Urheilu Hämeenlinna

Kolmella tatamilla kovia otteluita – Hämeenlinnan Karateseura isännöi SM-kisoja

EM-pronssimitalisti Titta Keinänen on mukana kahdessa sarjassa. SM-kisoihin saapuu 165 ottelijaa.
Hämeenlinnan Karateseuran Niko Mantere (vas.) ja Maximilian Ollila ovat mukana lauantain SM-kisoissa. Kuva: Samuli Virtanen
Hämeenlinnan Karateseuran Niko Mantere (vas.) ja Maximilian Ollila ovat mukana lauantain SM-kisoissa. Kuva: Samuli Virtanen

Karaten Euroopan mestaruuskisojen pronssimitalisti Titta Keinänen, 25, on nimekkäin osallistuja lauantaina Elenia-areenassa oteltavissa olympiakaraten SM-kisoissa. Euran Karatea edustava Keinänen ottelee Hämeenlinnan Karateseuran isännöimissä kisoissa naisten avoimessa sarjassa ja yli 68 kilon sarjassa.

Keinänen ylsi pronssille maaliskuun lopulla Guadalajarassa Espanjassa käydyissä EM-kisoissa omassa painoluokassaan. Hän on myös sarjansa maailmanrankingin kärkinimiä ja tavoittelee paikkaa vuoden 2020 Tokion olympialaisiin.

Karate on mukana olympialaisissa ensimmäistä kertaa Tokiossa. SM-kisojen kilpailunjohtajan Jani Mantereen mukaan karaten pääsy olympiaperheeseen on lisännyt myös kilpakaraten suosiota.

– Kisoissa käy nykyisin enemmän väkeä, ja meidän kisammekin ovat 2000-luvun suurimmat SM-kisat. Mukana on noin 165 kilpailijaa 34 eri seurasta, laskeskelee Mantere.

Hämeenlinnan kisoissa kilpaillaan nuorten, aikuisten, joukkueiden ja veteraanien sarjoissa. SM-mitaleita jaetaan sekä otteluissa (kumite) että liikesarjoissa (kata).

 

Hämeenlinnan Karateseura on mukana yhdeksän kilpailijan joukkueella. Kolmella tatamilla käytävissä kisoissa seuran väkeä on mukana myös toimitsijatehtävissä.

– Pitkä päivä on kaikille luvassa, mutta eiköhän siitä selvitä rutiinilla. Olemme nimittäin järjestäneet tällä porukalla aiemminkin kisoja, Mantere muistuttaa.

Karateseura aikoo niittää mainetta myös tatamilla. Seuran ottelijoista ainakin Niko Mantere, Maximilian Ollila ja Ella Nylund ovat sarjojensa kovia nimiä.

Niko Mantere, 19, ottelee aikuisten sarjassa alle 84 kiloa ja samassa painoluokassa myös alle 21-vuotiaiden sarjassa. Useita Suomen mestaruuksia napannut karateka kuuluu myös maajoukkueeseen.

– Niko oli mukana myös EM-kisoissa Espanjassa, mutta ne kisat jäivät tällä kertaa yhteen otteluun. Hän suorittaa parhaillaan varusmiespalvelusta Parolannummella, mutta on päässyt aika hyvin harjoittelemaan ja kilpailemaan, kertoo Jani Mantere.

Myös Maximilian Ollila, 17, nähdään SM-kisoissa kahdessa sarjassa. Hän tavoittelee menestystä alle 18-vuotiaiden yli 76 kilon sarjassa ja alle 21-vuotiaiden sarjassa alle 84 kiloa.

Ollila on Mantereen tavoin kokenut kisakävijä ja on pokannut myös lukuisia SM-mitaleita.

Ella Nylund on puolestaan Hämeenlinnan Karateseuran nuorempia taitureita. Hän ottelee kotikisoissaan uudessa sarjassaan (alle 16-vuotiaat, alle 54 kiloa).

– Ella on lahjakas ottelija, joka alle 14-vuotiaiden Suomen mestari ja myös Finnish Open -voittaja. Hänen otteitaan kannattaa seurata lauantaina, vinkkaa kilpailunjohtaja Jani Mantere.

 

Karaten SM-kisat käynnistyvät Elenia-areenassa lauantaina kello 10. Ensimmäisinä tatamilla ovat juniorit ja iltapäivällä kello 14 alkaen aikuiset. SM-kisat huipentuvat kello 18 alkaen oteltaviin aikuisten finaaleihin. HäSa