Urheilu

Kesän kuntorasteilla leimattiin enemmän kuin vuosiin

Hämeen Sanomien iltarastien kausi päättyi torstaina.
Hämeen Sanomien kuntorasteja järjesti tänäkin kesänä muun muassa Hämeenlinnan Tarmo. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeen Sanomien kuntorasteja järjesti tänäkin kesänä muun muassa Hämeenlinnan Tarmo. Kuva: Pekka Rautiainen

Torstaiset kuntorastit Hattelmalanharjulla päättivät kesäkauden iltarastit, joissa riitti kuntoilijoita aiempia vuosia reilusti enemmän. Pitkästä aikaa Hämeenlinnan seudun torstairastit ylsivät selkeästi yli 200 osallistujan keskiarvoon.

Kesän rasteilla suunnisti keskimäärin 214 kuntoilijaa, kun vuosi sitten päästiin 181 osallistujan keskiarvoon. Kaiken kaikkiaan Hämeen Sanomien kuntorastit keräsi kesän aikana 30 tapahtumassa 6 430 suoritusta, mikä on 814 enemmän kuin viime vuonna.

Eniten kuntoilijoita houkutteli mukaan toukokuun lopulla Hämeenlinnan seudun kuntorastien 40-vuotisjuhlatapahtuma Aulangolla, missä kirjattiin peräti 439 osallistujaa. Osallistujia oli lisäksi myös juhlarastien perheradalla, mikä ei näy tilastossa.

Yli kolmensadan suunnistajan osallistujamääriin päästiin heinäkuun puolen välin rasteilla Kiipulassa ja Ilamonvuorella, joissa hikoili 301 ja 328 suunnistajaa. Lisäksi vielä seitsemillä kuntorasteilla saavutettiin 250 osallistujan raja.

– Nousu on varmaan useamman asian summa. Ilmat olivat tänä kesänä suotuisat, ei liian sateista eikä kovaa hellettäkään. Seuroilla on ollut ehkä enemmän panostusta, muun muassa aikuiskoulutusta Tarmolla, analysoi kuntorasteista jo vuosia tilastoja ylläpitänyt Markku Virtanen Hämeenlinnan Suunnistajista.

– Ehkä on myös ihan yleinen trendi, että maastossa liikkuminen on nykyään suositumpaa. Lisäksi juhlatapahtuma yksistään nosti keskiarvoa

Suunnistustapahtumat ovat säiden armoilla. Sen sai kokea myös Kapakanmäellä toukokuun alussa pidetyt rastit, jolloin Virtasen muistelun mukaan satoi räntää ja paikalle uskaltautui vain 61 rohkeaa.

Eri ratojen välisessä mittelössä 4B-rata vei jälleen voiton, mutta 4A-rata oli hyvä kakkonen. Hieman paikasta riippuen vuoroin A-rata keräsi juoksijoita enemmän ja välillä B-rata oli suositumpi. Myös kuuden ja kahdeksan kilometrin radat kasvattivat reilusti osallistujamääriä verrattuna viime kauteen.

Syksyn aikana kierrettiin myös yökuppia yösuunnistuksen merkeissä. Viiteen tapahtumaan kirjattiin yhteensä 238 tulosta.

Kuntorastien järjestelyistä vastasivat Hauhon Sisu, Hämeenlinnan Suunnistajat, Hämeenlinnan Tarmo, Kalvolan Keihäs, Lammin Säkiä ja Turengin Sarastus. Hämeenlinnan alueen lisäksi kuntorasteja järjesti tiistaisin Riihimäen Suunnistajat.

– Seurat ovat kehittäneet tapahtumaa hyvässä yhteistyössä. Näkyminen Hämeen Sanomissa, panostusta ratamestarityöhön, karttoja hyviltä alueilta ja maanomistajien myönteinen suhtautuminen ovat avainasemassa, summasi Tarmon suunnistusjaoston puheenjohtaja Jari Järvinen menestyvien kuntorastien edellytyksiä. HäSa

Päivän lehti

20.2.2020