Kiekko Urheilu

Kerholta kova työnäyte – kärki-Kärpät kellistyi

Vatsataudit ja keskiviikon heikko paikallisottelu muuttuivat riemuksi Rinkelinmäellä.
HPK:n puolustaja Miro Karjalainen (vas.) on rientänyt onnittelemaan maalivahti Antti Karjalaista.

HPK:n edustusjoukkue käänsi miesten Liigassa keskiviikon Hämeen herruuden pettymyksen voitoksi mitä komeimmalla tavalla perjantaina. Tiivistunnelmaisessa Rinkelinmäen illassa sarjakärki Kärpät sai lopulta kumartua Pallokerholle, joka vei isot pisteet maalein 3–1 (1–0, 0–0, 2–1).

Usea HPK:n pelaaja oli ottelun alla kärsinyt vatsataudista, ja lopulta Janne Lahden, Miro Ruokosen ja ykkösmaalivahti Emil Larmin kohtalona oli parannella itseään pelaamisen sijasta. Se ei juuri HPK:ta satuttanut. Oranssipaidat olivat isännyyden veroisia, ja maalissa Antti Karjalainen sai tilastoihinsa kauden ensimmäisen voiton 30 torjunnalla.

HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen oli hyvin tyytyväinen joukkueensa suoritukseen huippujoukkuetta vastaan heikon Lahden ottelun jälkeen.

– Siellä meillä oli vaikeuksia puolustuksessa, mutta tänään sitouduimme siihen hyvin, ja viisautta oli tullut lisää. Teimme kaksi hyvää maalia, ja mieltäni lämmittää, miten pelasimme 3–5-alivoimaa 1–1-tilanteessa, Pennanen kehui.

– Andy (Karjalainen) oli myös loistava, hän ei aina ole saanut sellaista mahdollisuutta joukkueelta, mitä hän ansaitsisi.

 

Maalivahti Karjalainen sai tietää pelaavansa vasta perjantaiaamuna, mutta oli tyytyväinen, että alla oli jo vajaa ottelu Lahdessa ja edessä sarjan jykevimpiin kuuluva puolustus.

– Se puolitoista erää teki varmaan hyvää pelituntuman kannalta. Tieto pelaamisesta tuli kyllä yllättäen, mutta oli kyllä kiva pelata. Maalivahtina pitää aina olla valmiina. Pakko antaa äijille krediittiä puolustamisesta, vaikka Kärpät pyöritti, Karjalainen kiitteli.

Myös Kärpät peluutti ottelussa ”kakkosvahtiaan”. Liigan parhaana luukkuvahtina alkukaudesta pidetty Jussi Rynnäs pelasi virkaveljensä tavoin hyvin torjuen 25 kertaa.

 

Lue myösKerhon nuorilla vaisu ilta Raumalla

 

Ottelun alku oli HPK:lta vahva. Kerho iski maalin heti ensimmäisestä maalipaikastaan, kun Petteri Nikkilä nosti kiekon siniviivalta tyhjään tilaan takatolpalle, minne noussut Philippe Cornet siirsi pelivälineen varmasti verkkoon.

Kotijoukkue hallitsi peliä yli puoleenväliin toista erää. Kärpät ei juuri päässyt vaarallisille maalipaikoille, mutta HPK:lta jäivät tilaisuudet hyödyntämättä. Vieraat saivat pelistä kiinni erän lopussa peräkkäisten ylivoimien avulla.

Sarjakärki rankaisi HPK:ta tehottomasta pyörityksestä iskemällä päätöserän neljännellä minuutilla pelin tasoihin. Oskar Osala iski maalin takaa tulleen kiekon maaliin lyhyen Kärppä-hallinnan jälkeen.

Tapettuaan kahden miehen alivoiman Kerho sai vielä vauhdin päälle päätöserän puolivälissä. Oululaisten puolustus alkoi lopulta aueta, ja Markus Nenonen kilautti ylivoimalla tolppaan.

Valtteri Puustinen päästi kotiyleisön piinasta lopulta 2.26 ennen peliajan päättymistä. Voittomaaliakin edelsi kaksi Rynnäksen loistavaa torjuntaa. Vahvan ottelun puolustuksessa pelannut Miro Karjalainen purki lopussa kiekon alivoimalla omasta päästä tyhjään Kärppä-maaliin.

 

Perjantain ottelu oli kahden maajoukkueen apuvalmentajan kohtaaminen. Kärppien Mikko Manner tunnusti Pennasen paremmaksi, kun hämeenlinnalainen sai revanssin kauden aikaisemmista kahdesta tappiosta.

– Antti vei tänään tätä kaksintaistelua 100–0, mutta pelaajat laittoivat kaiken likoon. Peli oli tiukka, ja HPK oli tämän verran parempi. He onnistuivat omassa hyökkäyspelissään ja saivat pitkiä hyökkäyksiä, me taas emme onnistuneet omissa mahdollisuuksissamme ylivoimalla, Manner totesi.

Molemmat luotsit ovat ensi viikolla poissa joukkueistaan, kun maajoukkue jatkaa Euro Hockey Touria Venäjällä. Liigassa ei ole enää joulukuun maaottelutaukoa. Se ei valmentajia harmita.

– Uskon, että olemme molemmat ylpeitä päästessämme maajoukkueeseen. Tiedämme, että tämä on yhteisvastuullista toimintaa, eikä minulla ole huolta, etteikö joukkue pärjäisi, Pennanen kuittasi.

– Maajoukkueessa kannattaa roikkua niin pitkään kuin mahdollista. Joukkue pärjää varmasti paremmin, kun päävalmentaja on poissa, Manner virnisti.

Liigaa 11 pisteellä johtavalla Kärpillä oli HPK:ta vastaan mahdollisuus ottaa jo 12. peräkkäinen vierasvoitto. Liigan ennätys on yhä HPK:n nimissä, kun Kerho voitti vuonna 2004 juuri 12 vierasottelua peräkkäin.

Vakaasti Liigassa neljäntenä oleva HPK jatkaa runkosarjaansa heti lauantaina Vaasassa Sportia vastaan. HäSa

HPK–Kärpät 3–1 (1–0, 0–0, 2–1)

1. erä: 4.35 Philippe Cornet (Petteri Nikkilä-Niklas Friman) 1–0.

Jäähyt: 17.54 Joukkuerangaistus HPK 2 min, 17.54 Joukkuerangaistus Kärpät 2 min, 19.46 Jussi Rynnäs Kärpät 2 min.

2. erä: Maaliton.

Jäähyt: 22.54 Nicklas Lasu Kärpät 2 min, 31.11 Atte Ohtamaa Kärpät 2 min, 34.42 Valtteri Puustinen HPK 2 min, 38.11 Arto Laatikainen HPK 2 min, 39.02 Petteri Nikkilä HPK 2 min, 39.02 Nicklas Lasu Kärpät 2 min.

3. erä: 43.56 Oskar Osala (Mika Pyörälä-Michal Kristof) 1–1, 57.34 Valtteri Puustinen (Jan Brejcak-Niclas Lucenius) 2–1, 58.42 Miro Karjalainen (Otto Paajanen) 3–1 av tm.

Jäähyt: 47.29 Erkka Seppälä HPK 2 min, 48.00 Petteri Nikkilä HPK 2 min, 53.11 Nicklas Lasu Kärpät 2 min, 58.36 Robert Leino HPK 10 min, 58.36 Robert Leino HPK 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 7×2 min Robert Leino 10 min=24 min, Kärpät 6×2 min=12 min.

Maalivahtien torjunnat: Antti Karjalainen HPK 8+10+12=30 Jussi Rynnäs Kärpät 7+9+9=25 (pois: 58.13–60.00).

Yleisöä: 3736

 

Kova suoritus Kerholta

Nähtiin todella kova ja laadukas ottelu. Sarjakärki Kärppien pelinopeudet hyökätessä ja puolustettaessa ovat tällä hetkellä jäätävää tasoa.

HPK ei meinannut päästä ottelun alussa kyytiin mukaan olenkaan. Osin onnekas pelin avausmaali piti Kerhon kuitenkin henkisesti ja tuloksellisesti matsin kuvassa mukana.

Kärppien hyökkäyspelaaminen perustuu kaukalon kaikilla osa-alueilla eräänlaiseen kolmiopelaamiseen ja pyöreisiin luisteluliikkeisiin. HPK:n rohkea hyökkäyspelisuunnitelma oli pyrkiä olemaan mukana pelin virrassa, joka menee vuolaasti päästä päähän.

Ensimmäisen erän kuluessa Kerho alkoi saada oululaisten kulmapelejä nopeammin poikki, ja samalla hämeenlinnalaisten peliote vahvistui. HPK:n kipuaminen lopulta peliin kiinni ja välillä jopa kuskin paikalle oli kova juttu. Kärpät oli välillä hankaluuksissa, kun Kerho onnistui luisteluttamaan viisikkoaan läpi kaukalon Kärppien viisikon sisällä tai kyljessä.

HPK:n taistelema voitto maalein 3-1 oli hieno ja ansaittu.

Petteri Sihvonen