Urheilu

Kerholle kiinnitys kultaan

HPK ja Ässät väänsivät tasaisesti A-nuorten ensimmäisessä jääkiekkofinaalissa. Kerho vei lopulta ottelun toisessa jatkoerässä 4–3 (2–0, 1–2, 0–1, 0–0, 1–0).

Kerho tuli avauserään sellaisella ryminällä, ettei vastaavaa ole hetkeen Rinkelinmäellä nähty.

Heti toisessa vaihdossa Niclas Almari heitti kiekon nurkkaan ja Eemeli Jeskanen tykitti lämärin kohti Kasperi Kotkaniemeä. Ässien veskari torjui puolittain ja puolittainhan ei riitä. Niilo-Kustaa Määttä oli ensimmäisenä irtokiekossa ja napautti kotijoukkueen ottelussa johtoon 41 sekunnin pelaamisen jälkeen. Osuma oli Kerhon tehomiehelle jo pudotuspelien seitsemäs.

Ässät pääsi peliin mukaan HPK:n muutaman typerän kaksiminuuttisen aikana. Ukko-Pekka Luukkonen oli kuitenkin mies paikallaan koko erän ajan eikä antautunut kertaakaan, vaikka Ässillä oli muutama namupaikka tasoittaa ottelu.

Luukkosen virkaveli jatkoi toisessa kenttäpäädyssä epävarmoja otteitaan. Jere Innala laukoi, otti haltuunsa Kotkaniemen tarjoaman irtokiekon ja huudatti 1727 katsojaa siirtäessään Kerhon kahden maalin karkumatkalle.

– Se oli juuri sellainen startti peliin, minkä me halusimme. Vastustaja oli juuri sellainen kuin odotimme. Homma oli meillä hyvin hallussa, kertasi HPK:n päävalmentaja Matti Tiilikainen ottelun alkuvaiheita.

Kotijoukkueen kolmas maali näki päivänvalonsa, kun Kerho pääsi pyörittämään ylivoimaa. Julius Valtonen ja Niclas Almari pelasivat paikan hanakkaasti ottelussa laukoneelle Niko Lahtiselle. Verkko helähti ja hätäisimmillä kävi tässä vaiheessa jo mielessä, että se oli sitten siinä.

Porilaiset olivat kuitenkin toista mieltä. Ville Sippala ja Tommi Laakso maalasivat, kun Ässät esitti kaksi hurjaa rynnistystä hyökkäyspäässä ja teki kaksi kaunista maalia. Tasoituskin taisi olla kilausta vaille valmis.

Kerholla oli paikka naulata ottelu kolmannessa erässä, kun se pääsi pelaamaan miesylivoimalla. Kotkaniemi venyi huikeaan torjuntaan aivan kaksiminuuttisen lopulla. Sitä seuranneesta vastahyökkäyksestä jäähyn kärsinyt Erik Embrich runnoi kiekon väkisin maaliin ja pelin tasoihin. Tuomari hylkäsivät ensin osuman, mutta videotarkistus käänsi ratkaisun.

– Ässät oli juuri noin tehokas. Pelissä ei auta yhtään uinahdella. Kärsivällisyys ja kypsyys pitää vaan jatkuvasti pitää. Siinä ei meillä maltti ihan riittänyt, summasi Tiilikainen Ässien nousua.

Ottelu eteni lopulta jatkoeriin. Ensimmäisen jatkoerän paras maalintekopaikka oli HPK:n Jere Innalalla. Taitavan laiturin läpiajo päättyi kuitenkin kiekon lirumiseen Kotkaniemen puikoista tolppaan.

Ajassa 85.31 Rinkelimäki räjähti huutoon. Niclas Almarin pitkä avaus vapautti Harri Kainulaisen puolittaiseen läpiajoon. Väkivahva hyökkääjä laukoi kiekon reppuun ja Kerhon voiton päähän kultamitaleista.

– Voitto oli tietenkin tärkein. Mistään muusta tässä ei pelata. Perjantaina ei varmaankaan tarvitse paljon harjoitella, keskitytään vaan lauantain peliin, naureskeli vapautunut Tiilikainen.

Joukkueet kohtaavat toistamiseen Porissa siis lauantaina. Mahdollinen kolmas ja ratkaiseva finaali pelataan tarvittaessa sunnuntaina Hämeenlinnassa.

SM-pronssimitalien kohtalo ratkaistiin yhdessä ottelussa. Siinä Rauman Lukko voitti Oulun Kärpät 2-1. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

3.6.2020