Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Kouvolan möröt tarjosivat ikävän Halloweenin HPK:lle – "Ei ihme, että KooKoo napsii pisteitä"

Viikon kaksi ensimmäistä ottelua täydellä pistepotilla edennyt HPK jäi väsyneenä sarjan yllätysjoukkueen jalkoihin. KooKoo näytti perjantain ottelussakin pelinsä parhaita puolia.
Kim Strömberg (vas.) ja Juha-Pekka Haataja (oik.) olivat vaarallisia Joona Voutilaisen vartioimalla HPK-maalilla. Kuva: Pekka Rautiainen
Kim Strömberg (vas.) ja Juha-Pekka Haataja (oik.) olivat vaarallisia Joona Voutilaisen vartioimalla HPK-maalilla. Kuva: Pekka Rautiainen

HPK:n viimeinen ottelu ennen maajoukkuetaukoa lässähti selkeäksi tappioksi sarjan positiivisiin yllättäjiin kuuluvaa KooKoota vastaan. Kerho hävisi ottelun rumasti 1−5 (0-0, 0-4, 1-1). Illan ainoaksi HPK-kohokohdaksi jäi Otto Latvalan komealla kärkikynäilyllä tehty maali kolmannessa erässä.

Kerhon kohtaloksi koitui toinen erä, jossa KooKoo repäisi peräti neljä maalia. Avausmaali syntyi tasakentällisin, mutta sen jälkeen kouvolalaiset rummuttivat sarjatulta ylivoimalla kolme kertaa.

Kahta jälkimmäistä edelsi aavistuksen epäonninen Erkka Seppälän korkea maila keskialueella aloituksen jälkeen. Tuloksena oli 2+2 minuutin rangaistus, jonka aikana KooKoo iski kahdesti.

– Ei ole ihme, että napsii pisteitä. Ei löytynyt enää henkistä ja fyysistä voimavaraa siinä, kun KooKoo teki omat maalinsa. Inhimillistä ja ymmärrettävää, muttei missään nimessä hyväksyttävää kotiyleisön edessä pelata noin, kun peliä ratkotaan, arvioi Antti Pennanen ottelun jälkeen.

 

Toisen erän lopulla HPK pääsi vielä ylivoimalle ja sai sen päälle hieman pyöritystä aikaiseksi myös tasakentällisin, mutta peli näytti olevan ohi. Kolmas erä oli samaa pelailua, jossa vieraat hallitsivat tasakentällisin ja onnistuivat päälle ylivoimalla.

KooKoo on kierroksen jälkeen sarjassa viidentenä. Kysymykseen joukkueen tämän kauden hyvän pelaamisen taustoista vastasi ottelun jälkeen Juha-Pekka Haataja. Torstaina 37 vuotta täyttäneelle Haatajalle (1+2) kausi on Kouvolassa jo yhteensä neljäs.

– Aina meillä on ollut hyvä henki, mutta viisikot ovat hieman repeilleet. Kausihan alkoi parilla rökäletappiolla, mutta se oli todennäköisesti hyvä meille. Alivoima on ensimmäistä kertaa erittäin hyvää, mietti Haataja.

Haataja otti myös puheeksi joukkueen hyvät edistyneet tilastot kiekonhallinnassa.

– En ymmärrä kaikkea niistä tilastoista, mutta olemme olleet niissä hyviä. Hyökkäämme ja puolustamme tiiviinä viisikkona. Autamme pakkeja hyvin ja ja pakit tarjoavat itseään pelattavaksi hyökkäyspäässä. Tunnistamme peliä paremmin, kehui Haataja joukkueensa pelaamista.

 

HPK:sta lähtee EHT:lle Suomen maajoukkueeseen Petteri Nikkilä. Syksyn HPK-onnistujiin kuuluneen Elmeri Erosen mahdollisesta tulevasta leijonakutsusta Pennanen vastasi kannustavasti mutta kriittisesti.

– Hän on pelannut hyvin ja mahdollisuudet on. Pelin pitää kuitenkin kehittyä, jos aikoo voittavaksi kansainvälisen tason pelaajaksi kasvaa. Pitää olla tasaisempaa se suorittaminen, tiiviiseen tahtiin paljon hyviä pelejä korkealla tasolla.

Jussi Ahokas puolestaan esitteli U20-joukkueeseen kutsuttuja Peetro Seppälää ja Joonas Odenia.

– Seppälä on mennyt paljon eteenpäin. Hyvä yleispuolustaja, monipuolinen pelaaja, hyvä upside. Oden, todella luisteluvoimainen, on laukonut paljon ja sai onneksi tänään tulostakin. NHL-tason luistelu, kehui Ahokas nuoria suojattejaan. HäSa

Ottelun huippuhetket:

 

HPK–KooKoo 1–5 (0–0, 0–4, 1–1)

1. erä: Maaliton.

Jäähyt: 15.50 Juho Rautanen KooKoo 2 min.

2. erä: 22.28 Matthew Caito (Juha-Pekka Haataja) 0–1, 30.00 Joonas Oden (Matthew Caito–Kim Strömberg) 0–2 yv, 30.36 Anrei Hakulinen (Juha-Pekka Haataja–Matthew Caito) 0–3 yv.31.06 Kim Strömberg (Juha-Pekka Haataja–Anrei Hakulinen) 0–4 yv.

Jäähyt: 29.16 Jere Innala HPK 2 min, 30.06 Erkka Seppälä HPK 2 min, 30.06 Erkka Seppälä HPK 2 min, 33.39 Alexander Bonsaksen KooKoo 2 min.

3. erä: 48.48 Toni Kähkönen (Vilmos Gallo–Kyle Platzer) 0–5 yv, 59.17 Otto Latvala (Cody Kunyk) 1–5,

Jäähyt: 47.13 Miro Ruokonen HPK 2 min, 57.09 Otto Latvala HPK 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 5×2 min=10 min, KooKoo 2×2 min=4 min.

Maalivahtien torjunnat: Rasmus Reijola HPK 0+4=4 Joona Voutilainen HPK 6+5=15 Henrik Haukeland KooKoo 9+7+7=23.

Yleisöä: 3 424.

Kommentti: KooKoon peli ei näytä kuplalta

Turpaan tuli, tukka pöllysi, viisikkopelissä ja erikoistilanteissa. HPK:lle tuli ohipeli, joka oli paljon myös KooKoon ansiota.

Etukäteisarvioissa – omissanikin – KooKoo oli kauden alla yksi Liigan ennakkoon heikoimmista joukkueista. Kevyenoloinen puolustus, uusia hankintoja hyökkäyspäähän ja Liigassa kokematon valmennus. Oli varsin vähän perusteita sille, miksi juuri KooKoo menestyisi tällä kaudella.

Vielä mitä. Kouvolalaiset ovat näyttäneet voimasuhteille nenää. Jussi Ahokkaan johdolla KooKoo on viritetty tiiviiseen viisikkopelaamiseen, joka näyttää toimivan molemmissa päissä kaukaloa. Hyökkäykset ovat määrätietoisia, tehdään ketjukavereita helposti pelattavaksi, ja viritellään laadukkaita paikkoja suunnanmuutoksilla. Omassa päässä jätetään vähän tilaa vastustajalle.

Alkukauden edistyneiden tilastojenkin perusteella kyse on muusta kuin tuurista ja kuplasta. KooKoo on ollut läpi kauden Liigan parhaita joukkueita maalipaikkatilastoissa ja maaliodottamalla mitaten.

Toivoa sopii koko sarjan puolesta, että vire jatkuu, sillä tämä hämmentää mukavasti pudotuspelitaistoa myös jatkossa. Vähän kuten HPK viime kaudella.