto SaiPa 7+4+9=20 (pois: 57.56–59.31).

Yleisöä: 3  710.

Kommentti: Lehterän varjo-SaiPa

Mitä ihmettä, SaiPa? Liigan pitkäaikainen valopilkku ei viihdytä pelillään ketään − ainakaan positiivisessa mielessä. Kertoo Liigan kahtiajakautumisesta ja SaiPan syöksystä paljon, että vain kaksi kertaa varsinaisella peliajalla viimeisistä 15 ottelusta voittanut joukkue oli ennen kierrosta vielä pudotuspeliviivan yläpuolella.

Ongelmia riittää. Maalivahtipeli on heikkoa. Materiaalilaatua on vain kärkiketjuissa. Eniten kuitenkin merkitsee tällä hetkellä se, että SaiPa pelaa varsin puolitehoista kiekkoa, jossa karvaus toimii jotenkuten, mutta peli ei käänny eikä rakennu mitenkään kehuttavasti, ja otteissa paistaa muutenkin huolellisuuden puute. Käytävillä on pitkään kuiskittu ongelmista päävalmentajan ja pelaajiston välillä.

Se on kalpea varjo siitä, mitä SaiPa ehti esimerkiksi Pekka Tirkkosen ja Heikki Mälkiän vuodet olla. Tällä hetkellä mikään ei viittaa siihen, että SaiPa olisi kauden lopussa pudotuspelijoukkue.

Hämeenlinnassa SaiPan vaikeuksista voidaan olla toki vähän kiitollisia. Kun Cody Kunyk ei valmentajaansa tyytymättömänä voinut jatkaa SaiPassa, oli HPK:n osa korjata kultakimpale pois kuleksimasta. Kunyk on tuonut korvaamattoman palan juonikkuutta Kerhon hyökkäykseen. Hämeenlinnalaiset kun eivät pudotuspelijunasta ole putoamassa.

Antti Wennström

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic