Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Kerhon johto suli ja Kärpiltä turpaan tuli – "Jäimme odottelemaan, että miten meille käy"

HPK:n kolmen maalin johto kääntyi tappioksi viime kevään finalistien kohtaamisessa.
Tehot 1+1 saalistanut Philippe Cornet oli HPK:n parhaimmistoa Kärpiltä otetussa karttukylvyssä. Kuva: Tomi Vesaharju
Tehot 1+1 saalistanut Philippe Cornet oli HPK:n parhaimmistoa Kärpiltä otetussa karttukylvyssä. Kuva: Tomi Vesaharju

HPK:n ja Kärppien kohtaamiset ovat perinteisesti olleet Antti Pennasen ja Mikko Mannerin valmentamien joukkueiden välillä tiukkoja kohtaamisia. Niin oli nytkin.

Tosin se, miten ottelu päätyi tiukaksi lauantai-iltana Hämeenlinnassa, jäi varmasti korpeamaan HPK-leirissä.

HPK oli toisen erän alussa jo peräti kolmen maalin karkumatkalla Miro Ruokosen, Philippe Cornet’n ja Valtteri Puustisen osumilla, mutta ottelu kääntyi lopulta Kärppien 4–3 -vierasvoitoksi (2–0, 1–3, 0–1).

Päävalmentaja Pennanen myönsi, että lauantai-ilta oli HPK:lle tyly oppitunti.

– 3–0 -johto oli meille jopa hieman valheellinen, sillä vastustaja aloitti hyvin. Se, että peli oli kahden erän jälkeen 3–3, oli ottelutapahtumiin nähden oikeutetumpi tilanne, Pennanen muotoili.

Pennanen muistutti Kärppien laadusta ja siitä, miten oululaisille ei voi antaa siimaa. Nyt siimaa annettiin ja Kärpät hyödynsi sen.

– Se, miten päästimme pelin tasoihin, on meille ison opin paikka. Näitäkin kokemuksia tarvitaan. Kolmannessa erässä Kärpät oli hyvä ja me jäimme odottelemaan, että miten meille käy. Kun niin tekee, yleensä siinä käy huonosti.

 

Toisessa erässä Mika Pyörälä sivalsi Kärppien kavennuksen. Kärppien 3–2 -kavennuksessa Kerhon Miro Karjalainen joutui pelaamaan alivoimatapon jälkeen ylipitkää vaihtoa, jonka seurauksena hän pelasi itsensä ulos ja Jussi Jokinen pääsi tarjoilemaan avopaikan Mikko Niemelälle, joka ei erehtynyt.

Juho Lammikon tasoitus puolestaan syntyi Petteri Nikkilän sohlatessa päättyneen ylivoiman jälkeen siniviivalla, josta Kärpät pääsi 2–1 -hyökkäykseen. Lammikko päätti lopulta poikittaissyötön sijaan ampua – ja kiekko ohitti etukulmasta polvilleen pudottaneen Joona Voutilaisen HPK-maalilla.

Ottelun ratkaisu nähtiin alle viisi minuuttia ennen loppua Kärppien pitkän pyörityksen jälkeen. Lammikko imi Kerho-viisikkoa itseensä ja syötti täysin vapaaksi jääneelle Julius Junttilalle, joka ohitti jälleen polvillaan olleen Voutilaisen etukulmasta.

Pennanen ei kuitenkaan suoraan lähtenyt moittimaan maalivahtiaan.

– ”Vode” on kunnianhimoinen maalivahti, joten hän itse varmaan suhtautuu asiaan niin, että joku olisi pitänyt ottaa. Hän kehittyy kaiken aikaa, Pennanen kiersi.

 

Kärppien päävalmentaja Mikko Mannerin mielestä voitto oli erityisen makea, sillä Pohjantähti-areenalle oli kerääntynyt sankoin joukoin oululaisten kannattajaryhmäläisiä EtäKärppiä, jotka juhlivat 15-vuotista taivaltaan.

– Sitä kautta tämä oli meille ikimuistoinen voitto. Justus Annunen otti maalilla hienoja torjuntoja ja alivoimapeli oli tänään loistavaa, Manner sanoi.

