Urheilu

Kokkolan leipurina tunnettu nyrkkeilylegenda Olli Mäki on kuollut

Urheilijalegendan elämä tuli hiljattain tutuksi elokuvasta Hymyilevä mies.
Kokkolan kaupunki teetti aikanaan Olli Mäestä rintakuvan. Kuva: Jouko Leskelä/Compic

Nyrkkeilyn suomalaislegenda Olli Mäki on kuollut. Vuonna 1936 syntynyt Mäki oli kuollessaan 82-vuotias. Mäki kuoli lauantaina kirkkonummelalaisessa hoitokodissa, omaiset kertovat tiedotteessa.

Mäki on yhä ainoa suomalaisnyrkkeilijä, joka on voittanut Euroopan mestaruuden amatöörinä ja ammattilaisena. Hänen uransa huippuvaiheet osuivat 1950–1970-luvuille.

Mäen amatööriura huipentui vuoden 1959 EM-kisoissa Sveitsin Luzernissa, jossa hän voitti alle 60-kiloisten mestaruuden. Edellisissä EM-kisoissa Prahassa kaksi vuotta aiemmin hän oli samassa sarjassa EM-hopealla.

 

Amatöörinä hän voitti myös neljä SM-kultaa ja kaksi Pohjoismaiden mestaruutta.

Mäkeä ei valittu vuonna 1960 Rooman olympialaisiin, sillä tielle tuli silloinen urheilun valtapolitiikka Työväen urheiluliiton (TUL) ja Suomen valtakunnan urheiluliiton (SVUL) välillä. Mäki edusti TUL:n seuraa Kokkolan Jymyä, ja olympiapaikan saadakseen hänen olisi pitänyt erota TUL:stä.

Mäki siirtyi ammattilaiseksi vuonna 1960. Hän otteli ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilyn ammattilaisten MM-ottelussa vuonna 1962.

Ammattinyrkkeilyn Euroopan mestaruuden Mäki voitti alle 63,5 kilon sarjassa vuonna 1964. Hän kukisti Helsingissä otellussa mestaruusottelussa saksalaisen Conny Rudhofin pistein ja puolusti mestaruutta menestyksekkäästi samana vuonna algerialaistaustaista ranskalaista Aissa Hashasia vastaan.

 

Mäki tunnettiin lempinimellä Kokkolan leipuri. Hänen elämänsä tuli hiljattain tutuksi Juho Kuosmasen palkitusta elokuvasta Hymyilevä mies. Vuonna 2016 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Mäkeä esitti näyttelijä Jarkko Lahti. Mäki ja hänen Raija-vaimonsa vilahtivat elokuvan loppukuvissa.

Elokuva kertoo Mäen valmistautumisesta vuoden 1962 MM-otteluun Yhdysvaltain Davey Moorea vastaan. Mäki hävisi Helsingin Olympiastadionilla käydyn ottelun toisessa erässä tyrmäyksellä.

Yli 23  000 katsojaa vetänyt ottelu oli Mäelle vasta yhdestoista ammattilaisena, ja kovan painonpudotuksen uuvuttama suomalainen kärsi nopean tappion.

Mäen pariskunnalla on kaksi lasta, Tiina ja Pekka. Pekka Mäki jatkoi isänsä jalanjäljissä nyrkkeilijänä ja vaihtoi 1990-luvulla valmentajaksi ja manageriksi. Pekka Mäki on ollut useiden Suomessa oteltujen ammattilaisottelujen taustavaikuttaja. STT

Asiasanat