Urheilu Hämeenlinna

Kiekonheittäjä Fortune Gordien piti lupauksensa – Elokuussa 1949 Kaurialan kentällä juhlittiin maailmanennätystä

Hämeen Sanomat uutisoi Fortune Gordienin maailmanennätyksestä vuoden 1949 elokuun 16. päivän lehdessä. Kuva: Hämeen Sanomat
Hämeen Sanomat uutisoi Fortune Gordienin maailmanennätyksestä vuoden 1949 elokuun 16. päivän lehdessä. Kuva: Hämeen Sanomat

Edesmennyt kiekonheiton olympiamitalisti Fortune Gordien (1922–1990) oli sanansa mittainen mies. Yhdysvaltalainen yleisurheilija lupasi nimittäin heittää vuoden 1949 Tarmon ja Kisan elokuun iltakisoissa Kaurialan kentällä uuden maailmanennätyksen ja sen hän myös teki.

Gordienin limppu lensi elokuun 14. päivänä kisan neljännellä kierroksella uuteen ME-tulokseen 56,97. Hän paransi reilusti italialaisen Adolfo Consolinin edellisvuonna heittämää ennätystä 55,33.

Gordien on ainoa urheilija, joka on yltänyt maailmanennätykseen vuonna 1938 valmistuneella Kaurialan kentällä.

Hämeen Sanomat seurasi Gordienin reilun 70 vuoden takaista kisa- ja harjoitusmatkaa Suomeen. Ennen Hämeenlinnan kisoja 26-vuotias mies heitti ainakin Pietarsaaressa.

Hämeen Sanomat oli myös paikalla, kun Gordien suunnitteli viskaavansa uuden ME:n. Se tapahtui seikkaperäisen artikkelin mukaan kisaa edeltäneenä päivänä Hämeenlinnan kaupunginhotellin huoneessa numero 15.

– Olen katsokaas luvannut heittää huomenna 57 metriä. Saa nähdä pystynkö, pohti Gordien.

Gordien oli matkassa yhdessä maanmiehensä Horace Ashenfelterin kanssa, joka juoksi Kaurialassa 3000 metriä. ”Iloisiksi jenkkipojiksi” kuvaillut urheilijat olivat viihtyneet hyvin Suomessa.

– Yksi asia sentään hieman harmittaa: teidän ylenpalttisen mutkikkaat maantienne ja hitaat junanne, nauroi Gordien.

Kaurialan kisoja oli saapunut seuraamaan kolmisentuhatta katsojaa. Kisoissa oli mukana myös ruotsalaisia urheilijoita.

Riemu repesi katsomossa, kun Gordien kiskaisi ME-heittonsa. Urheilija kiitti yleisöään tämänkin päivän kentiltä tutuilla tempuilla: muutamalla voltilla ja pinkaisemalla ratasuoran.

Gordien lupasi palata Suomeen viimeistään vuoden 1952 Helsingin olympialaisiin. Sinne mies saapuikin ja oli kiekkokisan neljäs tuloksella 52,66.

Gordien saavutti urallaan kaksi olympiamitalia. Hän sai pronssia Lontoon vuoden 1948 kisoissa ja hopeaa Melbournen vuoden 1956 kisoissa.

Maailmanennätystä mies korjaili kaikkiaan neljä kertaa ja oli useampaankin otteeseen maailmantilaston kärjessä. Olympiakultaa hän ei kuitenkaan onnistunut voittamaan.

Hänen viimeisin ME-tuloksensa, elokuussa vuonna 1953 heitetty 59,28, pysyi lyömättömänä kesäkuuhun vuoteen 1959 saakka.

Gordien esiintyi myös tv-sarjoissa ja elokuvissa. Urheilu-uransa jälkeen hän harrasti vuorikiipeilyä ja leijonanmetsästystä. HäSa

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic