Kiekko Urheilu

Koronavirusrajoitukset etenevät: Saksan ja Itävallan kiekkokaudet ohi – Lucenius ja Tiilikainen hämillään

Saksan jääkiekkoliiga DEL pisti kaudet pakettiin kahdella korkeimmalla sarjatasolla koronaviruksen takia.
Kuva: Riku Hasari
Niclas Lucenius aloitti kauden HPK:n liigajoukkueessa. Kuva: Riku Hasari, arkisto

Saksan jääkiekkoliiga DEL pudotti tiistaina pelätyn uutispommin. Sarjakausi kahdella korkeimmalla sarjatasolla päättyy runkosarjaan koronavirusepidemian tai tässä vaiheessa etupäässä sellaisen pelon vuoksi.

Myös Itävallan ja sen naapurimaiden liiga EBEL ilmoitti tiistaina kauden päättämisestä ennenaikaisesti. Sveitsin liigat National League (pääsarja) ja Swiss League päättävät kauden jatkamisesta perjantaina.

Mestaruuksia ei Saksassa ja Itävallassa tällä kaudella jaeta. Mestarien liiga CHL:ään joukkueet karsiutuvat runkosarjojen perusteella.

DEL ilmoitti liigojensa kotisivuilla seuranneensa liittokansleri Angela Merkelin ja terveysministeri Jens Spahnin suosituksia. Muutamissa osavaltioissa on kielletty yli tuhannen katsojan urheilutapahtumat. Itävallassa liittovaltion hallitus oli säätänyt, että sisäolosuhteissa saisi pitää urheilukilpailuja vain tyhjille katsomoille.

DEL:ssä pelasi runkosarjan päättyessä viisi, DEL2:ssa 12 ja EBEL:ssä 13 suomalaista.

 

Päätös koko kauden päättämisestä yllätti niin HPK:sta siirtorajalla Düsseldorfiin siirtyneen hyökkääjä Niclas Luceniuksen kuin Frankfurtista HPK:hon siirtyvän päävalmentaja Matti Tiilikaisen.

Lucenius ehti pelata Düsseldorfer EG:ssä vajaan kuukauden. Kahdeksassa ottelussa hän teki pääliigan runkosarjan viidenneksi sijoittuneelle joukkueelle tehot 1+6. Sopimusta hänellä oli vain kauden loppuun.

– Joku tovi sitten tuli korviini tieto tällaisen mahdollisuudesta. Erikoinen tilanne. En tiedä yhtään, miten tästä jatketaan. Vaikea spekuloida, mutta yllätyksenä tuli, vaikka Sveitsissä on pelattu ilman yleisöä ja naisten MM-kisatkin peruttiin, hämmentynyt Lucenius kertoi.

Pudotuspeleissä vastaan olisi ensi viikolla luistellut Eisbären Berlin.

– Olin kyllä kaikin puolin tyytyväinen seuraan, kaupunkiin ja täkäläiseen jääkiekkoon. Olisi toki ollut kiva pelata Berliiniä vastaan pudotuspeleissä ja kokea se täysi halli ja ottelusarja, mutta tämä on kuitenkin Ville Niemisen sanoin vain maailman tärkein turha asia. Ehkä sitten joskus se kokemus.

Lucenius ei ole koronan läsnäoloon suurkaupungissa törmännyt. Düsseldorf on epidemia-alueeksi julistetun Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääkaupunki.

– Meidän joukkueesta ei ole ketään sairastunut, ja eilen oli jonoa ravintolaan normaalisti. Suurin muutos on ollut, että pelien jälkeen ei ole kätelty, vaan heitetty hanskalla nyrkit yhteen.

 

Tiilikaisella harmitus oli vielä enemmän pinnassa. Löwen Frankfurt voitti DEL2:n runkosarjan toista kertaa peräkkäin hänen komennossaan. Tällä kaudella mestarille ei vielä tarjottu nousumahdollisuutta, mutta sarjan mestaruus oli silti iso tavoite.

– Olisi sitä halunnut pleijarit pelata, mutta se ei ollut omissa käsissä. Harmittaa, koska moni ryhmässämme olisi halunnut sitä viimeistä palkintoa, koska se (DEL2-mestaruus) jäi viime vuonna kahden voiton päähän. Kahdeksan kuukautta teimme töitä sen eteen. Tässä hetkessä se jättää ison pettymyksen, Tiilikainen kertoi.

– Kun nyt seurasi lähimaiden tapahtumia, jotain alkoi odottaa. Mutta kun päätös tuli tänään normaalin viime viikon jälkeen, niin se oli eräänlainen shokki. Eilen tuli vähän vihiä, ja tänään aamulla kuului ensimmäistä kertaa, että tämä saattaisi olla tässä.

Tiilikainen havainnoi, että Hessenin osavaltiossa koronavirus ei ole suuremmin vaikuttanut arkeen.

– Ei se meillä ole näkynyt samalla tavalla kuin muualla Saksassa uutisten perusteella. Onhan se totta kai puheissa ja levinnyt. Viime viikolla oli muutama sata tartuntaa (Saksassa), nyt on yli tuhat, Tiilikainen sanoi.

 

Tiilikainen ymmärsi myös jääkiekon aseman Saksassa.

– Meillä tv-rahat eivät ole niin isoja. Suurin osa tuloista tulee tapahtumista ja faneilta. Tyhjille katsomoille pelaaminen on vaikeaa, koska se olisi seuroille iso kuluerä, Tiilikainen pohti.

– Jalkapalloa pelataan ymmärtääkseni tyhjille katsomoille, sillä siellä on isot rahat taustalla ottelutapahtumista riippumatta. En usko, että sitä liigaa perutaan, koska siellä on myös tulevaisuuden kannalta isot Mestarien liigan paikat jaossa.

Tiilikaisen mukaan seuraava siirto on todennäköisesti muutto perheen kanssa takaisin Hämeenlinnaan.

– En usko, että hirveästi on tehtävää, kun joukkue ei voi harjoitellakaan. Sopimustekniset asiat selviävät myöhemmin, mutta todennäköisesti tämä päättyi tähän. Loppupalaveria, kämpän siivousta, muuttoa ja muuta perusarkea on varmaan seuraavaksi edessä.

 

Koronaviruksen suitsiminen on suitsinut urheilutapahtumia Euroopassa entistä rajummin tämän viikon aluksi. Esimerkiksi Italian olympiakomitea kielsi maanantaina kaiken kilpaurheilun huhtikuun kolmanteen päivään asti. Päätös oli seurausta Italian hallituksen päätökselle julistaa koko maa suljetuksi epidemia-alueeksi maanantaina. HäSa
 
Juttuun lisätty tieto Düsseldorfin osavaltion Nordrhein-Westfalenin statuksesta epidemia-alueena 11.3. kello 15.39.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic