Kiekko Urheilu

Kerhonuoret hakevat yhä ehjää peliä uuden valmentajansa alaisuudessa – pudotuspelitaisto alkaa tammikuussa

HPK U20 suuntaa joulutauolle ja jatkosarjaan Nuorten SM-liigan sijalta kahdeksan.
Aleksanteri Heiskanen venyi Blues-maalilla komeasti muun muassa Valtteri Sunin laukauksen eteen Nuorten SM-liigan alkusarjan päätöskierroksella. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

HPK:n nuorten joukkueen syyskausi SM-liigassa jätti joukkueelle ja sen päävalmentajalle Juuso Niemiselle pähkäiltävää. 34 ottelun alkusarja päättyi HPK:lta sijaan kahdeksan, joka on juuri sellainen, mitä vuoristoratasyksy antoi odottaa.

Kerhon alle 20-vuotiaat voittivat keskinäisten otteluiden pisteiden valossa sarjakärki Pelicansin, mutta hävisivät muun muassa peränpitäjä Lukolle. Pettymys oli myös runkosarjan päätös Espoon Bluesia vastaan. Kärjen takaa-ajajiin kuuluva Blues voitti sunnuntaina Hämeenlinnassa 4–3 (2–1, 1–1, 1–1) ottelussa, joka olisi voinut päättyä kumman tahansa voittoon.

Bluesin maalivahti Aleksanteri Heiskanen esitti useita huippupelastuksia ensimmäisessä ja kolmannessa erässä etenkin alivoimalla. Ensimmäisen erän lopulla Santtu Hakanen sai iskettyä kuitenkin yhden ylivoimamaalin, ja toisessa erässä Leevi Kanniston helpohko laukaus sujahti Heiskasen räpyläpuolelta sisään. Hakanen iski toisen maalinsa hieman liian myöhään, HPK:n pelatessa alivoimalla ilman maalivahtia 19 sekuntia ennen loppua.

Espoolaiset veivät laukaukset maalia kohti niukasti 36–34, mutta Bluesin maalit syntyivät kuin varkain vastahyökkäyksistä. Oskari Lemetyinen ja Leevi Lemberg pääsivät läpiajoihin Ville Ruokosta vastaan, eivätkä erehtyneet. Lemetyisen maali syntyi avauserässä alivoimalla, kaksi syöttöpistettä saalistaneen Rastin Rostamin kiekonriistosta ja johti siihen, että vieraat pysyivät lopun iltapäivää edellä.

 

HPK:n päävalmentaja Niemisen mukaan Blues ei todellakaan päässyt yllättämään. HPK oli varautunut Bluesin vastahyökkäyksiin, muttei silti mahtanut mitään.

– Emme olleet kauhean järkeviä. Tiesimme, että vastustaja hakee ylivoimahyökkäyksiä ja yrittää hyökätä selustaamme. Valmentajan täytyy nyt katsella videoita ja miettiä, mitä tehdä, Nieminen sanoi.

Sunnuntain ottelu oli oikeastaan kuva joukkueen koko syyskaudesta. HPK pelaa tasaisesti joukkuetta kuin joukkueita vastaan, mutta liian usein ottelut lipsahtavat vastustajan eduksi.

– Olemme tänä syksynä tarvinneet enemmän maalipaikkoja kuin vastustajamme. Tehdään hommia, jotta olisimme tehokkaampia. Koko ajan olemme kehittyneet, mutta henkisellä puolella tarvitsemme jänteen kestävyyttä pelistä toiseen. Haemme vielä ehjää erää.

 

Nuorten liigassa alkaa nyt vajaan kolmen viikon joulutauko. Jatkosarjat alkavat 3. tammikuuta, ja HPK:lla on tuona viikonloppuna edessä vierasretki Pohjanmaalle. Perjantaina 4.1. Kerho kohtaa Vaasan Sportin ja seuraavana päivänä Oulun Kärpät. HPK aikoo käyttää tauosta puolet vain palautumiseen.

– Nyt harjoittelemme muutaman päivän vähän kovempaa, sitten kaikki saavat viikon irtioton jääkiekosta ja koulusta, Nieminen kertoi.

Ylemmässä jatkosarjassa pisteitä kerätään alkusarjassa saavutettujen päälle. Sija kahdeksan ja 55 pistettä ohjaavat HPK:n pelaamaan todennäköisesti sijoista 5–10. Viimeistä lukuun ottamatta kaikki joukkueet pääsevät pudotuspeleihin, kuusi parasta suoraan puolivälieriin.

– En oikeastaan osannut odottaa mitään, millainen nippu olemme suhteessa muihin. Nyt tiedämme, että kuulumme niukasti ylempään jatkosarjaan. Potentiaalimme on kuitenkin nähty. Välillä otamme isoja askeleita eteenpäin, välillä taakse, Nieminen kertasi.

 

Viime kaudella runkosarjan uudella piste-ennätyksellä voittaneessa HPK:ssa vaihtui täksi kaudeksi joukkueen pääikäluokan lisäksi päävalmentaja. TPS:stä tullut Nieminen valmentaa HPK-ympäristössä ensimmäistä kauttaan, ja syyskausi on ollut puolin ja toisin tutustumista. Kokemus on ollut sikäli arvokasta, että Nieminen on Hämeen Sanomien tietojen mukaan ensi kaudella edustusjoukkueessa Antti Pennasen apumiehenä.

Niemisen mukaan hän yrittääkin luotsata tämän kauden joukkuettaan seura, ei oma nimi edellä.

– Pelaajille on varmaan tullut paljon uutta harjoittelussa ja pelissä, ja itse olen saanut uudella tavalla avata omia juttujani, miksi jotain tehdään. Ei tässä pelkkää Niemisen omaa juttua vedetä. A-nuoret ovat kytköksissä liigajoukkueeseen, joten yritämme pelata sellaista jääkiekkoa, joka kasvattaa pelaajien valmiuksia. HäSa