Urheilu

Kommentti: MM-kisojen ilmiöksi nousi käveleväksi protestiksi itseään kutsuva räväkkä Megan Rapinoe

Yhdysvallat juhli sunnuntai-iltana jalkapallon maailmanmestaruutta. Moni asia kisoissa henkilöityy joukkueen kapteeniin, Megan Rapinoeen.
Megan Rapinoe palkittiin parhaalle maalintekijän Kultainen kenkä -palkinnolla. Kuva: SRDJAN SUKI
Megan Rapinoe palkittiin parhaan maalintekijän Kultainen kenkä -palkinnolla. Kuva: SRDJAN SUKI

Megan Rapinoe kruunasi sunnuntai-iltana uransa pelikentillä toiseen henkilökohtaiseen maailmanmestaruuteen Ranskan MM-kisojen finaalissa.

Rapinoen todennäköisesti viimeinen esiintyminen isoimmalla estradilla päättyi USAn 2-0 -voitossa voittomaaliin ja maajoukkuejalkapalloilun arvokkaimman pokaalin nostamiseen.

USA ansaitsee mestaruutensa. Se ei ollut hetkeäkään häviöllä koko turnauksen aikana, ja pelaajat, kuten Rapinoe, Alex Morgan, Tobin Heath ja Crystal Dunn ovat edelleen päätä pidempiä etenkin henkisesti verrattuina vastustajien runkopelaajiin.

Hollanti tarjosi finaalissa hyvän vastuksen, samoin kuin moni muu maa ennen sitä. Silti aivan kuten edellisilläkin kierroksilla, USA oli lopulta lähes ylivoimainen. Niin Hollannilla, kuin muillakin on nyt neljä vuotta aikaa kuroa yhdysvaltalaisten ylivertaisuutta kiinni.

Tehtävä ei tule olemaan helppo.

Vaikka finaalin parhaaksi pelaajaksi valitun olympiavoittajan ja maailmanmestarin ura saattaa arvokisojen osalta olla jo ehtoopuolella, rohkeus ja halu taistella oikeudenmukaisuuden puolesta pitävät naisen otsikoissa myös tulevaisuudessa. Rapinoe kutsuu itseään taistelijaksi ja käveleväksi protestiksi, joka tuskin vaikenee vaikeista asioista myöskään jatkossa.

Rapinoe on kuluneen kuukauden aikana tullut isolle yleisölle tunnetuksi pelitaitojensa lisäksi myös Twitter-sanasodasta maansa presidentin, Donald Trumpin kanssa.

Rapinoen kommentit siitä kuinka hän hylkäisi mahdollisuuden vierailla Valkoisessa talossa mestaruuden jälkeen, eivät uponneet Trumpin käsitykseen kotimaansa kunnioittamisesta.

Joukkueensa kapteeni kehotti myös pelikavereitaan miettimään kaksi kertaa tuen osoittamista hallinnolle, joka ei selvästikään jaa samoja arvoja joukkueen kanssa.

 

33-vuotias keskikenttäpelaaja tiedostaa hyvin valtansa ja vaikuttamismahdollisuutensa kotimaassaan erittäin suositun maajoukkueen kapteenina. Maajoukkuepelaajat nauttivat Yhdysvalloissa suurta suosiota, tosin poikkeuksiakin tästä on nähty.

2016 Rapinoe osoitti tukeaan poliisiväkivaltaa vastaan polvistumalla kansallislaulun aikaan. Pelaajalle buuattiin, mutta kampanja sai vahvaa tuulta siipiensä alle.

 

2011 MM-kisojen aikaan seksuaalisen suuntautumisensa julki tuonut Rapinoe oli yksi viidestä pelaajasta, jotka muutama vuosi sitten haastoivat maansa jalkapalloliiton oikeuteen naispelaajien palkkioihin liittyvästä epätasa-arvosta.

Sopu saavutettiin ja sillä oli maailmanlaajuiset seuraukset naisten urheiluun, kun joukkueet eri mantereilta lähtivät ajamaan oikeuksiaan. Tällä hetkellä käynnissä on uusi oikeustapaus, jossa lähes koko maajoukkue on allekirjoittanut haasteen, missä vaaditaan kokonaisvaltaisemmin parempia olosuhteita naisten jalkapalloilulle.

Megan Rapinoe voitti ehkä pelikenttien viimeisen kamppailunsa sunnuntaina, mutta taistelu mahdollisesti vielä isompien asioiden puolesta niiden ulkopuolella jatkuu. HäSa