Urheilu Hämeenlinna

Kiintorasteista helpotusta suunnistajien kevääseen – Hämeen Sanomien kuntorastien kauden avaus siirtyy myöhemmäksi

Kuntosuunnistajat ovat hakeneet rasteja muun muassa Janakkalan maastoissa. Kuva: Pekka Rautiainen
Kuntosuunnistajat ovat hakeneet rasteja muun muassa Janakkalan maastoissa. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan seudun suunnistusseuroissa on kaikki valmiina perinteisten Hämeen Sanomien kuntorastien käynnistämiseen. Näillä näkymin kauden avaus siirtyy kuitenkin koronaviruksen takia pitkälle alkukesään, mutta rastiväelle on luvassa helpotusta jo aiemminkin, mikäli seurojen ideoimat kiintorastitapahtumat toteutuvat.

– Olemme suunnitelleet sellaista systeemiä, jossa ratamestari vie rastiliput maastoon ja kartan voi tulostaa netistä. Näin metsään voi lähteä ihan milloin haluaa, eikä tarvitse kokoontua porukassa suunnistusiltoihin. Jos tämä systeemi onnistuisi viranomaisohjeiden puitteissa, niin tässä olisi aika hyvä korvike kuntorasteille. Meidän pitää kuitenkin noudattaa ehdottomasti kaikkia ulkoliikuntaan näinä aikoina liittyviä rajoituksia, korostaa Tarmon suunnistajien kuntorastivastaava Hannu Lähteenmäki.

Tarmon, Hämeenlinnan Suunnistajien, Hauhon Sisun, Kalvolan Keihään, Turengin Sarastuksen ja Lammin Säkiän järjestämien kuntorastien avaustapahtuma oli määrä järjestää huhtikuun 14. päivänä Hakimäessä Hattulassa. Riihimäen Suunnistajien pyörittämien tiistairastien kauden avaus on kalenterissa puolestaan huhtikuun 21. päivän kohdalla.

– Kyllä nyt saattaa mennä ihan tuonne toukokuun loppuun saakka, ennen kuin pääsemme järjestämään varsinaisia kuntorastitapahtumia. Se on sääli, sillä kovastihan ihmiset haluavat liikkua luonnossa. Viime viikonvaihteessa Torronsuolla ja Liesijärvellä olivat metsät täynnä ihmisiä, Lähteenmäki muistelee.

Kuntosuunnistajille oli tänä keväänä tarjolla myös viiden tapahtuman sarja Street-O-kaupunkisuunnistusta. Näitä rasteja ennätettiin kuitenkin hakea vain ensimmäisessä tapahtumassa maaliskuun 7. päivänä Ruununmyllyn koulun maisemissa.

Lähteenmäki pelkää, että kesäkuussa Rovaniemellä suunnistettava Jukolan Viestikin jää tänä vuonna väliin. Napapiiri-Jukola on määrä järjestää kesäkuun 13.–14. päivinä.

– Se on niin suuri tapahtuma, että pian kuullaan varmaan senkin kisan kohtalosta. Pienemmät kisat, ja varsinkin iltarastit, voidaan polkaista käyntiin nopeallakin aikataululla. Meilläkin on kaikki ihan ”liipasimen takana” kuntorastien osalta.

– Suunnistusliitto on luvannut tiedottaa seuraavan kerran päätöksistään huhtikuun 17. päivänä, ja toivottavasti sen jälkeen mekin tiedämme enemmän kesän kuvioistamme, Lähteenmäki pohtii. HäSa

Päivän lehti

31.3.2020