fbpx
Urheilu

"Kerhosählyn aika on ohi"

Jani Järvinen, 37, on tuttu mies hämeenlinnalaisille salibandyn ystäville. Liigapelaajana tasan sata ottelua Ruunien Ruunissa, Steelersissä ja FT Trackersissa tahkonnut “Hakki” menestyy nykyisin juniorivalmentajana.

Steelersin vuonna 1999 syntyneiden Gold-joukkueen Länsi–Itä-Suomen mestariksi luotsannut pitkän linjan säbämies aloittelee myös salibandyliiton ikäluokkavalmentajana. Järvisellä on takanaan jo viime viikonvaihteen leiri vuonna 1998 syntyneiden mukana, ja todenteolla valmennustyö käynnistyy elokuussa 1999 syntyneiden leirillä.

Steelersin Gold-joukkueesta vuonna 1999 syntyneiden maajoukkueringissä ovat mukana hyökkääjät Antti Suoraniemi ja Erkka Seppälä sekä puolustaja Eemeli Tikkanen, joka on myös Goldsin kapteeni.

Järvinen on tehnyt hyvää työtä Gold-joukkueen peräsimessä. Neljän vuoden aikana joukkue on saavuttanut aluemestaruuden lisäksi lukuisia turnausvoittoja.

– Joukkue on kehittynyt tasaisesti, eikä matkan aikana ole sattunut minkäänlaisia notkahduksia. Pelasimme neljän vuoden aikana viisitoista turnausta ja vain kahdessa emme yltäneet loppuotteluun saakka, Järvinen muistelee.

Järvinen nautti omalla pelaajaurallaan salibandypelien sähäkästä tunnelmasta. Lähes samanmoiseen tunnetilaan hän yltää myös junnujoukkueen vaihtoaitiossa.

– Juniorivalmentajalle on todella antoisaa seurata joukkueensa kehittymistä. Innostuin valmentajan hommista, kun oma poikani liittyi junnuporukkaan, ja sillä tiellä ollaan. Vaihtoaitiossa pääsen yllättäväkin paljon toteuttamaan omalla pelaajaurallani oppimiani asioita, Järvinen sanoo.

“Hakki” on seurannut aitiopaikalla salibandyn kehittymistä ihan oikeaksi kilpaurheiluksi.

– Kyllä kerhosählyn aika on ohi huipulle tähtäävässä junnuvalmennuksessa. Sekä salibandyliitossa että seuroissa tehdään töitä entistä ammattitaitoisemmin. Ensimmäinen maajoukkueleirini Eerikkilän urheiluopistolla oli todella työntäyteinen viikonvaihde. Testejä, oheis- ja peliharjoituksia oli pojilla yhteentoista saakka illalla, Järvinen muistelee.

Yhteistyössä seurojen kanssa

Järvisellä on viiden vuoden sopimus 13-vuotiaiden maajoukkuevalmentajana. Hän korostaa, ettei kyseessä ole kuitenkaan mikään yhden miehen show.

– Meitä on neljä valmentajaa, ja teemme paljon yhteistyötä myös seuravalmentajien kanssa. Pelaajapolkumme tavoitteena on valmentaa junioreita aina alle 19-vuotiaiden maajoukkuetasolle saakka. Siinä riittää haasteita, sillä salibandy kamppailee suosiosta jääkiekon ja jalkapallon kanssa. Se on toisaalta hyvä, sillä nuoremmissa maajoukkueissa valmentajat kannustavat harrastamaan kahta lajia. Liian aikainen erikoistuminen ei kanna hedelmää ainakaan salibandyssä, Järvinen uskoo.

Järvinen työskentelee arkisin henkilökohtaisena avustajana. Aikaa jäi ainakin vielä tänä keväänä myös omiin pelitouhuihin.

– Pelasin joulun jälkeen seitsemän peliä Loimaalla 2. divisioonaa. Vanhat pelikaverit pyysivät mukaan, enkä osannut kieltäytyä. Ensi kaudella taidan kuitenkin keskittyä vain valmentamiseen. Viikonvaihteet sujuvat nimittäin varsin rattoisasti myös Steelersin junnuharjoituksissa, Järvinen nauraa. (HäSa)

Asiasanat

Menot