Urheilu

Kokemusta menettänyt Jana maltillisin tavoitteen uudistuneeseen Ykköspesikseen – "Joudumme suorittamaan ylärajoilla"

Nuorentunut Janakkalan Jana aloittaa toisen kautensa laajentuneessa naisten Ykköspesiksessä uuden pelinjohtajan johdolla.
Jani Salmi opasti Kaisa Kuittista harjoituksissa ykköspesiskauden aattona. Tällä kaudella Salmi johtaa Janakkalan Janan naisten lisäksi Jokioisten Koetuksen miesten peliä. Kuva: Esko Tuovinen
Jani Salmi opasti Kaisa Kuittista harjoituksissa ykköspesiskauden aattona. Tällä kaudella Salmi johtaa Janakkalan Janan naisten lisäksi Jokioisten Koetuksen miesten peliä. Kuva: Esko Tuovinen

Naisten Ykköspesiksessä toista kauttaan aloittava Janakkalan Jana iskee sunnuntaina ensimmäisen sarjaottelunsa uuden pelinjohtajan Jani Salmen komennossa. Turengin Kansanpuistossa vastassa on nousijajoukkue Espoon Pesis.

– Olemme valmiita. Tiedämme mitä on vastassa ja olemme pelanneet harjoituspelissä heitä vastaan. Toivottavasti saamme vain jännityksen pois, Salmi sanoo.

Tällä kaudella Salmi on uuden edessä. Entinen Jokioisten Koetuksen kakkospelinjohtaja otti vetovastuun Janan lisäksi myös Koetuksen miehissä Suomensarjassa.

– Isoin haaste on se, että miehet vain tekevät, kun naiset panevat vastaan ja ajattelevat, että mitä jos, Salmi vertaa kokemuksiaan.

 

Vaikka viime kausi oli Janalle ensimmäinen Ykköspesiksessä, isompia muutoksia joukkueessa koettiin oikeastaan täksi kaudeksi. Joukkue muutti vuosi sitten käytännössä sellaisenaan yhteistyöseura Hämeenlinnan Paukun alaisuudesta ja peri Paukun sarjapaikan.

Nimellisen debyyttikauden jälkeen muutama avainpelaaja (esimerkiksi Sohvi Korhonen ja Anna Ala-Kauhaluoma) sekä pelinjohtaja Toni Ojala ottivat askeleen eteenpäin Superpesikseen. Pitkään joukkueen takana vaikuttanut Ojala johtaa tällä kaudella Rauman Feran naisten peliä.

Pääpiirteittäin pelaajisto on kuitenkin tullut tutuksi Janan ja Paukun riveissä Ykköspesiksessä ja tyttöjen Superpesiksessä, esimerkiksi kapteenit Stina Parantainen, Ellinoora Ojala ja Kaisa Kuittinen. Viime kaudella lähinnä jokerina Ykkösessä pelannut Riina Kanerva on Jana-kasvateista kauteen lähdettäessä isossa roolissa.

– Nyt on uusia kuvioita ja uusia pelaajia, jotka alkavat tulla jo tutuiksi. Tästä on hyvä lähteä kauteen. Olemme saaneet uutta verta pelaajiin ja valmennukseen, ja saamme vähän erilaista pelityyliä, jo Paukkua Ykköspesiksessä edustanut koppari Parantainen alustaa.

– Jani on hyvä tyyppi ja tähän joukkueeseen erittäin sopiva (pelinjohtaja).

 

Jana vaihtoi myös yhteistyöseuraa ylemmällä sarjatasolla, eikä uusi ole yhtä edullinen kuin vanha. Viime kaudella Janan käytössä oli useampi oma kasvatti, jotka pelasivat Superpesiksen huippuseurassa Manse PP:ssä.

Nyt farmisopimus on vasta Superiin nousseen Mynämäen Vesan kanssa. Sunnuntaiksi Mynämäeltä on saapunut Janan tueksi vain Neea Helin ja Minja Majasuo.

– Se on haaste, että heilläkin on pieni rosteri. Tampereelta sai pelaajia koko ajan, mutta Mynämäeltä saamme vain yksi tai kaksi pelaajaa yhteen peliin. Nyt päätavoitteemme onkin ajaa janakkalalaisia pelaajia sisään, Salmi huomauttaa.

– Toivottavasti meidänkin tytöt pääsevät kokeilemaan Mynämäellä, mutta vielä heillä ei ole ollut tarvetta.

 

Uutta on myös koko Ykköspesiksessä. Naisten toiseksi ylin sarjataso laajeni 12 joukkueen sarjasta kaksilohkoiseksi 16 joukkueen divisioonaksi. Etelä- ja pohjoislohkojen neljä parasta pääsevät pudotuspeleihin, joiden voittaja nousee Superpesikseen ja kakkonen karsii noususta. Lohkojen kaksi viimeistä karsivat sarjapaikoistaan.

Yhden joukkueen ottelumäärä pysyy 22:ssa, mutta otteluita lähialueen joukkueita vastaan tulee yksi lisää. Salmi pitää tätä hyvänä asiana.

– Seuralle on hyvä, kun matkat pienenivät. En tiedä vielä tasoa, että kannattaako kaikkia joukkueita pitää sarjassa, mutta on hyvä, että uudet seurat pääsevät näkemään, mitä on Ykköspesis.

 

Jana oli viime kaudella 12 joukkueen sarjassa kuudes, mutta nyt odotukset ovat maltilliset. Seura on linjannut tavoitteekseen suoran säilymisen Ykköspesiksessä eli sijoittumisen lohkossaan kuuden parhaan joukkoon.

Näin lähinnä siksi, että joukkue on kokematon. Lähteneiden listalla olivat myös kokeneemmat Petra Pihlström, Sanna Ahola ja Outi Aho.

– Kokenut runko lähti pois, ja näemme kesän aikana, miten tämä joukkue kehittyy. Pidän joukkuetta yllätysvalmiina. Hyvä asia on, että tytöillä on monta pelivuotta jäljellä, mutta heikkous on, että joudumme suorittamaan ylärajoilla, koska taitoa ei ole tarpeeksi, Salmi pohtii.

Harjoitusotteluista Roihua, Espoota, Hämeenkyröä ja Ikaalisten Tarmoa vastaan Jana voitti vain viimeksimainitun suomensarjajoukkueen.

Tasaiseksi povatun etelälohkon kiistaton suosikki on viime kaudella superpesiskarsinnassa pelannut Pöytyän Urheilijat. HäSa

Päivän lehti

7.7.2020