Manner ei suotta kehunut joukkueensa alivoimapeliä, sillä sen tehokkuus on käsittämätöntä luokkaa. Alivoimat se on tappanut poskettomalla 96,49 prosentin tehokkuudella ja päästänyt koko kaudella vain kaksi ylivoimamaalia omiin.

– (Apuvalmentaja) Toni Sihvonen on meillä alivoimaspesialisti ja tekee antaumuksella töitä perusasioiden eteen hyvien alivoimapelaajien kanssa. Huippumaalivahti tietenkin on siinä vielä takana. Ja niinhän se menee, että kun onnistuu itseluottamus lähtee kasvamaan ja lumipalloefekti on valmis, Manner niputti.

Tappion myötä yhdeksänneksi Liigassa pudonnut HPK kohtaa seuraavassa ottelussaan Sportin tiistaina Kuparisaaressa. HäSa

HPK–Kärpät 3–4 (2–0, 1–3, 0–1)

1. erä: 7.46 Miro Ruokonen (Janne Tavi-Elmeri Eronen) 1–0 sr, 10.24 Philippe Cornet (Mikko Lahtela-Arto Laatikainen) 2–0,

Jäähyt: 1.05 Jussi Jokinen Kärpät 2 min.

2. erä: 21.48 Valtteri Puustinen (Niclas Lucenius-Philippe Cornet) 3–0, 23.01 Mika Pyörälä (Ludwig Byström-Justus Annunen) 3–1, 31.15 Mikko Niemelä (Jussi Jokinen-Michal Kristof) 3–2.39.16 Juho Lammikko 3–3.

Jäähyt: 23.19 Juho Lammikko Kärpät 2 min, 28.40 Mikko Lahtela HPK 2 min, 28.40 Miska Humaloja Kärpät 2 min, 28.57 Elmeri Eronen HPK 2 min, 37.06 Ludwig Byström Kärpät 2 min.

3. erä: 55.26 Julius Junttila (Juho Lammikko-Mika Pyörälä) 3–4.

Jäähyt: 43.51 Jesse Puljujärvi Kärpät 2 min, 43.51 Jesse Puljujärvi Kärpät 10 min, 49.03 Joukkuerangaistus Kärpät 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 2×2 min=4 min, Kärpät 6×2 min Jesse Puljujärvi 10 min=22 min.

Maalivahtien torjunnat: Joona Voutilainen HPK 14+10+8=32 (pois: 57.47–60.00) Justus Annunen Kärpät 7+11+8=26

Yleisöä: 4 470

Petteri Sihvosen kommentti: Kerho edistyy, Kärpät on kova

Tappiolukemat 4-3 mairittelevat HPK:ta; fakta on, että Kärpät oli nyt todella kova, Kerholla ei ollut pelillisesti juurikaan saumaa oululaisia vastaan.

Mielestäni Antti Pennasen Kerho on ovela syypää siihen, että Kärpät pelaa tällä hetkellä niin hyvin. Viime kevään finaalisarjan oululaisten kannalta traagiset tapahtumat ovat pakottaneet Mikko Mannerin esikuntineen muuttamaan ja edistämään Kärppien pelitapaa.

Juuri nyt Kärpät pelaa parempaa lätkää kuin kertaakaan Mannerin päävalmentajakaudella aiemmin. Ensimmäistä kertaa runkosarjan pelitavalla voi keväällä pelata myös pudotuspelejä.

Kärpät hyökkää – jopa hieman Kerhoa matkien – kolmioiden kautta, mutta ero HPK:hon on, että oululaiset pudottelevat enemmän kiekkoja kärjestä tai toiseksi ylimmältä pelaajalta alaspäin, ja siitä mennään taas uudestaan ylöspäin.

Myös HPK:n uusi joukkue on löytämässä pelitavan niksejä. Nikkilän, Laatikaisen, Frimanin, Erosen ja Lukan varaan on hyvä rakentaa jatkossa rytmikästä, nopeaa ja luovaa hyökkäyspelaamista.

Asiasanat

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic