Urheilu

Koripallovalmentaja Tuomas Iisalo luo uraansa Bundesliigassa – "Täällä on tuloskeskeisempi kulttuuri"

Koripallovalmentaja Tuomas Iisalo lukeutuu suomalaisten huippupalloiluvalmentajien joukkoon, vaikka hän ei ole saanut yhtä suurta huomiota osakseen kuin edes keskinkertainen lätkävalmentaja.
Tuomas Iisalolla on edessään suuri haaste Crailsheim Merlinsin päävalmentajana. KUVA: imago sport / All Over Press

Suomen suurinta suosiota koripallossa nauttii tietysti maajoukkue, tuttavallisemmin Susijengi. Toiseksi eniten kannatetaan Chicago Bullsia ainakin niin kauan kun Lauri Markkanen pelaa seurassa. Lisäksi löytyy myös Suomen eri korisseurojen kullanarvoisia pieniä kannattajaryhmiä.

Euroopan voimasuhdekartta on kuitenkin suomalaiselle keskivertokorisseuraajalle aika tuntematon pelikenttä.

Myöskään Saksan Bundesliigassa Crailsheim Merlinsin päävalmentaja Tuomas Iisalo, 36, ei vielä ole kaikkien huulilla.

Suomalaiset palloiluvalmentajat – edes lätkävalmentajat – eivät ole Euroopan ammattikentillä ykkösvalintakorissa, kun jahdataan uusia valmentajia. Iisalo kuitenkin valmentaa globaalisti kilpaillummassa lajissa huippusarjassa päävalmentajana ja sen merkitystä ei voi aliarvioida.

Miten Iisalo oikein löysi tiensä Merlinsiin ja sen päävalmentajaksi?

– Pitää olla myös onnea ja olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Merlins oli niin heikossa hapessa silloin, että nimimiehet eivät uskaltaneet ottaa tarjousta vastaan, Iisalo avaa.

Iisalo kertoo, että seuralle oli tärkeää, että olin ollut Tapiolan Hongassa samanlaisessa tilanteessa aikaisemmin, joten Iisalolla oli kokemusta tilanteesta, jossa Merlins taloudellisesti ja urheilullisesti oli.

– Ratkaisevaa oli myös se, että olin silloin vapaana ja vielä ratkaisevampaa se, että sain henkilökohtaisen kolmen tunnin palaverin seurajohdon kanssa missä pääsin kunnolla esittämään toimintafilosofiaani.

 

Iisalo ei ole ensimmäinen suomalainen koripallovalmentaja jolla on kunnia valmentaa Bundesliigassa.

Henrik Dettmann, Ari Tammivaara ja Anton Mirolybov ovat ehtineet ennen Iisaloa.

Bundesliigassa erittäin merkittävän uran tehnyt Gordon Herbert on Suomessa suomalainen, mutta Saksassa häntä pidetään yksiselitteisesti kanadalaisena. Niin tai näin, suomalaisten valmentajien määrä on ollut korkeatasoisessa ammattisarjassa jopa uskomattoman korkea.

Iisalo aloitti Merlinsin valmentajana Bundesliigassa kaksi ja puoli vuotta sitten vain kuusi viikkoa ennen kauden loppua.

– Seura oli erittäin vaikeassa tilanteessa silloin. Kolme kierrosta ennen kauden loppua putoamisemme sinetöityi.

 

Seuraavat kaksi kautta sujuivat Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, joka päättyi viime kauden päätteeksi nousuun Bundesliigaan.

Koska Iisalo toimii Saksassa, joka ei ole Suomi, on hänen johtamalleen valmennustiimilleen ollut alusta asti selvää missä ympäristössä he toimivat.

– Vaikka voisi kuvitella, että suomalainen ja saksalainen kulttuuri eivät eroaisi kovin paljoa toisistaan, niin sanon, että kyllä ne eroavat paljonkin. Täällä on tuloskeskeisempi kulttuuri ja sitä on ihan turhaa lähteä purnaamaan, Iisalo korostaa.

Toisin sanoen Iisalo on ammattiurheilun ytimessä, eikä hän ole ylimielinen ympäristöään kohtaan.

– Divarissa meidän odotettiin voittavan jokainen ottelu. Pelasimme 60 runkosarjaottelua ja voitimme niistä 52. Jokainen matsi, jonka hävisimme, oli pettymys ja jopa pienimuotoinen katastrofi. Tappio vaikuttaa seuraavan viikon ilmapiiriin ja se on aivan erilainen todellisuus kuin vaikkapa Korisliigassa.

Iisalo ei kuitenkaan ala piipittämään elämän kovuudesta kuten jotkut meritoituneemmat ammattivalmentajat ovat julkisuudessa tehneet, vaan arvostaa tätä kovaa koulua.

– Ei se minulle yllätyksenä tullut, mutta vaati totuttelua. Olen oppinut pitämään siitä, koska se puskee tekemään töitä ja kehittämään omaa toimintaa.

 

Merlinsin tavoite on säilyttää sarjapaikkansa. Tavoite on kova, koska seura ei ole pelillisesti ikinä pystynyt siihen.

Kausi on alkanut toistaiseksi kahdella tappiolla kahdessa ottelussa.

– Siihen, kuinka hyvin voimme pelata, en halua asettaa mitään kattoa. Olen tehnyt päätöksen, että en anna tämän homman lipsua siihen, että en laittaisi kaikkea peliin. Ymmärrän tämän ainutlaatuisen mahdollisuuden. Olen siitä ylpeä ja onnellinen.

Saksan Bundesliigan taso on kova kansainväliselläkin mittapuulla. Sarjan tavoite on ollut muutaman vuoden ajan olla 2020 Euroopan kovatasoisin pääsarja.

– Jos jätetään ylikansalliset euroliigat sivuun, kansallisten sarjojen keskinäisessä kilpailussa Bundesliiga on nousemassa siihen ihan kärkipäähän, Iisalo arvioi. HäSa

Teksti: Gert Remmel

Tuomas Iisalo

Syntynyt: 29. heinäkuuta 1982 Helsingissä.

Ammatti: Koripallovalmentaja

Ura pelaajana: Pohjoismaiden mestaruus 2011, SM-hopeaa 2008, SM-pronssia 2006 ja 2012, Suomen cupin voitto 2009, Suomen cupin hopeaa 2001 ja 2007. Suomen koripallomaajoukkueeessa 57 miesten maaottelua vuosina 2006–2011.

Ura valmentajana: Tapiolan Hongan päävalmentaja 2014-15, Crailsheim Merlinsin päävalmentaja 2016-.

Muuta: Myös Iisalon veli, Joonas Iisalo on koripallovalmentaja ja kilpauransa päättänyt koripalloilija.

Päivän lehti

23.1.2020