Urheilu

Kerho venäläisessä lentiskoulussa – historiallinen ottelu nopeasti pakettiin

Dinamo Kazanille riitti reilu tunti Suomen mestarin murskaamiseen.
Hämeenlinnan Lentopallokerhon Mara Green (vas.) ja Pauline Martin eivät onnistu pysäyttämään Kazanin Anastasja Bavykinan lyöntiä.

Hämeenlinnan Lentopallokerhon ensimmäinen ottelu Euroopan Mestarien liigan lohkovaiheessa oli varsin yllätyksetön ja yksipuolinen näytelmä. Dinamo Kazan näytti Hämeenlinnalle mallia venäläisestä huippulentopallosta voittaen kotonaan tylysti 3–0 (25–12, 25–13, 25–10).

Kazan oli tehnyt läksynsä ja pelasi syötöllään Hämeenlinnan tähden Suvi Kokkosen ulos. Kokkonen vastaanotti 65 prosenttia Dinamon syötöistä vain 15 prosentin tehokkuudella ja jäi pisteissä lukemiin 6/–1.

Paineen alla vieraat tekivät paljon virheitä, 19 suoraa virhettä Kazanin kuutta vastaan. Ottelu kesti kokonaisuudessaan vain tunnin ja viisi minuuttia.

Lähimpänä maailmanluokan kotijoukkueen tasoa oli Hämeenlinnan keskitorjuja Kateryna Kalchenko, joka teki vaikeistakin paikoista pisteitä ja sai tehot 7/+4. Hänellekin ottelu oli vasta ensimmäinen Mestarien liigassa.

– Odotin tätä ottelua paljon, sillä tämä oli uranikin kannalta iso peli. Jokainen piste oli tärkeä, ja annoimme kaikkemme kentällä. Ehkä tämä oli henkisesti vaikeampaa, kun tiesi vastustajan vahvuuden, Ukrainan maajoukkuenainen myönsi.

Kazan pelasi suurimman osan ottelusta avauskuusikollaan, mutta teki vaihtoja passarin, hakkurin ja toisen keskipelaajan paikalla. Pitelemättömin Dinamon tähtipelaajista oli Venäjän maajoukkuekeskitorjuja Irina Koroleva, joka piti hämeenlinnalaisia pilkkanaan 15 pisteellä, joista kolme oli ässäsyöttöjä ja kolme torjuntoja.

196-senttinen Koroleva oli myös Kalchenkon mielestä tuskastuttava vastustaja.

– Eihän pelaaminen ole helppoa, kun vastustajat ovat pidempiä ja nopeampia, ja pelasivat myös korkealta ja nopeasti. En muista montako kertaa koskin palloon, mutta sain vain yhden torjunnan. Tämäkin oli mielenkiintoinen haaste, Kalchenko sanoi.

Hämeenlinnan päävalmentaja Matteo Pentassuglia oli tavallaan helpottunut siitä, miten suomalaisjoukkue ottelusta selvisi.

– Odotin enemmän kolmen metrin hyökkäyksiä, tuplatorjuntoja ja ässäsyöttöjä. Onnistuimme syötöllämme kohtalaisesti saamaan heidät vaikeuksiin. Joskus Mestaruusliigassa emme pysty pitämään vastustajaa paineen alla syötöllä, joten tästä saimme sitä varten hyvää kokemusta, Pentassuglia koki.

– Täytyy toki katsoa vastapuolen pelaajia, esimerkiksi Venäjän maajoukkueen kapteeni-passaria (Evgenija Startseva). He pääsivät lyömään paljon pisteitä torjunnastamme.

Kazanin seurojen maailmanmestariksikin valmentaneen Rishat Giljazutdinovin mielestä ottelu ei ollut vaikea, mutta joukkue oli valmistautunut otteluun huolella.

– Tiesimme, miten hyökätä heitä vastaan. Ehkä toisesta ottelusta tulee tasaisempi, sillä uskon, että Hämeenlinna on silloin parempi hyökkäyspelissään. Pelaamme samaan aikaan myös paljon omaa liigaamme, mutta se on normaalia huipputasolla. On näistä peleistä hyötyäkin nuorille pelaajillemme, Giljazutdinov sanoi.

Ensimmäisessä erässä Hämeenlinnan ainoa johto oli tilanteessa 2–3. Kazan karkasi Anastasija Bavykinan syöttäessä 7–5-tilanteesta 14–5:een ja paketoi erän 19 minuutissa.

Toisessa erässä Lentopallokerho sinnitteli minuutin pidempään, kun alku oli selvästi parempi. Hämeenlinna johti vielä 7–8 ja oli ”mukana” vielä lukemissa 12–11. Keskipelaajatähti Koroleva tarjoili erän loppuun kuitenkin samanmittaisen kolme ässää sisältäneen syöttöputken kuin Bavykina edellisessä erässä.

Kolmannessa erässä Kerho lyötiin taas alussa. Erän ensimmäisen pisteen jälkeen kuskin paikalla Dinamo, joka lähti karkumatkalle tilanteesta 5–4. Jo avauserän lopussa kentällä käynyt vasta 15-vuotias superlupaus Tatjana Kadochkina näytti hakkurina kypsältä vähintään Suomen mestaria vastaan tehden kuusi pistettä.

Hämeenlinna jatkaa Mestarien liigaa kotonaan turkkilaista Eczacibasia vastaan joulukuun 19. päivänä. Ottelu siirrettiin alkamaan Suomen aikaa vasta kello 20, sillä Euroopan lentopalloliitto CEV valitsi kamppailun Mestarien liigan viikon otteluksi, jolloin se välitetään CEV:n omalla selostuksella ympäri Eurooppaa. HäSa

Päivän lehti

18.1.2020