Urheilu Hämeenlinna

Koronauhat leijuvat myös Liiga-kauden yllä – mikä on HPK:n kipuraja mahdollisten yleisörajoitusten suhteen?

Toimitusjohtaja Antti Toivasen mukaan HPK:n taloudellinen sietokyky kestäisi yleisön rajoittamisen 50 prosenttiin Pohjantähti-areenan kapasiteetista.
Miltä ensi kaudella liigakatsomoissa näyttää? Kysymyksiä on monia koronaviruspandemian keskellä, vastauksia vähemmän. Kuva: Riku Hasari
Miltä ensi kaudella liigakatsomoissa näyttää? Kysymyksiä on monia koronaviruspandemian keskellä, vastauksia vähemmän. Kuva: Riku Hasari

Yleensä tässä vaiheessa vuotta tulevan jääkiekon Liiga-kauden alla on totuttu pohtimaan kysymyksiä siitä kuka voittaa Liigan ja kenties kuka pistepörssin. Nyt suurimmat kysymykset ovat toisenkaltaisia.

Kysymyksistä suurin on se, pystytäänkö 1. lokakuuta alkavaa Liiga-kautta ylipäätään edes pelaamaan – ja mikäli voidaan, millaiset ovat olosuhteet?

Ongelma näissä kysymyksissä on vain se, että niihin ei ole tällä hetkellä aukottomia vastauksia. Sen tietää myös HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen.

– Uskon, että kausi päästään aloittamaan, mutta mitkä rajoitteet vakituista tapahtumanjärjestäjää silloin koskevat, niistä ei ole vielä varmaa tietoa. Toivon, että löydämme ratkaisun terveyden ja tapahtumanjärjestämisen näkökulmasta. Totaalisulkua tuskin tulee, en usko siihen, Toivanen sanoo.

 

Maskisuositukset otteluihin?

Nykyiseen koronaviruspandemian tartuntatautitilanteeseen peilaten Antti Toivanen myöntää, että pientä huolta tulevasta kuitenkin on.

– Huoli on yksi hyvä sana, mutta jaksan nähdä valoa sen verran, että kun valmistelemme ja teemme asioita oikein, pystymme pelaamaan kauden. Itse uskon, että kun kausi alkaa, tiettyjä rajoitteita tulee olemaan. Silloin pitää hyväksyä tietyt asiat, että tällä kaudella tämä ei ehkä ole taloudellisesti niin järkevää kuin normaalitilanteessa voisi olla, Toivanen lausuu.

Toivanen näkee, että jäähalleja ei voitaisi rinnastaa esimerkiksi ravintolaliiketoimintaan – vaikka ravintolaliiketoimintaa on myös jäähalleissa.

– Terveys on kaikista perusarvoista tärkeimpiä asioita. Siitä pitää kantaa huoli. Meillä on tuoretta kokemusta siitä miten vaikkapa Rauman Lukko järjesti Pitsiturnauksen, jossa 2600-2700 ihmistä saatiin menestyksekkäästi sijoitettua turvallisesti lohkoihin jäähalliympäristössä.

– Halleissa on kuitenkin sen verran tilaa, että olemme erityyppisiä toimijoita kuin ravintolatoimijat, johon meitä usein verrataan. Tietysti halleissa on eroja ja meidän ja esimerkiksi TPS:n Gatorade Centerin (kapasiteetti 11 820) välillä on isoja eroja, Toivanen sanoo.

Maskisuositukset otteluihin eivät ole Toivasen mukaan poissuljettu keinovalikoimasta.

– Kaikki tämänlaiset toimenpiteet ovat mahdollisia, jos ne luovat lisää turvallisuutta. Tämänlaisia pohdintoja meillä on ollutkin. Haluamme kuitenkin kuulla mitkä ovat viranomaistahojen suositukset ja teemme niiden pohjalta arviot, Toivanen toteaa.

