Urheilu

Kourallisesta nyrkkeilijöitä hioutumassa uusi timantti – hämeenlinnalaiset liekeissä kotikisoissa

Onko Pahelso Chi Hämeenlinnan seuraava Edis Tatli?
Hämeenlinnan Kisan Psdkmohanad Husseinin iskut osuivat hyvin Lassi Rissaseen.

Hämeenlinnan Kisan nyrkkeilyjaosto on ennättänyt sadan vuoden ikään, ja niin seura kuin koko amatöörinyrkkeily ovat ehtineet muuttua paljon matkan varrella.

Kisassa reilut 40 vuotta vaikuttanut Kisan kilparyhmän nykyinen päävalmentaja Antero Kainulainen muistaa ”kultaisen 1970-luvun”, kun Hämeenkaari pullisteli ääriään myöten katsojia seuran järjestämissä kansallisissa kisoissa. Lauantaina Punaportilla yli puolet ottelijoista olivat nuoria ja yleisöä suunnilleen saman verran kuin urheilijoita.

– Aika kultaa muistot, mutta silloin kun itse ottelin, katsojia oli 700–800. Laji on sitten muuttunut, kun ennen oli enemmän yleisen sarjan ottelijoita. Nyt on enemmän junioreita, kun sarjoja on kymmenvuotiaillekin, Kainulainen vertaa.

Samoin hän muistaa Kisan nyrkkeilyn viimeisimmän huippuhetken, kun nuori Edis Tatli nosti seuran nimen taas otsikoihin vuosituhannen alussa.

– Tatli oli 14, kun hän tuli salillemme. Kari Lammia valmensi häntä, ja he tekivät kyllä hyvää työtä, Kainulainen muistelee.

Seitsenkymppinen Kainulainen luotsaa yhä intohimolla Kisan nyrkkeilijöitä, mutta hän toivottaisi valmennukseen mielellään nuorempaakin verta.

– On tässä tekemistä, kun pitäisi samalla ehtiä valmentaa nuoria. Heistä kaikki kuitenkin lähtee.

Kisalla on neljä aktiivisesti kilpailevaa nyrkkeilijää, joista vain kaksi otteli seuran lauantaina isännöimissä Mauri Backmanin muistokisoissa, mutta kriisistä ei voida puhua. Niin Psdkmohanad Hussein kuin Pahelso Chi lunastivat vakuuttavat voitot.

30-vuotias Hussein kukisti 64-kiloisissa Kuopion Riennon Lassi Rissasen tuomariäänin 3–0, mutta vielä terävämpi oli 15-vuotias Chi. Tämä suorastaan rökitti B-pojissa Lohjan Nyrkkeilykerhon Joonas Leppäsen, kun ottelu päättyi jo ensimmäisessä erässä kehätuomarin keskeytykseen.

Chi on otellut urallaan vasta kolmesti voittaen joka kerta. Edellinenkin ottelu päättyi jo avauserässä.

– Olisi se voinut kauemminkin kestää, mutta ihan hyvä ottelu. Aika samalla tavalla kaikki ottelut ovat menneet. Nyt haetaan vain lisää kokemusta. SItten jonain päivänä haluan ammattilaiseksi, Chi kertoi lauantain ottelunsa jälkeen,

Kainulainen ei vertaa myanmarilaislähtöistä Chitä Tatliin, mutta hehkuttaa tämän lahjakkuutta.

– Sitä ei koskaan tiedä, mihin hän pääsee. Tietynlaisilla ihmisillä on oikeaa paloa nyrkkeilyyn, halua lyödä takaisin. Hän liikkuu jalkapallo- ja painitaustaisena todella hyvin. Kun salilla lyödään aasianmestaruudesta, tulee kova taisto Chin ja Husseinin välillä, Kainulainen hymyilee.

Elmeri Keskitalokin on lupaava nyrkkeilijä, ja lisää poikia on tulossa, mutta emme viitsineet ottaa enempää lisenssejä tälle vuodelle, Kainulainen lisää.

Valmentaja tekee ainakin selväksi, että nuoren nyrkkeilijän prioriteetti on oltava koulunkäynti, joten ennen ammattilaisunelmaansa hänen tähtäimessään on paikka Lyseon lukion urheilulinjalla.

Myös aikuisottelija Husseinilla on rahkeita SM-mitalistiksi. Irakilaissyntyisellä on nyrkkeilyuraa takana jo 18 vuotta.

– Katsellaan nyt rauhassa, ja mennään SM-kisoihin, jos harjoittelu maistuu. Enemmän saisi maistua, mutta nyt hänellä on tullut perheenlisäystä, joten elämässä on muutakin. Hän ei ole hävinnyt Suomessa kuin kahdelle kaverille, joten neljän viikon treenillä pärjäisi SM-kisoissa, Kainulainen luottaa.

Muista kantahämäläisistä Mauri Backmanin kisojen yleisessä sarjassa voiton vei vain Kalvolan Iskun Santeri Kemppainen, joka voitti 60-kiloisissa Tampereen Työväen Nyrkkeilijöiden Masi Jurvasen hajaäänin. Seurakaveri Karri Lohi hävisi KuRin Nawad Qaderylle niin ikään hajaäänin.

Riihimäen Kehä-Kettujen hämeenlinnalainen Shamil Seifulla kärsi tappion Turun Jyryn Eldrin Barreralle 81-kiloisissa kehätuomarin keskeytyksellä kolmannessa erässä.

B-tyttöjen kantahämäläisottelussa Forssan Nyrkkeilijöiden Emma Syyri voitti Kehä-Kettujen Sissel Halmesmäen 3–0. C54-sarjassa FoNyn Peetu Salo ja TA64:ssä RiKK:n Emilia Orava hävisivät ottelunsa kaikin tuomariäänin. HäSa