fbpx
Kiekko Urheilu

Kommentti: Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen on virkistävä urheiluvaikuttaja – hän ei ole opportunisti

Naisten jääkiekon A-maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen on uskaltanut ottaa kantaa julkisesti – ja juuri siksi hän on arvokas vaikuttaja jääkiekossa ja urheilussa.
KUVA: Riku Hasari

Suomalaisessa yleisessä palloilukeskustelussa valmentajien keskuudessa on voimakkaasti yliedustettuina kaksi ryhmää.

Niitä ovat A.) haavoittuneet egot, jotka median myönteisellä avustuksella saavat vapaasti uhriutua ja B.) valmentajat – yleensä ex-valmentajat – joiden ”keskustelun” piilotavoite on myydä seuraavaa ”johtamisen” tai ”hyvinvoinnin” yritysluentoa.

Onneksi on myös ryhmä C, jossa valmentajat puhuvat tai ainakin pyrkivät puhumaan asiaa, mutta mediassa he ovat suhteessa asian merkitykseen valitettavan aliedustettuja.

 

Pohjustukseksi on annettava vahva kuuntelusuositus Lindgren & Sihvonen -radio-ohjelman jaksolle, jossa vieraana oli naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen.

Voi olla, että Mustostakin on jossain vaiheessa julkista keskustelua ohjannut agenda, joka ei ole vapaa egotripistä, mutta suurimmaksi osaksi Mustonen on onneksi uskaltanut kusta omiin muroihinsa. Se on tässä tapauksessa ainoastaan hyvä asia.

On nimittäin helppoa, aivan liian helppoa, jodlata samoja virsiä mitä yleinen ympäristö kuorossa laulaa viihteen ja oman taloudellisen hyvinvoinnin nimissä järjen ja jopa terveyden kustannuksella.

Vaatii ihmiseltä todella paljon puhua vastoin sitä, mitä muut mieluummin haluaisivat kuulla. Se vaatii ihmiseltä aikuisuutta.

Kun viihdettä janoavalla massalla on ikävä pienempiä kaukaloita, kun massa saa vielä taakseen viihdettä janoavan median (tai viihdettä tuottavan median), siinä tilanteessa vaatii Jääkiekkoliiton leivissä olevalta henkilöltä paljon asettua – vaikkakin pitkälti faktojen pohjalta – yleistä mielipidettä vastaan.

Mustonen sanoi painokkaasti edellä mainitussa radio-ohjelmassa suoraan, että kaukalon pienentäminen globaalisti olisi huono ja ainoastaan huonoa asia ottaen huomioon automaattisesti lisääntyvät aivovammat, jota voi jo nyt pitää kenties suurimpana ongelmana jääkiekossa. Kun tila pienenee ja vauhdit kasvavat, on selvää, että törmäykset lisääntyvät ja niiden voima kasvaa.

Se, että Mustonen puhui niin kuin puhui, osoittaa, että Mustonen oikeasti välittää omasta ympäristöstään, lajistaan ja lajinsa pelaajista. Asia ei ole lopulta sen monimutkaisempi.

 

Italian yhteiskunnan merkittävä vaikuttaja ja jollain tavalla jopa Italian yhteiskunnan omatunto, edesmennyt lehtimies ja historioitsija Indro Montanelli on sanonut osuvasti: ”Un vero italiano é sempre anti-italiano.”

Eli: Oikea italialainen on aina anti-italialainen.

Montanelli tarkoitti sitä, että jos ihminen oikeasti rakastaa omaa ympäristöään, hän myös uskaltaa asettua oman ympäristönsä epäkohtia vastaan.

Elävä henkilö protestoi epäkohtia vastaan. Opportunisti myötäilee.

Pasi Mustonen ei ole opportunisti.

Ikävä tosiasia vain on, että Mustosen kaltaiset ovat harvinaisuuksia urheilukeskustelussa.

Menot