 

”Urheilu tuo ihmisten elämään vastapainoa”

Toivasen mukaan lipunmyynnin kipupiste liigakauden läpivientiin on HPK:n kannalta kotiotteluissa 50 prosenttia kapasiteetista Pohjantähti-areenassa, jonka kapasiteetti on 5 360 katsojaa.

– 50 prosentin kapasiteetilla voisimme kestää tämän kauden. Näkisin, että koko urheilukentälle ja koko sitä seuraavalle yhteisölle on tärkeää, että eri paikkakunnilla on tarjolla omaa huippu-urheiluaan, oli laji sitten mikä hyvänsä. Se tuo ihmisten elämään vastapainoa. Meidän tehtävämme on nyt huolehtia siitä, että voimme toteuttaa sitä turvallisesti, Toivanen pohtii.

Mikäli pahimmat skenaariot toteutuisivat, eli rajoitteet kiristyisivät seurojen sietokyvyn yläpuolelle tai kautta ei voitaisikaan pelata lainkaan, se tarkoittaisi että liigajääkiekko saattaisi olla poissa kuvioista keskeytynyt viime kausi mukaan lukien puolitoista vuotta. Silloin jääkiekossa otetaan riski, että osa katsojista etääntyy lajin parista.

– Tuossa ollaan yhden ydinkysymyksen äärellä. Rajoituksilla pelaaminen voi tuoda toimintaan vaikeuksia – äärimmäisiäkin sellaisia – mutta sitä tuo myös kokonaan pelaamattomuus. On kuitenkin selvää, että olemme poikkeuksellisen tilanteen äärellä, jossa jokaisen on sopeutettava omaa toimintaansa.

 

Areenahankkeesta keskusteltu kulisseissa

Koronatilanteesta haastavaa Liigalle on myös mahdolliset tulevat alueelliset rajoitukset.

Jos esimerkiksi Uudellemaalle tulisi eniten rajoitteita ja HIFK ei saisi pelata kuin tyhjille katsomoille tai 500 katsojan edessä, mikäli alueen tartuntatilanne kehittyisi huonompaan suuntaan – voisiko olla mahdollista, että HIFK pelaisi kotiottelunsa Hämeenlinnassa?

– Tilanne tulee vaatimaan venymistä ja isoa päätöksentekokykyä koko liigayhteisössä. Olemme avoimia tarjoamaan hallia ja palveluita, jos HIFK:lla tarvetta ilmenee, Toivanen sanoo.

Koronavirustilanteessakin on ehditty pohtimaan myös Hämeensaareen suunnitellun areenahankkeen tilannetta.

– Meillä oli viimeisin projektipalaveri keskiviikkona. Koronaviruskaan ei saa lopettaa tulevaisuuden suunnittelua ja kehitysajattelua. Olin mukana niissä keskusteluissa, mutta pallo on enemmänkin kaupungilla kuin HPK:lla, Toivanen avaa.

 

”Liiketoimintamme on jatkumoa, ei yksittäisen tapahtuman järjestämistä”

Liigajohtajien puheissa retoriikka on ollut yleisörajoitusten suhteen joko tai -henkisiä. Viimeksi KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa sanoi, että on haihattelua pelata kautta tyhjille katsomoille tai 500 hengelle. Vaikka se sisältää realismia, esityksiä esimerkiksi välimallin suunnitelmista ei ole vielä julkisuuteen nähty.

Niitä kuitenkin Toivasen mukaan on pohdittu kulisseissa. Muuttuvat tilanteet ja niiden vaikea ennustettavuus kuitenkin vaikeuttavat suunnitelmien luomista.

– Haasteemme on se, että liiketoimintamme on jatkumoa eikä vain yksittäisen tapahtuman järjestämistä. Tällä hetkellä on kuitenkin lähdettävä siitä, että kausi alkaa 1. lokakuuta kunnes saamme toista tietoa. Uskon, että kahden viikon sisään uutta tietoa on jo tihkunut. HäSa

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic