Kiekko Urheilu

Kerholle tappio jatkoajalla erikoisessa ottelussa – Kiekko pomppi vuorostaan HIFK:lle

Teemu Turunen rankaisi HPK:ta kahdesti paluuottelussaan Rinkelinmäelle. Myös Filip Krivošík vietti kahden maalin iltaa.
HIFK:n Teemu Turunen oli vaarallinen mies HPK:n maalivahdin Joona Voutilaisen tontilla. Kuva: Tomi Vesaharju
HIFK:n Teemu Turunen oli vaarallinen mies HPK:n maalivahdin Joona Voutilaisen tontilla. Kuva: Tomi Vesaharju

HPK:n ja HIFK:n viikonlopun kaksoisottelun jälkimmäinen osa Hämeenlinnassa sisälsi kaikkea, mitä jääkiekkopelistä voi toivoa tai pelätä. HIFK otti revanssin perjantaista voittamalla maali-iloittelun jatkoajalla 5–4 (0–0, 2–1, 2–3, 1–0).

HPK:n oli tyytyminen yhteen pisteeseen, mutta huonomminkin olisi voinut käydä. Kerho nousi kahdesti kahden maalin takaa tasoihin. Jatkoajalla HIFK:n superlahjakkuutena pidetty Anton Lundell kuitenkin hyödynsi avoimen tilan ja laukoi ottelun toisen maalinsa.

HPK:n molemmissa takaa-ajoissa isoa roolia otti aggressiivisesti vyöryttänyt Filip Krivošík. Slovakkilaituri iski ensimmäistä kertaa liigaurallaan kaksi maalia yhteen otteluun.

Ensin neljännen vuoden kerholainen ryösti Joonas Lyytisen ja veivaili 1–2-kavennuksen vain kuusi sekuntia ennen toista erätaukoa. Kolmannen erän puolivälissä Krivošík punnersi irtokiekosta 4–4-tasoituksen.

– Minulla oli hyvä tunne tänään, ja olen iloinen, että se siirtyi peliin. Hyvä, että tänään kävi näin, mutta tästä lähdetään kehittämään huomenna. Ensi kerralla joku muu tekee ne kaksi, Krivošík uskoi.

 

Käännekohtaa oli tarjolla vieraiden eduksi jo toisen erän alussa. Lundell iski ottelun avausmaalin, kun erää oli pelattu kolme minuuttia. Lähes heti perään HPK:n puolustajakonkari Arto Laatikainen osui varomattomasti taklauksellaan Micke-Max Åstenia päähän ja sai pelirangaistuksen.

Viiden minuutin ylivoimalla HPK:n viime kauden sankareihin kuulunut Teemu Turunen lisäsi johtoa.

– Vastustaja tuli kovaa peliin, mikä ei toki yllättänyt. Se viiden minuutin alivoima maksoi paljon energiaa, ja kun olimme jatkuvasti tappiolla sen jälkeen, takaa tuleminen oli vaikeaa. Ehkä se menetetty energia näkyi jatkoajalla. Pelasimme kovaa ja saimme pisteen, mutta vastustaja oli hyvin valmistautunut tänään, Krivošík kertasi.

HPK hilasi itsensä peliin mukaan, mutta HIFK karkasi kolmannessa erässä jälleen kahden maalin päähän iskemällä kahdesti minuutin sisään. Juha Jääskä kuittasi Miro Karjalaisen kiekonmenetyksestä ja Turunen toistamiseen ylivoimalla Kristjan Komben istuessa.

– Halusimme parantaa eilisestä ja ensimmäinen erä oli meiltä todella hyvä. Se lamaannutti meitä, kun jäimme 2–0-tappiolle. Huikea maali Filipiltä toisen loppuun antoi meille uskoa. Kahdesti kahden maalin takaa tasoihin on kova suoritus. Neljä pistettä (kahdesta pelistä) oli varmasti se, mitä tästä joukkueesta sai irti, HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen tunnusti.

 

Seitsemäntenä puolustajana aloittanut Otto Latvala puolestaan teki kolmannen aluksi Philippe Cornet’n vahvan karvauksen jälkeen uransa ensimmäisen liigamaalin.

Liki välittömästi Turusen 4–2-osuman jälkeen HPK:n kultakypärä Valtteri Puustinen jatkoi pisteputkeaan kauden toisella maalillaan. Tätäkin maalia edelsi hyökkäyspään kiekonriisto, tällä kertaa Tommi Tikan tekemä.

Molemmat joukkueet olivat parhaimmillaan lauantaina ehkä juuri karvauspelissä. Kiekko pomppi Pohjantähti-areenan jäällä varsin paljon, mikä väistämättä vaikeutti avauspelaamista.

– Puhuimme pukukopissa jo, että jää ei ole parhaimmillaan, mutta se on sama molemmille joukkueille, totesi Krivošík.

 

Erikoista ottelussa oli myös se, että molemmat joukkueet vaihtoivat maalivahtia. Antti Karjalainen päästi hyvin aloittaneen Joona Voutilaisen kärsimästä kiusallisesti maaliin lipuneen IFK:n neljännen jälkeen.

Vieraat kuitenkin vaihtoivat jo erätauolla. Atte Engren näytti loukanneen nivusiaan Krivoíkin maaliin venyttäessään, ja hänet korvasi kauden alussa loukkaantuneena ollut Frans Tuohimaa.

– Emme tietenkään vaihtaneet siksi, että hän olisi huonosti pelannut, eli kyllä siinä vammaa tuli, HIFK-luotsi Jarno Pikkarainen totesi.

Teemu Turunen ei ollut HIFK:n ainoa viime kauden HPK:lainen. Ennen ottelua yleisö antoi suosionosoitukset vanhalle HPK-kapteenille Otto Paajaselle.

– Kulttuuriteko yleisöltä arvostaa heitä aloituskentän esittelyssä, kun laitoimme heidät siihen varta vasten. He pelasivatkin parhaan pelinsä juuri täällä, Pikkarainen huomautti. HäSa

HPK–HIFK 4–5 ja. (0–0, 1–2, 3–2, 0–1)

1. erä: Maaliton.

Jäähyt: 7.46 Joukkuerangaistus HIFK 2 min, 14.42 Tommi Tikka HPK 2 min, 19.16 Tobias Winberg HIFK 2 min.

2. erä: 23.17 Anton Lundell (Juha Jääskä) 0–1, 25.40 Teemu Turunen (Jesse Saarinen–Sebastian Dyk) 0–2 yv, 39.54 Filip Krivosik 1–2,

Jäähyt: 23.34 Arto Laatikainen HPK 5 min, 23.34 Arto Laatikainen HPK 20 min, 32.42 Joonas Lyytinen HIFK 2 min, 35.13 Joonas Lyytinen HIFK 2 min.

3. erä: 42.18 Otto Latvala (Philippe Cornet) 2–2, 45.47 Juha Jääskä (Juho Keränen) 2–3, 46.41 Teemu Turunen (Otto Paajanen–Jesse Saarinen) 2–4 yv, 47.11 Valtteri Puustinen (Tommi Tikka) 3–4.51.01 Filip Krivosik (Philippe Cornet–Niklas Friman) 4–4.

Jäähyt: 46.32 Kristjan Kombe HPK 2 min.

Jatkoaika: 1.15 Anton Lundell (Joonas Lyytinen) 4–5.

Jäähyt yhteensä: HPK 2×2 min Arto Laatikainen 5 min Arto Laatikainen 20 min=29 min, HIFK 4×2 min=8 min.

Maalivahtien torjunnat: Joona Voutilainen HPK 7+10+2=19 Antti Karjalainen HPK 6+1=26 Atte Engren HIFK 10+7=17 Frans Tuohimaa HIFK 8+0=25.

Yleisöä: 4  063.

Ottelun huippuhetket:

Kommentti: Kurinpitolinjaa testataan kunnolla

Liigan alkukauden puheenaihe on valitettavasti päähänkohdistuneet taklaukset ja niistä seuraavat kurinpidolliset toimenpiteet.

HIFK:n Ville Varakas puuttui HPK-otteluista saatuaan kuuden ottelun pelikiellon tällaisesta tilanteesta, ja lauantaina kurinpitäjät saivat lisää puitavaa. Arto Laatikaisen lisäksi Kärppien Jussi Jokisen ulosajoon johtanut taklaus JYPin Julius Nättistä päähän mennee kurinpitokäsittelyyn.

Sampo Liusjärven johtama toimielin on ottanut linjan, joka korostaa taklaajan vastuuta. Nopeaan nykyjääkiekkoon tämä linja on täysin oikea, eikä siinä tule asettaa painoarvoa seurauksille eli taklattavan mahdolliselle loukkaantumiselle.

Juuri nyt Liigan kurinpitoa ja tavallaan myös sääntöelimiä testataan kunnolla. Pitääkö linja kurinpidolla ja sääntöjä ensin tulkitsevilla tuomareilla, on ensimmäinen kysymys.

Tuomareiden puolesta on annettava jo peukkua. Lähes jokainen päähän kohdistunut taklaus on johtanut ulosajoon. Kurinpidon käsissä on nyt, saadaanko peliä siistittyä tehokkaammin.

Ainakin pelistä pitkälti vastuussa olevat valmentajat ovat ottamassa kantaa, jossa ei viljellä aikoinaan varsinkin HIFK:n ylimaskuliiniseen kulttuuriin kuuluneita ”pää ylhäällä” -latteuksia.

Jarno Pikkarainen toivoi vain ”kurinpitäjiltä linjakkuutta” eli ”tuomioiden antamista suhteessa tekoihin”. Liigalla on Laatikaisen ja Jokisen kohdalla erinomainen tilaisuus näyttää hampaansa.

Päivän lehti

25.1.2020