Urheilu

Keskitorjujatilanne aiheuttaa huolta Lentopallokerholle – "Eipä ole tällaistakaan tullut vastaan"

Perjantain liiga-avaukseen valmistautuva Hämeenlinnan Lentopallokerho menetti aloituskuusikon kaksi keskipelaajaa, eivätkä harjoituspelit lupaa hyvää alkua.
Viime kaudella HPK:ssa tuplamestaruuden voittanutta Yasmine Madsenia tuskin nähdään Lentopallokerhon valko-oranssissa alkavalla kaudella.

Vielä keväällä HPK:na tunnetun Hämeenlinnan Lentopallokerhon viime kausi päättyi upeaan mestaruuteen, mutta uuden kauden alla myrskypilviä on joukkueen yllä enemmän kuin tarpeeksi. Joukkue on jälleen uudistunut rajusti, mutta kaikki palikat eivät ole vielä Mestaruusliigan avausviikolla likimainkaan kasassa.

Viime kauden joukkueesta Lentiskerhoon jäivät avainpelaajiksi nousseet Suvi Kokkonen, Yasmine Madsen ja Eveliina Smolander, ja mestarijoukkue on saanut kiitettävää vahvistusta ranskalaisen Pauline Martinin, yhdysvaltalaisen Kayla Principaton ja salolaisen Ronja Heikkiniemen muodossa. Päävalmentajakin vaihtui, kun Luca Chiappini siirtyi erottuaan Hämeenlinnasta perhesyistä Italian tasokkaan liigan Filottranoon.

Luonnollisesti Kerholla on ollut mullistusten jälkeen hakemista. Kolmesta harjoitusottelusta (kotipeli Oriveden Ponnistusta vastaan peruttiin) joukkue voitti vain Ykkössarjan yhteistyökumppaninsa Helsinki Volleyn. LP Kangasalle ja LP Viestille Hämeenlinna hävisi 3–0.

 

Eniten nuhaiseen lähtöön ovat vaikuttaneet loukkaantumiset. OrPo-ottelu peruttiin, koska keskitorjujat Madsen ja Smolander loukkaantuivat ennen sitä. Madsenin polvi- ja Smolanderin olkapäävamma heittivät pitkän varjon Lentiskerhon koko syksyn ylle.

Loukkaantunut kaksikko olisi muodostanut Hämeenlinnan kuusikon keskikaistan, mutta Madsenilta jää väliin koko kausi, ja Smolanderinkin toipuminen olkapääleikkauksesta venyy vähintään talveen.

Hämeenlinnan manageri Ville Kalliomäki ei voi kuin nauraa karmealle tilanteelle.

– Loukkaantumiset tulivat harjoituksissa ihan mitättömissä tilanteissa. Madsen menee parin viikon päästä leikkaukseen, ja näyttää, että kausi on taputeltu. Smolander lienee 3–4 kuukautta sivussa. Eipä ole tällaistakaan tullut vastaan, että kolmannes kuusikosta olisi äkkiä poissa pelistä. Korvaavat pelaajat on pakko hankkia, Kalliomäki pyörittelee.

Kalliomäen verkot ovat toki vesillä, ja vahvistuksia on tiedossa, mutta vasta lokakuun puolella. Hämeen Sanomien tietojen mukaan Hämeenlinnaan jo kuukauden saapumassa ollut ukrainalainen jokapaikanhöylä Kateryna Kalchenko liittyy ryhmään aikaisintaan neljänteen liigaotteluun.

– Yksi keskipelaajasopimus on tehty, ja toinen, joka on lisäksi hakkuri, on tulossa. Vielä ei ole tietoa, milloin saadaan nimiä paperille, mutta neuvotteluja käydään tiiviiseen tahtiin. Yritämme saada yhtä keskipelaajaa Suomeen tryoutille ensi viikonloppuna, Kalliomäki sanoo.

 

Lentopallokerhon liigajoukkuetta on valmentanut kesäkuusta asti viimekautinen kakkosvalmentaja Matteo Pentassuglia. Tämän apuna häärivät mestariapuvalmentaja Sami Stenius ja uusi tilastomies Antonio d’Ambrosio.

24-vuotias Pentassuglia on joutunut heti päävalmentajauransa aluksi kovimpaan mahdolliseen paikkaan, mutta hän ei ota paineita.

– Aina pitää tulla toimeen niillä pelaajilla, joita on käytettävissä. Olen sanonut joukkueellekin, että tilanteemme on vaikea, mutta emme voi muuta kuin jatkaa työntekoa, italialainen toteaa.

– Nyt meillä on kaksi muuta keskipelaajaa. He eivät ole Yassu (Madsen) eikä Smoli (Smolander), mutta he eivät ole huonoja. Meidän pitää jotekin ratkaista tämä tilanne, koska kahdella keskitorjujalla ei ole helppoa harjoitella, mutta Ville yrittää etsiä minulle pelaajia.

Pentassuglia myöntää, että loukkaantumiset olivat ongelma harjoituskaudella, mutta muuten valmistautuminen meni positiivisesti. Matka huipputasolle on kuitenkin vielä pitkä ja kausi alkaa vaativalla viiden ottelun ja 15 päivän pätkällä.

– Emme ole vielä huippukunnossa, mutta kauden alussa joukkue on aina noin 70-prosenttisesti valmis. Haaste on alkuun iso. Meidän pitää näyttää, että pystymme hyviin asioihin kovassa paikassa vieraskentällä.

 

Hämeenlinna on siis vielä varsin kaukana tasosta, jota siltä vaaditaan kunniakkaisiin esiintymisiin maanosan suurseuroja vastaan marraskuussa alkavassa Mestarien liigassa. Niihin koitoksiin on onneksi vielä kaksi kuukautta aikaa.

– Siihen mennessä meillä on rosteri kasassa. Se tuo kaikenlaista muuta ekstrahommaa, mutta kaikki menee ajallaan ja järjestelyhaasteita on ratkottu yhteistyössä Lentopalloliiton kanssa, Kalliomäki vakuuttaa. HäSa

Päivän lehti

19.1.2020