fbpx
Urheilu

Kerttu Niskanen juhli voittoa – Laura Mononen viides vapaan tyylin kympillä

Joni Mäki Taivalkosken Suomen cupin ykkönen miehissä. 
Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen oli viides Taivalkoskella. Kuva: Heidi Lehikoinen
Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen oli viides Taivalkoskella. Kuva: Heidi Lehikoinen

Vieremän Koiton Kerttu Niskanen avasi kautensa Taivalkosken Suomen cupin osakilpailussa ja kirkasti lauantain sprinttikisan kakkossijan voittoon sunnuntaina vapaan tyylin kympillä. 

Ykkössija sai 32-vuotiaan maajoukkuehiihtäjän tuulettamaan railakkaasti maaliin tullessaan. 

– Siitä on pitkä aika, kun olen saanut Kristan päänahan. Keli oli nopea ja haastava hiihtää minun tekniikallani, mutta yritin vaan vetää tasaisen kovaa. En saanut vielä kaikkea annettua, mutta tulos oli hyvä ja viikonloppu kertoi, että olen hyvässä kunnossa, Niskanen iloitsi. 

Hän johti kisaa alusta alkaen ja kasvatti eroa muihin tasaisesti. Maalissa kakkoseksi ylsi Riitta-Liisa Roponen (+26,3). 

– Mahtavaa oli päästä kisaamaan. Hiihto lähti rullaamaan hyvin ja yritin keskittyä tekniikkaan, mutta keli oli jäinen ja takomiseksi meni. Rukan maailmancup kiinnostaa, mutta valmentajat tekevät valinnat, 42-vuotias hiihtäjä tuumasi kisan jälkeen. 

Naiset kiersivät viisi kertaa noin kahden kilometrin lenkin, jota oli muutettu tuomarineuvoston päätöksellä lauantain sprinttikisan kaatumisten takia. 

Nollakelissä Roponen kukisti 2,8 sekunnilla kautensa avanneen Krista Pärmäkosken (+29,1). 

– Minulla on ollut sairastelua ja vasta viikko normaalia harjoittelua, joten kunto oli arvoitus. En päässyt kovaa. Sijoitus ja ero kärkeen ovat ok, mutta helppo latuprofiili pelasti ja piti erot pieninä. Valmentajan kanssa pitää miettiä, mitä tehdään. Tämä oli eka kisa ja viikossa tilanne voi muuttua paljonkin. Halua on kyllä hiihtää, Pärmäkoski tuumi viitaten Rukan maailmancupiin. 

Mononen meni nurin

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Monosella oli epäonnea ja hän kävi tiukkaa taistoa Johanna Matintalon (+46,5) kanssa neljännestä sijasta, mutta taipui viimeisellä kierroksella viidenneksi (+47,7). 

– Kaaduin ensimmäisellä kierroksella pitkän laskun alla ja vauhdit lähtivät. Siinä meni aikaa ja se vaikutti loppuunkin. Kerttuun ei olisi ollut tänään mahdollisuuksia, mutta muihin kyllä, Mononen harmitteli. 

– Mutta sellaista sattuu, hyvä, että ylsin nyt tuohonkin. Pientä tihkua satoi kisan aikana ja liukasta oli joka suuntaan. Viimeisellä kierroksella jäin. Tämä oli perustekemistä ja olo on ollut hieman väsynyt leirin jälkeen. Parempaa iskua tarvitaan Rukalle ja hyvässä kunnossa ei tyylillä ole väliä, molemmat kyllä sujuvat. En ole huolissani. 

A-maajoukkuehiihtäjistä Katri Lylynperä jäi kahdeksanneksi (+1.06) ja Anne Kyllönen kymmenenneksi (+1.31).

Hakalalla nousujohteinen kisa

HlHS:n Maija Hakala sai nousujohteisen kilpailun ja oli 16:s (+1.42). Eroa kuudenteen Susanna Saapunkiin jäi 40,6 sekuntia ja yhdeksänteen sijaan vain 12,1 sekuntia. 

– Tasapaksu kisa, ei huikeaa lentoa, mutta ei huonokaan. Ero kympin joukkoon ei ollut iso ja pienellä parannuksella yhdeksäs sija olisi ollut tarjolla, mutta vire ei ollut nyt hyvä. Viimeisellä kierroksella sain peesiä ja rytmiä hiihtoon ja se auttoi, Hakala summasi. 

Taivalkoskella annettiin viimeiset näytöt ensi viikonlopun Rukan maailmancupin avausosakilpailuun. 

HlHS:n Anni Kainulainen, joka oli lauantain sprintissä kahdeksas, jätti sunnuntain kisan väliin. Viime viikonlopun tarkkailukisoissa hän oli perinteisen tyylin yhdeksällä kilometrillä viides Kainuun talvikisoissa. 

Miehillä oli Taivalkoskella matkana 14 kilometriä ja vahvaa alkukautta hiihtänyt Joni Mäki oli jälleen ykkönen ennen Perttu Hyväristä (+8,5) ja Joel Ikosta (+13,4).  

– Kaksijakoiset tunnelmat, loppu oli vaikeaa. Ei tämä mitään maailmanluokan menoa ollut. Rukalla näkee sitten oman tason, Mäki tuumasi. 

Miesten kisaa latisti selkävaivaisen Iivo Niskasen sekä Ristomatti Hakolan jääminen pois kilpailusta. HäSa

Menot