Urheilu Hattula

Kolmen golfin SM-kisat Hattulassa – Multigolfin ensimmäiset SM-kisat järjestetään Parolan ja Lepaan yhdeksän väylän radoilla syyskuussa

Kisoihin odotetaan noin sataa matalan kynnyksen liikunnan ystävää.
Jari Salmela ja Anne Riihilahti testaavat potkujensa tarkkuutta Parolan multigolfradalla. Kuva: Esko Tuovinen
Jari Salmela ja Anne Riihilahti testaavat potkujensa tarkkuutta Parolan multigolfradalla. Kuva: Esko Tuovinen

Parolan ja Lepaan multigolfradoilla tehdään historiaa syyskuun 12.–13. päivinä. Tuolloin nimittäin Hattulassa järjestetään frisbeegolfin, puistogolfin ja futisgolfin yhdistelmälajin ensimmäiset SM-kisat, joihin ovat tervetulleita kaikki hauskan ja haastavan lajin ystävät. Kisoja isännöi Hattulan kunta yhdessä frisbeegolfseura Hämeenlinnan Discaajien, jalkapalloseura Parolan Visan ja lähitienoon golfseurojen kanssa.

Hattulan liikunta- ja vapaa-aikatoimen päällikkö Jari Salmela odottelee kisoihin noin sataa osallistujaa. Tavoitteena on järjestää lajin hengen mukainen matalan kynnyksen liikuntatapahtuma, johon toivotaan mukaan muun muassa perheitä.

– Meillä oli Parolassa jo viime syksynä radan avaamisen aikoihin pienimuotoiset kisat, joissa oli mukana parisenkymmentä pelaajaa. Nyt on sitten luvassa ensimmäinen isompi koitos ja heti vielä SM-kisa, Salmela nauraa.

Hattulasta on kasvamassa multigolfin Tiilaakso, sillä kunnassa on jo neljä lajiin soveltuvaa rataa. Parolan ja Lepaan lisäksi Pekolassa ja Ahorannan leirikeskuksessa pääsee harrastamaan lajia.

– Olemme asialla ensimmäisten joukossa, vaikka Vantaa ennättikin avata ratansa jo toissa syksynä. Kaikkiaan Suomessa taitaa olla vasta kymmenisen rataa, Salmela laskeskelee.

Säännöt teettävät töitä

Hattulan SM-kisat on monellakin tavalla pioneeritapahtuma. Lajin sääntöjäkin syyskuun kisoissa saatetaan kirjata muistiin.

– Kisoissa esimerkiksi puistogolfia pelataan tennispallolla, ja futisgolfia nelosen ja vitosen kokoisilla palloilla, Salmela suunnittelee.

Järjestäjille päänvaivaa aiheuttaa myös kolmen lajin yhdistäminen kisakokonaisuudeksi. Kisan puuhaväkeen kuuluva Atte Peltola sorvaa parhaillaan kisaohjeita.

– Meidän pitää laatia yhtenäiset säännöt, joka ei olekaan ihan niin helppoa. Työpöydän ääressä kaikki saattaakin vielä toimia, mutta kaikki on testattava myös käytännössä, Peltola pohtii.

SM-kisat kokoavat Hattulaan monentasoisia multigolfin harrastajia. Muun muassa jalkapalloseura Parolan Visan 18-vuotiaiden tyttöjen joukkue on edustettuna kotikisoissa.

– Meillä tytöt innostuivat heti lajista ja sanoivat sen olevan ”supersiistiä”. Ainakin neljä tyttöä lähtee meiltä kisoihin, ja he aikovat haastaa HJS:nkin mukaan, kertoo Visan puheenjohtaja ja T18-joukkueen johtaja Anne Riihilahti.

Finaalit Lepaalla

Multigolfin SM-kisojen ensimmäisenä päivänä (12.9.) kilpaillaan Parolan radalla. Kunnan hyvinvointikoordinaattori Tristan Fay muistuttaa, että kisojen avauspäivänä pallokentällä luvassa on myös oheisohjelmaa.

– Kisat käynnistyvät kello 9 karsintakisoilla. Se on pitkä päivä, jonka jälkeen on selvillä eri sarjojen finalistit. Pallokentällä pääsee tuolloin kokeilemaan myös muita lajeja.

– Sunnuntaina jatketaan sitten Lepaalla, ja tuolloin kilpaillaan jo hieman pidemmillä väylillä, joilla on myös muutama vesieste, Fay muistuttaa.

Multigolfin SM-kisoihin päässee mukaan ilmoittautumalla syyskuun 9. päivään mennessä osoitteessa www.multigolfsm.fi. Kisoissa on naisten, miesten ja alle 15-vuotiaiden sarjat. HäSa

Matalan kynnyksen liikuntaa ja hauskanpitoa

Multigolf yhdistää frisbeegolfin, puistogolfin ja futisgolfin yhdeksi kokonaisuudeksi.

Väylät ovat perinteisiä frisbeegolf- ja golfväyliä huomattavasti lyhyempiä ja helppokulkuisia.

Multigolfrata koostuu yhdestä tai useammasta väylästä.

Tavoitteena on saada multigolfpeliväline maalikohteeseen mahdollisimman vähin potkuin, lyönnein tai heitoin.

Peli alkaa merkityltä paikalta avauspotkulla, -lyönnillä tai -heitolla. Jokainen pelaaja pelaa oman pelivälineensä väylälle vuorollaan.

Peliä jatketaan lähestymispotkulla, -lyönnillä tai -heitolla. Kun kaikki pelaajat ovat saaneet pelivälineensä maalikohteeseen ja tulokset on merkitty, siirrytään seuraavalle väylälle.

Voittaja on pelaaja, joka selvittää radan vähimmällä määrällä suorituksia.

Lähde: discgolfpark.com

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic